MENU

Creatieve meerdaagse Uit je hoofd

Heb je behoefte om los te komen van jouw gedachten en je aandacht te verplaatsen naar je gevoel en de wijsheid van je lichaam? Tijdens deze meerdaagse retraite, vol creatieve en lichaamsgerichte werkvormen kom je helemaal ‘uit je hoofd’.


Om allerlei redenen hebben we geleerd vooral naar ons verstand te luisteren, in de hoop zo grip en daarmee rust te krijgen. Wanneer nog meer nadenken je niet verder brengt, is het tijd om naar je lichaam te luisteren. En je hoofd? Die mag even tot rust komen.

Deze dagen ga je voelen waar je in jezelf volledige rust, richting en houvast kunt ervaren. Je ratio doet een stapje naar achteren en daarmee komen je lichaamswijsheid en gevoel meer op de voorgrond.

De retraite combineert creatieve werkvormen met de ontwikkeling van je lichaamsbewustzijn. Je gaat ervaren en voelen door met aandacht ‘te zijn’ met je lichaamssignalen en hier expressie aan te geven op papier en in klei. Je gevoelens krijgen letterlijk de ruimte (in werkstukken) en worden zichtbaar. Creativiteit is een rijke taal waarbij je ervaart hoe de dingen voor jou zijn, in plaats van erover te praten of na te denken. De stukken in jezelf die - om wat voor reden dan ook - aandacht vragen, ga je verkennen, ervaren, aankijken en... voelen.

Je oefent om met liefde, mildheid en aandacht bij je lichaam te zijn. Je gaat contact maken met de basis in jezelf. Zo kun je goed aarden en opmerken wat er in jou aandacht vraagt. Vervolgens breng je de beweging die daarbij hoort naar buiten. Zo oefen je met je authentieke zelf te laten bestaan in de buitenwereld.

De ervaringen die je hier opdoet, vormen nieuwe herinneringen in je lichaam. De routes naar je gevoel die je deze dagen hebt gemaakt, kun je na de retraite verder oppakken en versterken.

“Als niet alleen je hoofd, maar ook je handen en onderbewuste iets hebben ervaren, is het een stuk makkelijker om te doen wat voor jou klopt.”

Inhoud

Tijdens deze retraite ga je ervaren en voelen. Via creatieve werkvormen zoals vrij bewegen over papier en in kleur en vorm omzetten wat je opmerkt van binnen, raak je op speelse en laagdrempelige wijze (weer) vertrouwd met het reageren op wat jouw lichaam je te vertellen heeft. Elke dag kom je wat meer uit je hoofd en versterk je de verbinding met je gevoel.

Het programma is zo opgebouwd dat je steeds van binnen naar buiten beweegt; je maakt eerst verbinding met jezelf en daarna kom je tot expressie of ga je in contact met anderen. Het klooster zorgt voor een ritme en omgeving waarin je je gedragen kunt voelen.

De retraite heeft een dagindeling waarin groepsbijeenkomsten en individuele tijd elkaar afwisselen. Daarnaast is er de optie om de vieringen van het klooster bij te wonen.

Je hoeft niet creatief te zijn voor deze retraite. Het gaat niet om iets moois maken of een resultaat nastreven. Als je een krijtje kunt vasthouden kun je al meedoen. De werkvormen zijn erop gericht jezelf en daarmee je binnenwereld in beweging te brengen en bestaansrecht te geven. Zodat je uit je hoofd komt en kunt gaan voelen.

Wanneer is deze vierdaagse iets voor jou?

- Heb je behoefte om je ratio op de achtergrond te zetten en je lichaamswijsheid en gevoel meer op de voorgrond?
- Ben je veel met anderen of met werk bezig (extern gericht) en wil je de aandacht naar binnen brengen?
- Weet je wel wat goed voor je is, maar is het lastig om daar naar te leven?
- Heb je meer dan rust en stilte nodig om de verbinding met jezelf te ervaren?

Wat levert de retraite jou op?
- Je gaat de aandacht verplaatsen van je gedachten naar je gevoel.
- Je gaat niet alleen opmerken wat er in je leeft; je zet het meteen om in beweging (letterlijk met je lichaam of in creatieve uitingen).
- Je vindt rust, houvast en richting bij jezelf in deze hectische maatschappij of bij een lastige fase in je leven.
- Je raakt vertrouwd met je innerlijk kompas, zodat je vanuit daar keuzes durft te maken.

Wil je ook uit je hoofd en voelen wat jouw lichaam te vertellen heeft? Ik ontmoet je graag.

Mocht je eerst contact willen om te verkennen of deze retraite de juiste vorm voor jou is, dan is dat zeker mogelijk. Neem dan contact op met Sandra via sandra@uitjehoofd.nl

Programma 

Dinsdag – Aankomen
Avond:
- Kennismaken
- Inleiding ‘Uit je hoofd’
- Verwachtingen en behoeften rondom het thema

Woensdag – Speels ervaren en voelen
- Ochtend: Spelen met hard en zacht in materiaal en in mijzelf 
- Middag: De natuur als ingang naar mijn gevoel

Donderdag – De wijsheid van mijn lichaam
- Ochtend: Het leren waarnemen van lichaamssensaties
- Middag: Vrij programma + mogelijkheid tot individueel gesprek of individuele creatieve/lichaamsgerichte sessie

Vrijdag – Verbinding met mezelf én anderen
- Ochtend: Metafoor voor de basis in mezelf in expressie brengen
- Middag: Ik en de ander in klei. Bij mezelf blijven in contact met anderen.

Zaterdag – Verder met mijn gevoel
- Ochtend: De routes naar mijn gevoel blijven voeden. Wat heb ik ervaren? Wat heb ik nodig?
- Middag: Gezamenlijke afronding: navoelen/terugblik op de afgelopen dagen


Meer informatie

Datum

  • Dinsdag 20 augustus 19.30 uur t/m zaterdag 24 augustus 2024 15.00 uur
    Code: 24267

Kosten

Meer info over tarieven

  • € 569,- Tarief A
  • € 679,- Tarief B
  • € 779,- Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Sandra Kraan is lichaamsgericht beeldend therapeut. Ze geeft individuele therapie en begeleidt ook groepen. Via creatieve werkvormen, gecombineerd met lichaamsbewustzijn, zorgt ze ervoor dat het hoofd een stapje naar achteren doet en gevoel op de voorgrond kan komen. Ze begeleidt mensen in het comfortabel zijn met alles wat er in hen leeft. In de werkvormen die ze aanbiedt gaat het niet om iets moois maken of een bepaald resultaat. Het gaat om het in beweging zetten van en bestaansrecht geven aan de binnenwereld. Meer info: www.uitjehoofd.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld