MENU

Zomerweek Creatieve reis met fotografie, theater en kunst.

De scheppende mens is een creatief mens. Kunstenaars en filosofen doen qua inventiviteit niet voor elkaar onder. Dompel je in deze heerlijke zomerweek onder in de raakvlakken tussen beiden, waarbij je je eigen creativiteit aanboort met beeldende kunst, fotografie en theater. Daarbij ga je ontdekken wat jou aanspreekt, uitdaagt of nieuwsgierig maakt.
Je eigen ‘spelende mens’, Homo ludens, in jezelf aanboren is daarbij het uitgangspunt. Want als je creatief kunt denken ben je vrijer in het maken van keuzes.
Wie durft te ‘spelen’, je scheppende kracht ontdekken, ervaart vaak meer levensgeluk.

De Oud Griekse filosoof Plato dacht al na over schoonheid.
Jij geniet wellicht in je dagelijks leven van muziek, beeldende kunst, literatuur, theater, dans of andere kunstdisciplines.

We kijken en interpreteren beeldende kunst, toneel, fotografie en luisteren naar muziek. Iedere dag ga je zelf aan de slag met heldere creatieve opdrachten nadat je les hebt gehad in één van de kunstdisciplines.

The beginning is the most important part of the work”  Plato

Dag 1 is introductie op het programma met mooie beelden.
De diverse kunstdisciplines worden belicht van waaruit er gewerkt gaat worden. ‘Kijken hoe je kunt kijken naar je eigen kijken’ is daarbij een onderzoek waard. Je ontdekken wat jou aanspreekt, uitdaagt of nieuwsgierig maakt. Nieuwsgierigheid is de sleutel tot creatief denken.

Dag 2 start met een inspirerende les over beeldende kunst met een prachtige powerpoint om beelden en ideeën van kunstenaars op je in te laten werken. Daarna ga je met een opdracht aan de slag hoe jij in jezelf de beeldend kunstenaar kunt ontdekken. Vragen over esthetiek kunnen je mede op weg helpen.

“Als een stem van binnen zegt, ‘je kunt niet schilderen’, schilder dan en de stem zal tot zwijgen gebracht worden” Vincent van Gogh

Dag 3 start met les over foto’s en beelden interpreteren.
Je gaat daarna met een heldere opdracht op pad om zelf beelden te ontdekken, zien en verzamelen. Details in de natuur kunnen een grote inspiratiebron zijn. De foto’s maak je met een eigen meegebrachte smartphone of digitale camera. 

Dag 4 begint met een les over theater, tekst en poëzie. Wat is de zeggingskracht van woorden. Wat wil een regisseur uitdrukken met zijn of haar interpretatie van teksten van bijvoorbeeld Shakespeare of hedendaagse toneelschrijvers. Alle menselijke thema’s van het leven kom je tegen in toneelspel. En dat is niet anders dan in de Griekse oudheid met haar mythen. Daarnaast hebben filosofen ook veel geschreven over emoties en macht.
Vervolgens krijg je les in theater maken. Je gaat alleen of in twee- of drietallen werken aan een scene. Je leert kennismaken met de zeggingskracht van woorden, stem en jouw fysiek. Eigen geschreven poëzie kan ook gebruikt worden of de tekst die je schrijft naar aanleiding van het fotografisch beeld welke je op dag drie hebt gemaakt.

Op dag 5 werken we aan presentaties waar we deze dagen mee afsluiten.
Jij maakt zelf de keus vanuit welke kunstdiscipline van de vorige dagen jij wilt werken.

Door deze dagen heen hebben we gerichte gesprekken met elkaar om je vrijer te laten denken en zit er in het programma een filosofische meditatie.

“De moed om zekerheden los te laten is een vereiste voor creativiteit”  Erich Fromm

Het programma vindt op de ochtend, middag en de avond tot 21.30 plaats. Ruimte om zelfstandig te werken zijn goed geïntegreerd.

Iedereen kan meedoen aan deze week, er is geen ‘instapnivo’ nodig van kennis of creativiteit. Plezier in het doen, ontdekken en nieuwgierigheid is het uitgangspunt. Waan je deze heerlijke inspirerende zomerweek in de wereld van het vrije denken en ontdekken. Dompel je onder en boor je eigen creativiteit aan. Welkom!

Compleet arrangement
Het programma is geheel verzorgd. Dit is inclusief 1-persoonskamer, alle maaltijden, koffie/thee, drankjes tijdens de avondrecreatie, vers fruit, programma, werkmapje en materiaalkosten, waaronder een schilderdoek. De maaltijden zijn vegetarisch en met zorg bereid van veelal biologische producten.
Heb je nog vragen? Misschien vind je het antwoord bij "Veelgestelde vragen"

Meer van deze begeleidster
Henriëtte verzorgt in het Klooster ook programma’s Storytelling en Talentontwikkeling.
Op haar site vind je meer informatie.

Programma's in Dominicanenklooster Huissen in tijden van Corona
We hebben extra maatregelen genomen en een protocol opgesteld om te zorgen dat uw verblijf veilig en verantwoord is voor u én ook voor de bewoners en voor onze medewerkers. Alleen samen met u kunnen we zorgen dat hygiëne en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft.
Lees de laatste update van ons coronaprotocol op onze homepage. We verzoeken u het protocol vóór uw vertrek naar Huissen door te nemen.


Meer informatie

Data

 • Maandag 11 juli 14.30 uur t/m vrijdag 15 juli 2022 16.00 uur
  Code: 22133
 • Maandag 29 augustus 14.30 uur t/m vrijdag 2 september 2022 16.00 uur
  Code: 22134

Kosten

 • € 537,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
 • € 667,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
 • € 747,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
 • Ivm corona maatregelen zijn alle overnachtingen inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Henriëtte de Graaf
   is inspirator in veranderingsprocessen, docent, spreker en talentontwikkeling coach, het gezicht achter ZILT. Zij begeleidt mensen, teams en organisaties in veranderingsprocessen waarbij ook creatief denken naast storytelling wordt ingezet. Zij verzorgt programma’s op diverse Hogescholen en congressen en begeleidt mensen in spreken in het openbaar. ZILT is zoet en zout en staat voor het stromen van energie en creativiteit. Waar het schuurt ziet Henriëtte kansen, met mogelijkheden in het vooruitzicht. Henriëtte’s eigen inspiratiebronnen liggen bij de Kunsten en interesse in de Filosofie.
  ZILT performance & organisatieontwikkeling  
  www.ziltversterkt.nl
  Bij vragen over de inhoud van het programma: hdegraaf@ziltversterkt.nl  

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld