MENU

Kloosterweekend Meister Eckhart

Tijdens dit weekend maken we diepgaand kennis met het leven en denken van de middeleeuwse filosoof/mysticus Meister Eckhart. We laten ons inspireren door het verrassend actuele gedachtegoed van de lebe- en Lesemeister.


‘Wie duizend jaar lang aan het leven zou vragen: waarom leef je? Die zou, als het kon antwoorden, niets anders te horen krijgen dan: ik leef omdat ik leef.’

Meister Eckhart (ca. 1260 – ca.1327) staat bekend als één van de moeilijkst te begrijpen mystici uit de Westerse geschiedenis. Toch oefent zijn gedachtegoed grote aantrekkingskracht uit op mensen van nu. Zowel christenen als boeddhisten, gelovigen als ongelovigen, religieuzen als seculiere schrijvers en dichters, lezen en prijzen Eckharts preken en traktaten.

Waar is de aantrekkingskracht van Eckharts mystieke gedachtegoed precies op gebaseerd? Wat heeft hij onze moderne tijd, en ons persoonlijke leven, te bieden?  

Tijdens dit weekend maken we diepgaand kennis met het unieke gedachtegoed van de Dominicaanse lebe- en Lesemeister. Op basis van een historisch-filosofische verkenning van zijn leven en denken verdiepen we ons in een aantal kernthema’s – waaronder de gelatenheid, de Godsgeboorte en ‘leven zonder waarom’ - die van bijzonder actuele waarde blijken te zijn.  Naast de diverse inleidingen staan het gezamenlijk lezen van bronteksten, meditatie en dialoog tijdens dit weekend centraal.

Je bent van harte welkom!

Voor aanvullende informatie zie ook kloosterweekenden op de site van Welmoed.
 


Meer informatie

Kosten

Begeleiding


  • Welmoed Vlieger studeerde Wetenschap van Godsdienst & Levensbeschouwing en vervolgens Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Zij specialiseerde zich in het werk en denken van de Dominicaanse filosoof/mysticus Meister Eckhart en is daarnaast sterk geïnspireerd door o.a. Plato, Heidegger, Kierkegaard, Buber en Hammarskjöld. Welmoed werkt aan een promotieonderzoek over innerlijkheid en politiek aan de VU. Zij is daarnaast freelance spreker en publicist en begeleidt retraites en kloosterweekenden. Meer informatie: www.welmoedvlieger.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld