MENU

Midweek schrijfretraite De zoektocht van mijn ziel

In deze schrijfretraite diep je vanuit jouw persoonlijke levensverhaal momenten en ervaringen op die tekenend zijn voor jouw levensweg, de zoektocht van jouw ziel. Je ontdekt daarin wat voor jou belangrijk is, enkele oerthema's en een rode lijn.
Je bent op een moment in je leven waar je behoefte hebt aan reflectie. Je wilt zin en betekenis vinden in wat je hebt meegemaakt. Wat is goed en belangrijk voor jou? Je hebt misschien een wereld vol zekerheden en vanzelfsprekendheden achter je gelaten en bent op weg gegaan, op zoek naar nieuwe richtingaanwijzers in een onherbergzaam niemandsland. Soms gloort in de verte een nieuwe dageraad, soms in de verste verte niet. Waar je je ook bevindt, je wilt een stap verder komen. Misschien overweeg je een autobiografie te schrijven waarin je wilt terugblikken op jouw zoektocht.

Voor deze schrijfretraite maakt het niet uit of je schrijfervaring hebt, uit welke levensbeschouwelijke traditie je komt en waar je naar op weg bent. Ook niet in welke fase van je reis je instapt. De overeenkomst is inzicht willen krijgen in wat van wezenlijk belang is voor jou.

Ter inspiratie putten we uit reiservaringen van elkaar, schrijvers en mystici. Velen stuitten net als wij ergens op een kruispunt of doodlopende weg. De Spaanse mysticus Johannes van het Kruis bijvoorbeeld beschreef in het gedicht ‘De donkere nacht van de ziel’ zijn gevoel door alles en iedereen, inclusief God, verlaten te zijn. Het leidde tot een existentiële crisis. Wie ben ik, wat is belangrijk voor mij, waar sta ik (nog) voor? Bij Johannes leidde de crisis tot bevrijding en een vereniging met God. Anderen raken God kwijt, of (her)vinden het goddelijke of zichzelf op een andere, eigen wijze. Je keert in ieder geval niet meer terug als dezelfde persoon.

De zoektocht van je ziel beschrijven, is een kwetsbaar proces en vereist moed. Het geruststellende is: je leven vertelt het jou zelf en je reist niet alleen. In de veilige, contemplatieve omgeving van het klooster beschrijf je begeleid en stapsgewijs jouw cruciale reismomenten in levendige scènes. Je bespreekt die met elkaar zodat je zicht krijgt op een aantal oerthema’s en een rode lijn in je leven. Zo ontdek je wat voor jou van waarde is en waar je mee verder kunt, op je reis of bij het verder schrijven aan je autobiografie over je innerlijke reis. Voor dat laatste krijg je enkele handreikingen.

Deze midweek beginnen we met een kennismaking, introductie en enkele schrijfoefeningen op de maandagavond. In de rest van de week zijn de ochtenden steeds gereserveerd voor gezamenlijke lessen waarin we de fases van het levensverhaal doorlopen, zoals het sluimerende verlangen, de reis door de woestijn, de donkere nacht van de ziel en de wederopstanding. Je krijgt ook les in hoe je daar beeldend over kunt schrijven, gevolgd door schrijfoefeningen. De middagen kun je vrij invullen. Er is dan alle ruimte zelfstandig (verder) te schrijven aan je verhaal, je scènes verder uit te werken. Je kunt ook kiezen voor ontspanning, een wandeling of individuele (schrijf)coaching van de docent. In de avonden is er een gezamenlijk, ontspannend programma, zoals de inspiratieavond ‘Verhalen voor de ziel’ (zie Wat heb je nodig?).

Het programma telt diverse meditatiemomenten in meditatieruimte De Binnenkamer, om meer tot rust en tot jezelf te komen. Deze zijn optioneel, net als de vieringen in de kloosterkapel. Ze kunnen je ondersteunen om tot verstilling en reflectie te komen, voel je vrij hieraan deel te nemen. Tussendoor is ruimte voor rust, reflectie en ontmoeting.

Wat heb je nodig?
Neem voor deze schrijfretraite het volgende mee:
- een schrijfblok of notitieboek, formaat A4 of A5, voor de schrijfoefeningen
- een paar pennen
- Voor de inspiratieavond ‘Verhalen voor de ziel’ op zaterdagavond: neem een verhaal, gedicht, kort film- of muziekfragment, kunstwerk of iets anders beeldends mee dat je inspireert of veelzeggend is voor waar jij je bevindt op je innerlijke reis.
- een laptop (voor als je buiten de workshops om verder wilt schrijven)
- makkelijk zittende kleding en (warme) sokken voor de meditaties

Reacties van deelnemers:

,,Er zijn stukken aangeraakt die vast zaten, ik kan verder.’’

,,De leuke schrijfoefeningen gaven inspiratie, inzicht en handvatten.’’

,,Persoonlijke begeleiding, bekwaam, enthousiast en empathisch.’’

,,De openheid van Pauline zette de groep in beweging.’’

,,Mooie opbouw, goede afwisseling tussen diepgang en plezier. Luchtige benadering ondanks de zware kost.’’


Meer informatie

Datum

  • Maandag 14 augustus 19.30 uur t/m vrijdag 18 augustus 2023 16.00 uur
    Code: 23076

Kosten

  • € 529,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 649,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 749,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. Je kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geef dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Pauline Weseman is journalist, religiewetenschapper en biografisch coach. Ze geeft schrijfretraites, lezingen en workshops over het levensverhaal en leidt mede mystiek-christelijke meditaties vanuit het Huis voor de Ziel in Utrecht. Eind 2022 verscheen haar boek 'Ziel zoekt zin. Hoe verder als je geloof het niet meer doet' over haar zoektocht naar zingeving vanuit het christendom na een existentiële crisis. Ze doceert onder meer creatief schrijven en zingeving aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Meer info op www.paulineweseman.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld