MENU

Meerdaagse inzichtmeditatie retraite - Innerlijke stilte in een woelige wereld

We oefenen een vriendelijk gewaarzijn van wat zich voordoet in ons lichaam en onze geest. We doen dit volgens de eenvoudige, eeuwenoude aanwijzingen van de Boeddha. Inzichtmeditatie leidt naar kalmte en bevrijdende inzichten, ook in onze veranderende snelle wereld.


"Als je geest net zo stevig wordt
Als een rots en niet meer beeft
In een wereld waar alles beeft,
Zal je geest je grootste vriend zijn
En zal er geen lijden op je pad komen."

Theragatha

Social media, email, krant, tv: er komt er veel nieuws op ons af. Het is niet eenvoudig om wijs om te gaan met de stromen van informatie in een snel veranderende wereld. En ook in onze eigen levens hebben we allemaal te maken veranderingen, met blijde en verdrietige gebeurtenissen.
Hoe kunnen we hier zinvol mee omgaan? Hoewel er in de tijd van de Boeddha natuurlijk geen internet was, zijn de lessen van de Boeddha ook op onze wereld van toepassing. Deze lessen kunnen ons helpen om te zijn met wat er is en contact te maken met onze innerlijke stilte, ook in roerige tijden.

In deze retraite oefenen we opmerkzaamheid van het lichaam en ontwikkelen we een vriendelijk gewaarzijn van wat zich voordoet in onze geest. We leren zien hoe onrust ontstaat, zonder er in meegesleurd te worden. Er ontstaat kalmte en inzicht.

De retraite verloopt in stilte. Elke dag is een ritmisch en ontspannen afwisselen van zitmeditatie, loopmeditatie en informele meditatie. We sluiten elke dag af met vriendelijkheids meditatie. Gedurende de retraite zijn er korte lezingen, momenten van uitwisseling en kunnen vragen worden gesteld. Inzichtmeditatie is voor iedereen en een bepaalde religieuze of spirituele achtergrond is niet nodig.

Dana
Deze retraite wordt begeleid op basis van donatie/vrijgevigheid (dana in het pali). Sinds oudsher wordt de dhamma, de lessen van de Boeddha, doorgegeven op basis van dana. Vrijgevigheid brengt vreugde, zowel bij de gever als bij de ontvanger.

De kosten voor het verblijf en de maaltijden in het klooster worden vooraf geïncasseerd, deze bevatten geen vergoeding voor de begeleiders. Echter aan het eind van de retraite is gelegenheid om vanuit vrijgevigheid een contante bijdrage ter ondersteuning van de begeleiders te geven. 

NB Op het aanmeldformulier is het mogelijk een gift in te vullen. Om verwarring te voorkomen: dit betreft een gift aan het klooster en niet aan de begeleiders.


Meer informatie

Kosten

  • € 159,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 189,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 219,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Dit betreft de verblijfskosten. De bijdrage voor de begeleiding gebeurt contant op basis van vrijgevigheid (Dana).
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Riët Aarsse, is gegrepen door de wijsheid in de vroeg Boeddhistische teksten. Sedert 6 jaar verblijft ze halfjaarlijks in Azië voor studie en beoefening van inzichtmeditatie. In Nederland begeleidt ze meditaties in verschillende sangha's en deelt ze haar ervaring en kennis uit de Boeddhistische psychologie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld