MENU

Midweek schrijfretraite De zoektocht van mijn ziel

In deze schrijfretraite diep je vanuit jouw persoonlijke levensverhaal momenten en ervaringen op die tekenend zijn voor jouw levensweg, de zoektocht van jouw ziel. Je ontdekt daarin wat voor jou belangrijk is, enkele oerthema's en een rode lijn.
Je bent op een moment in je leven waar je behoefte hebt aan reflectie. Je wilt zin en betekenis vinden in wat je hebt meegemaakt. Wat is goed en belangrijk voor jou? Je hebt misschien een wereld vol zekerheden en vanzelfsprekendheden achter je gelaten en bent op weg gegaan, op zoek naar nieuwe richtingaanwijzers in een onherbergzaam niemandsland. Soms gloort in de verte een nieuwe dageraad, soms in de verste verte niet. Waar je je ook bevindt, je wilt een stap verder komen. Misschien overweeg je een autobiografie te schrijven waarin je wilt terugblikken op jouw zoektocht.

Voor deze schrijfretraite maakt het niet uit of je schrijfervaring hebt, uit welke levensbeschouwelijke traditie je komt en waar je naar op weg bent. Ook niet in welke fase van je reis je instapt. De overeenkomst is inzicht willen krijgen in wat van wezenlijk belang is voor jou.

Ter inspiratie putten we uit reiservaringen van elkaar, schrijvers en mystici. Velen stuitten net als wij ergens op een kruispunt of doodlopende weg. De Spaanse mysticus Johannes van het Kruis bijvoorbeeld beschreef in het gedicht ‘De donkere nacht van de ziel’ zijn gevoel door alles en iedereen, inclusief God, verlaten te zijn. Het leidde tot een existentiële crisis. Wie ben ik, wat is belangrijk voor mij, waar sta ik (nog) voor? Bij Johannes leidde de crisis tot bevrijding en een vereniging met God. Anderen raken God kwijt, of (her)vinden het goddelijke of zichzelf op een andere, eigen wijze. Je keert in ieder geval niet meer terug als dezelfde persoon.

De zoektocht van je ziel beschrijven, is een kwetsbaar proces en vereist moed. Het geruststellende is: je leven vertelt het jou zelf en je reist niet alleen. In de veilige, contemplatieve omgeving van het klooster beschrijf je begeleid en stapsgewijs jouw cruciale reismomenten in levendige scènes. Je bespreekt die met elkaar zodat je zicht krijgt op een aantal oerthema’s en een rode lijn in je leven. Zo ontdek je wat voor jou van waarde is en waar je mee verder kunt, op je reis of bij het verder schrijven aan je autobiografie over je innerlijke reis. Voor dat laatste krijg je enkele handreikingen.

Deze midweek beginnen we met een kennismaking, introductie en enkele schrijfoefeningen op de maandagavond. In de rest van de week zijn de ochtenden steeds gereserveerd voor gezamenlijke lessen waarin we de fases van het levensverhaal doorlopen, zoals het sluimerende verlangen, de reis door de woestijn, de donkere nacht van de ziel en de wederopstanding. Je krijgt ook les in hoe je daar beeldend over kunt schrijven, gevolgd door schrijfoefeningen. De middagen kun je vrij invullen. Er is dan alle ruimte zelfstandig (verder) te schrijven aan je verhaal, je scènes verder uit te werken. Je kunt ook kiezen voor ontspanning, een wandeling of individuele (schrijf)coaching van de docent. In de avonden is er een gezamenlijk, ontspannend programma, zoals de inspiratieavond ‘Verhalen voor de ziel’ (zie Wat heb je nodig?).

Het programma telt diverse meditatiemomenten in meditatieruimte De Binnenkamer, om meer tot rust en tot jezelf te komen. Deze zijn optioneel, net als de vieringen in de kloosterkapel. Ze kunnen je ondersteunen om tot verstilling en reflectie te komen, voel je vrij hieraan deel te nemen. Tussendoor is ruimte voor rust, reflectie en ontmoeting.

Wat heb je nodig?
Neem voor deze schrijfretraite het volgende mee:
- een schrijfblok of notitieboek, formaat A4 of A5, voor de schrijfoefeningen
- een paar pennen
- Voor de inspiratieavond ‘Verhalen voor de ziel’ op zaterdagavond: neem een verhaal, gedicht, kort film- of muziekfragment, kunstwerk of iets anders beeldends mee dat je inspireert of veelzeggend is voor waar jij je bevindt op je innerlijke reis.
- een laptop (voor als je buiten de workshops om verder wilt schrijven)
- makkelijk zittende kleding en (warme) sokken voor de meditaties

Programma's in Dominicanenklooster Huissen in tijden van Corona
We hebben extra maatregelen genomen en een protocol opgesteld om te zorgen dat uw verblijf veilig en verantwoord is voor u én ook voor de bewoners en voor onze medewerkers. Alleen samen met u kunnen we zorgen dat hygiëne en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft.
Lees de laatste update van ons coronaprotocol op onze homepage. We verzoeken u het protocol vóór uw vertrek naar Huissen door te nemen.


Meer informatie

Datum

  • Maandag 8 augustus 19.30 uur t/m vrijdag 12 augustus 2022 16.00 uur
    Code: 22140

Kosten

  • € 499,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 599,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 699,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Ivm corona maatregelen zijn alle overnachtingen inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Pauline Weseman is religiewetenschapper, journalist en docent levensbeschouwing. Ze geeft sinds 2012 schrijven en levensbeschouwing op de School voor Journalistiek in Utrecht. In 2020 startte zij met een journalistieke zoektocht (in dagblad Trouw en magazine Volzin) naar een nieuw christendom, na een existentiële geloofscrisis. Ze leidt mede mystiek-christelijke meditaties in het Huis voor de Ziel vanuit de Nicolaikerk in Utrecht. Meer info over haar op www.paulineweseman.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld