MENU

5 daagse inzichtmeditatie retraite - Innerlijke stilte in een woelige wereld

In deze retraite oefenen we opmerkzaamheid en cultiveren we een vriendelijk gewaarzijn. We leren zien hoe onrust ontstaat, zonder er in meegesleurd te worden. We nemen afstand en laten gaan. Er ontstaat concentratie en bevrijdend inzicht.


(Deze retraite is ingekort. Was in eerste instantie van 4 tot 10 juni 2018)

"Als je geest net zo stevig wordt
Als een rots en niet meer beeft
In een wereld waar alles beeft,
Zal je geest je grootste vriend zijn
En zal er geen lijden op je pad komen."

Theragatha

Er komt veel op ons af, de wereld verandert. Wijs omgaan met de stromen van informatie helpt ons om 'in het midden' te blijven, niet meegesleurd te worden. In de tijd van de Boeddha was er geen internet, toch zijn de lessen van de Boeddha ook in onze snelle wereld bruikbaar.
In deze retraite oefenen we opmerkzaamheid van het lichaam en ontwikkelen we een vriendelijk gewaar zijn van wat zich voordoet in ons hart en onze geest. Deze oefening helpt ons om te zijn met wat er is en te ervaren hoe onrust ontstaat. We richten ons op het ontwikkelen van liefdevolle aanwezigheid bij alles wat er is, daardoor kunnen we anders gaan kijken (vipassana) en kunnen we doordringen tot hoe de dingen werkelijk zijn (wijsheid). Dit brengt zorgeloosheid en vrede.

De retraite verloopt in stilte. Elke dag is een ritmisch en ontspannen afwisselen van zitmeditatie, loopmeditatie en informele meditatie. Gedurende de week zijn er korte lezingen, momenten van uitwisseling en kunnen vragen worden gesteld.

De retraite wordt begeleid door Paul Van hooydonck en Riët Aarsse.

Dana
Deze retraite wordt begeleid op basis van donatie/vrijgevigheid (dana in het pali). Sinds oudsher wordt de dhamma, de lessen van de Boeddha, doorgegeven op basis van dana. Vrijgevigheid brengt vreugde, zowel bij de gever als bij de ontvanger.

De kosten voor het verblijf en de maaltijden in het klooster worden vooraf geïncasseerd, deze bevatten geen vergoeding voor de begeleiders. Echter aan het eind van de retraite is gelegenheid om vanuit vrijgevigheid een contante bijdrage ter ondersteuning van de begeleiders te geven. 

NB Op het aanmeldformulier is het mogelijk een gift in te vullen. Om verwarring te voorkomen: dit betreft een gift aan het klooster en niet aan de begeleiders.


Meer informatie

Kosten

  • € 259,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 319,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 379,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Dit betreft de verblijfskosten. De bijdrage voor de begeleiding gebeurt contant op basis van vrijgevigheid (Dana).
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Riët Aarsse, is gegrepen door de wijsheid in de vroeg Boeddhistische teksten. Sedert 6 jaar verblijft ze halfjaarlijks in Azië voor studie en beoefening van inzichtmeditatie. In Nederland begeleidt ze meditaties in verschillende sangha's en deelt ze haar ervaring en kennis uit de Boeddhistische psychologie.

    Paul Van hooydonck verbleef 12 jaar in boeddhistische kloosters in Nepal, India, Sri Lanka, Birma, Thailand en Engeland. Hij werkte als meditatieleraar in Nepal en Sri Lanka. In 2007 werd hij tot Boeddhistische monnik gewijd in de Theravada traditie. Terug in België richtte hij Ehipassiko op www.antwerpen-meditatie.be.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld