MENU

Retraite De expressieve en vernieuwende kracht van muziek

In deze weekend-retraite gaan we de expressieve en vernieuwende kracht van muziek ervaren en verbinden aan thema’s in de natuur en in ons eigen leven, aan de hand van liederen en woorden van de 12e eeuwse mystica Hildegard von Bingen.
Als geen ander kende Hildegard von Bingen de kracht van muziek. Hildegard was een levenskunstenares, een krachtige en diep geïnspireerde vrouw, die er nooit voor terugdeinsde te doen waar zij in geloofde, ook als dat haar in conflict bracht met de kerkelijke autoriteiten. Ze was geboeid door de helende krachten van de natuur en had een fenomenale kennis van de geneeskrachtige werking van planten. Ook geloofde ze heilig in de kracht van woorden en muziek om mensen dichter bij het goddelijke te brengen en ze te inspireren het leven integer en voluit te leven. We zijn gezegend met de overlevering van 77 liturgische liederen, met poëtische teksten en expressieve melodieën, die de vertolker en luisteraar helpen het leven in al haar volheid te ervaren, in contact met de vernieuwende krachten in de hele schepping. Ook hebben we haar ‘lingua ignota’, een originele taal die ze uitvond, mogelijk om met een nieuwe blik naar belangrijke dingen in haar omgeving te kunnen kijken.

In deze retraite gaan we Hildegard ontmoeten in de ruimtes van het klooster en de tuin. We nemen haar muziek en woorden als creatieve basis om ons op een nieuwe manier te verbinden met onze levenskracht. We doen dit door te zingen en door onze stemmen vrij op de muziek en woorden te laten bewegen. ‘Viriditas’, vaak vertaald als ‘groenkracht’, was een belangrijk concept voor Hildegard. We laten daarom ook de natuur tot ons spreken in de prachtige tuin van het klooster, door een labyrint te lopen als moment van verstilling.

Muzikale ervaring is niet nodig, wel enig lef om je stem en muzikaliteit te verkennen als een uitdrukking van wie je bent en hoe je in het leven kunt staan.

Het ‘Belevingsconcert Winter’ op de zaterdagavond vormt een integraal onderdeel van de retraite.

 

Meer informatie

Kosten

Meer info over tarieven

  • € 299,- Tarief A
  • € 349,- Tarief B
  • € 399,- Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding

  • Jos Somsen (www.jossomsen.nl; info@jossomsen.nl) en Penelope Turner (www.penelopeturner.com) studeerden Oude vocale ensemblemuziek aan het Fontys Conservatorium

    Jos Somsen voert projecten uit op het snijvlak van zorg, zingeving en zang.


    Penelope Turner creëert moderne bewerkingen van Hildegard’s liederen. (foto: Geert Allegaert)

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld