MENU

Zangretraite Gaudete: Gregoriaans met biddend hart

Onder professionele begeleiding verdiep je je in twee gregoriaanse Adventsgezangen: Rorate coeli en Gaudete in Domino semper. Verdieping betekent hier niet alleen muzikale, maar ook spirituele verdieping. We gaan zingen vanuit de vreugde: Gaudete!
Het gregoriaans gezang van monniken in een hoge, oude kerk - wie kent niet die bijzondere klank? Het klinkt anders dan een willekeurige groep zangers. Dat komt omdat monniken niet alleen aandacht hebben voor de juiste woorden en tonen, maar ook voor hun innerlijke houding, voor 'de gesteldheid van het hart'. Hun hart is gericht op God en in hun levenshouding zijn zij betrokken op de anderen in het klooster. Zelfs op de weerbarstige momenten – die er in kloosters natuurlijk ook zijn – is er iets dat ondanks de onderlinge verschillen gedeeld wordt: de zoektocht naar de grote vreugde.

In de samenzang van ervaren kloosterlingen is dit onderlinge verbond terug te horen. Het samen inademen, het gezamenlijke beginmoment, het als één stem vormgeven van de melodie in haar samenspel met de tekst: in al deze aspecten komt de saamhorigheid tot uitdrukking. Saamhorigheid die op haar beurt weer vreugde oproept. 

Tijdens dit weekend maak je kennis met de kracht van stilte en meditatie en krijg je benedictijnse theorie aangeboden, die de weg wijst naar een andere innerlijke houding, van waaruit je biddend kunt zingen. Je leert de grondbeginselen van het gregoriaans en raakt stap voor stap vertrouwd met twee gezangen die onlosmakelijk met de Advent verbonden zijn: Rorate coeli en Gaudete in Domino semper.

Doe je mee?
Voor dit zangweekend nodigen we zangers uit die nog geen of weinig ervaring hebben met het gregoriaans. Wel is het fijn als je ervaring hebt met zingen en muzieknotatie. Aan de hand van twee gezangen voor de Adventstijd (Rorate coeli en Gaudete in Domino semper) leer je de grondbeginselen van het gregoriaans kennen en ervaar je wat het betekent om vanuit een monastieke grondhouding te zingen. Het weekend zal bestaan uit een weloverwogen combinatie van stilte, meditatie, onderricht en zang.

Iets over het programma
We volgen het dagritme van het klooster:

07.15 uur groepsmeditatie
08.00 uur lauden
08.30 uur ontbijt
09.15 uur ochtendprogramma
12:10 uur middagmeditatie (doordeweeks)
12.30 uur maaltijd
13.30 uur middagprogramma
17.30 uur maaltijd
18.30 uur vespers
20.00 uur avondprogramma
Aansluitend groepsmeditatie

NB Tijden van de programma-onderdelen bij benadering!

Meer info via: www.hebhethart.nu 

Programma's in Dominicanenklooster Huissen in tijden van Corona

We hebben extra maatregelen genomen en een protocol opgesteld om te zorgen dat uw verblijf veilig en verantwoord is voor u én ook voor de bewoners en voor onze medewerkers. Alleen samen met u kunnen we zorgen dat hygiëne en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft.
Lees de laatste update van ons coronaprotocol op onze homepage. We verzoeken u het protocol vóór uw vertrek naar Huissen door te nemen.


Meer informatie

Datum

 • Vrijdag 19 november 19.30 uur t/m zondag 21 november 2021 13.30 uur
  Code: 21209

Kosten

 • € 245,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
 • € 315,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
 • € 385,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
 • Ivm corona maatregelen zijn alle programma's inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Maria van Mierlo is cisterciënzer leek, lid van Cisterciënzer Groep Sion en leeft vanuit de Regel van Benedictus. Zij begeleidt retraites van Heb Het Hart en is geestelijk begeleider. Ze heeft een communicatiebureau en is onder andere eindredacteur en auteur van het magazine Klooster! Meer info: www.mariavanmierlo.nl 

  Wilko Brouwers is componist en koordirigent. Hij gaf jarenlang les tijdens het Sacred Music Colloquium, georganiseerd door de Church Music Association of America, is oprichter van de Gregoriaanse Kring en bestuurslid van de Stichting Amici Cantus Gregoriani. Jarenlang was hij zangdocent van de cisterciënzer broeders van abdij De Achelse Kluis. Meer info: www.wilkobrouwers.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld