MENU

Weekend Dat onverwoestbare in mij - Omgaan met angst en levensvragen

Hoe om te gaan met angst, stress en levensvragen? Tijdens dit weekend gaan we te rade bij denkers uit de existentialistische en mystieke traditie die ons de weg wijzen naar innerlijke kracht en weerbaarheid, of zoals Etty Hillesum het noemt: ‘Dat onverwoestbare in mij’.


‘Dat onverwoestbare in mij’, zo noemde de joodse schrijfster Etty Hillesum de kracht en liefde die ze, ondanks de moeilijkheden die haar overkwamen, in zich voelde. De Deense denker Kierkegaard spreekt in zijn geschriften van een ‘diepste grond’ die hij in zichzelf ontmoet, een grond waar hij steeds weer op kan terugvallen. Ieder mens loopt tijdens zijn of haar leven tegen periodes van angst, stress en moeilijkheden aan. Dit kan, zeker in tijden van crisis, leiden tot levensvragen waar niet zomaar een antwoord op te vinden is. Het gaat dan dus niet om ernstige psychische problematiek maar om existentiële vragen en problemen die bij het bestaan horen. Hoe kunnen we hiermee omgaan, welke innerlijke houding vraagt dit van ons? 

Tijdens dit weekend gaan we te rade bij drie 'innerlijkheidsdenkers' - Martin Buber, Sören Kierkegaard en Etty Hillesum - die juist op het gebied van angst, stress en levensvragen en het ontwikkelen van innerlijke weerbaarheid van grote waarde kunnen zijn. Hoewel zij in vele opzichten van elkaar verschillen leggen ze allen de nadruk op het belang van ontvankelijkheid en (zelf)reflectie. Niet weglopen voor de angst en stress maar deze aanvaarden, daar komt het op aan. Zo komt dat onverwoestbare in zicht, die diepste grond waar je op kunt terugvallen en die oriëntatie en richting aan je leven schenkt. De diverse inleidingen over genoemde auteurs worden afgewisseld met dialoog, meditatie en film. 

Je bent van harte welkom!

Dit programma is door de SKGV geaccrediteerd met 3,5 punt in de categorie Levensbeschouwing en spiritualiteit.

Een gedetailleerde dagindeling ontvang je bij aanvang van het programma.


Meer informatie

Datum

 • Vrijdag 20 oktober 19.30 uur t/m zondag 22 oktober 2023 15.00 uur
  Code: 23037

Kosten

 • € 349,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
 • € 439,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
 • € 499,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
 • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt er ook voor kiezen thuis te overnachten/ontbijten tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Welmoed Vlieger 
  studeerde Wetenschap van Godsdienst & Levensbeschouwing en vervolgens Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Zij specialiseerde zich in het werk en denken van de Dominicaanse filosoof/mysticus Meister Eckhart en is daarnaast geïnspireerd en gevormd door o.a. Plato, Heidegger, Buber, Hammarskjöld en in het bijzonder door de Deense denker Kierkegaard. Welmoed is columnist bij dagblad Trouw en werkt aan een promotieonderzoek over innerlijkheid en politiek aan de VU. Meer informatie: www.welmoedvlieger.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld