MENU

Belevingsconcert Winter

In dit belevingsconcert ervaren we de wintertijd in prachtige liederen van en geïnspireerd door de 12e eeuwse mystica Hildegard von Bingen, gecombineerd met jiddische liederen, natuurbeelden, woorden en hedendaagse rituelen die de beleving dicht bij onze tijd en taal brengen. 
Door de eeuwen heen kwamen mensen, jong en oud, arm en rijk, bij elkaar om het leven te vieren en het mysterie van het menselijk bestaan te ervaren. In religies ontstonden woorden, beelden, muziek en rituelen, die geworteld zijn in een levensgevoel dat misschien wel van alle tijden is, verbonden met wat er in de natuur om ons heen gebeurt. Ontzag voor het afsterven van leven in de herfst, de diepe duisternis van de wintertijd en de geheimzinnigheid van de stilte. En dan het ontwaren van de eerste tekenen van nieuw licht in de duisternis, dat geleidelijk aan kracht wint. Zaadjes die zich ontwikkelen tot leven dat in de zomer tot volle bloei komt, waarna de herfst intreedt met de oogst van de zomer, maar ook het verval dat weer leidt naar de stilte en inkeer van de winter. 

In dit belevingsconcert gaan we de wintertijd ervaren in beelden, rituelen en muziek. De scheiding tussen ‘uitvoerenden’ en ‘publiek’ vervaagt daarbij, iedereen wordt uitgenodigd deel te nemen aan een beleving die het individu te boven gaat.

Prachtige liederen van de mystica Hildegard von Bingen lopen als een rode draad door het programma. Hildegard von Bingen was een invloedrijke vrouw die leefde in de 12e eeuw. Ze leidde een klooster, had contacten met kerkelijke en wereldlijke leiders en schreef een uitgebreide kruidenleer. Maar we kennen ook veel van haar innerlijke leven. Ze had visioenen die ze liet opschrijven en schilderen.
Er zijn ook 77 prachtige liturgische liederen van haar hand overgeleverd, die getuigen van ontzag en grote liefde voor het leven in al haar facetten. Deze liederen – deels in moderne bewerkingen van Penelope Turner – worden gekoppeld aan wereldlijke jiddische liederen, natuurbeelden, woorden geïnspireerd op de Ierse priester en dichter John O’Donohue en hedendaagse rituelen die de beleving verdiepen en dicht bij onze tijd en taal brengen. 

Reactie van een bezoeker:
“Prachtig! De overgang van het donker naar het licht: Jullie zongen ‘Je schijnt als de zon en je licht op als de maan’, dat was voor mij gewoon voelbaar.”

Een voorproefje op dit Belevingsconcert.

Starten met een warme maaltijd?
Je hebt de keuze om vooraf -om 17:30 uur- aan de warme (vegetarische) maaltijd deel te nemen.

Middag én avond:
Als uitgebreide introductie en voorbereiding op het Belevingsconcert kun je in de middag de workshop ‘De expressieve kracht van de liederen van Hildegard von Bingen’ volgen. De workshop zal je helpen het belevingsconcert nog diepgaander te beleven.


Meer informatie

Kosten

  • Alleen concert  € 15,-
  • Warme maaltijd (17:30 uur) en concert  € 34,50

Begeleiding


  • Jos Somsen – zang, gitaar


    Penelope Turner – zang, cello, percussie (foto: Geert Allegaert)

    Penelope Turner (www.penelopeturner.com) en Jos Somsen (www.jossomsen.nl) studeerden Oude Vocale Ensemblemuziek aan het Fontys Conservatorium. Zij combineren hun middeleeuwse muziekkennis met Jos’ ervaring met rituelen en jiddische muziek en Penelope’s bewerkingen van Hildegard’s liederen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld