MENU

Waarheidsretraite God: een waarheid als een koe

Je kijkt tijdens deze dagen naar de momenten in je leven waarin iets van de onzegbare liefde waarheid werd. Wat deed je daarmee? Sta je erbij stil?


De metafoor ‘God wordt gebruikt als een koe’ komt van Meister Eckhart. Hij zegt: ‘Veel mensen willen God aankijken met de ogen waarmee ze een koe aankijken, en ze willen van God houden zoals ze van een koe houden. Daarvan hou je wegens de melk en de kaas en omwille van je eigen nut. Zo doen ook al die mensen die van God houden om uiterlijke rijkdom en innerlijke troost; die houden niet echt van God, maar van hun eigenbelang.’

Deze meerdaagse gaat in op de vraag wat je ziet als je voorbij de zegeningen van je eigen bestaan kijkt. Hoe is het om erbij stil te staan? Wat gebeurt er met je als je de focus verlegt naar de oorsprong ervan?

Van Welmoed Vlieger leert je over Meister Eckhart en zijn denken. Maria van Mierlo begeleidt vanuit de kloosterlijke spiritualiteit jouw proces tijdens deze dagen. Er is alle ruimte voor stilte en bezinning.

Programma dag 1

19:30 Aankomst, koffie/thee, kennismaking
20:30 Avondprogramma

Programma dag 2

08:00 Lauden
08:30 Ontbijt
10:00 Ochtendprogramma
12:10 Middagdienst
12:30 Middagmaal
Lege tijd
14:30 Middagprogramma
17:30 Avondmaal
18:30 Vespers
19:30 Avondprogramma

Programma dag 3

08:00 Lauden
08:30 Ontbijt
10:00 Ochtendprogramma
12:10 Middagdienst
12:30 Middagmaal
13:30 Evaluatie en afsluiting
15:30 Afscheid

In meerdere programma's laten we het licht schijnen over een dominicaans kernbegrip: veritas. Dat thema, Latijn voor waarheid, wordt op diverse manieren uitgediept. Zie hier ons complete programma-aanbod.

Wat betekent waarheid voor jou en wat roept onwaarheid bij jou op? Met die vragen gingen Maria van Mierlo en Klaartje Freeke van start in de eerste waarheidsretraite “Het verloochenen van de waarheid”.
Tijdens de retraite werden deelnemers begeleid om 'bij het ongemak te blijven' op een weg die eindigde in een vergevingsritueel.
Één van de deelnemers zei na afloop dat zij had ervaren dat rauw verdriet en een diep verlangen samenvielen.
Klaartje schreef er een blog over.


Meer informatie

Datum

  • Woensdag 9 oktober 19.30 uur t/m vrijdag 11 oktober 2024 16.00 uur
    Code: 24042

Kosten

Meer info over tarieven

Begeleiding


  • Maria van Mierlo is cisterciënzer leek, coach en geestelijk begeleider. Ze leeft en werkt vanuit benedictijnse spiritualiteit. Ze ontwikkelt en begeleidt retraiteprogramma’s en schrijft voor het Nederlands Dagblad en KRO-NCRV. www.mariavanmierlo.nl.

    Medebegeleider Welmoed Vlieger studeerde Wijsbegeerte en was in het bijzonder geraakt door het de middeleeuwse filosoof-theoloog Meister Eckhart en de Deense denker Sören Kierkegaard. Ze werkt nu aan een promotieonderzoek over innerlijkheid en politiek. Welmoed is donderdagavond en vrijdag overdag aanwezig.
    www.welmoedvlieger.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld