MENU

Meditatieweekend het Compassie kompas

Door training in aandacht ontdek je innerlijke ruimte en ontspan je. Rust in het hoofd schept helderheid in denken en emoties. Inzicht in onderlinge verbondenheid opent je hart. Geïnspireerd door compassie vindt je betekenis en diep welbevinden.


Lijden en geluk hangen uiteindelijk van onze eigen geest af, maar onze geest is niet vrij. We worden geleefd door onze gedachten, emoties en gewoonten. Hoe worden we vrij van onze eigen vooroordelen? Met onze intentie kunnen we onze aandacht sturen naar binnen of buiten.

Eerst leren we onze geest te kalmeren door meditatie op een object. Dan keren we de aandacht naar binnen en ontdekken innerlijke ruimte.

Door middel van reflectie leren we zien welke concepten de ervaring van innerlijke ruimte blokkeren. Waarom zitten we onszelf toch zo in de weg?

Door middel van het opwekken van een innerlijke houding van liefde en compassie leren we omgaan met emotionele blokkades.

Door middel van het richten van de aandacht leren we te verblijven in gewaarzijn van het nu - gewaar te zijn van gewaarzijn, de bron van inzicht.

Integratie van het ruimere perspectief vindt plaats door aanwezigheid van dit heldere gewaarzijn te herkennen in ons denken, voelen, spreken en doen.

Door zowel de open ruimte te herkennen waar we ons innerlijk thuis voelen en de gewoontepatronen te zien die de toegang blokkeren, weten we waarmee we moeten werken en hoe onze geest meer en meer vrij te maken. Alles is werkbaar.

Voor Geloven Onderweg schreef Bert van Baar het artikel 'Het trainen van de geest in aandacht en compassie'. Lees hier het artikel>>


Meer informatie

Kosten

Begeleiding


  • Bert van Baar, antropoloog en schrijver van o.a. 'Boeddhisme in een notendop' en 'Dalai Lama, wijze van deze tijd '
    Kijk ook op www.bertvanbaar.com

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld