MENU

Driedaagse retraite De dood als bron van levenslust

Het onder ogen zien en aanvaarden van onze sterfelijkheid kan ons leven verrijken; relaties verdiepen zich, we maken gerichter keuzes en ervaren ons leven intenser. In deze retraite onderzoeken we hoe de dood ons kan inspireren tot voluit leven.
De dood komt op verschillende manieren ons leven binnen. Iemand van wie je houdt sterft, je gaat zelf rakelings langs de dood of je wordt ziek. Na de eerste shock kan het leiden tot een andere houding ten opzichte van het leven, waardoor het zich verdiept en intensiveert. Je bent je meer bewust van het geschenkkarakter ervan en voelt je nauwer verbonden met jezelf, met anderen en met God. Je voelt je ‘tot leven gekomen’.

Waarom zou je met ‘tot leven komen’ wachten totdat je iets ernstigs overkomt?

In deze retraite onderzoeken we met elkaar wat er gebeurt als we onze sterfelijkheid serieus nemen. Hoe kan het onder ogen zien van onze begrensdheid ons dichter bij God brengen? Wat betekent mijn eindigheid voor de relaties die ik nu onderhoud? Als ik vanaf mijn sterfbed omkijk en mijn leven overzie, wat zie ik dan? Welke dingen kan ik nú anders aanpakken? Wat kan ik veranderen om spijt te voorkomen?

In het werkzame leven van Filip Haas en Marga Haas (broer en zus) speelt de dood een centrale rol. Beiden zorgen voor mensen die aan het einde van hun leven staan. Beiden merken de impact die dat heeft op de manier waarop zij zelf hun leven leiden: op de keuzes die ze maken, de relaties die ze onderhouden, op hoe ze het leven ervaren. Vanuit deze ervaring kijken ze graag samen met anderen naar de manier waarop we onze sterfelijkheid kunnen aanvaarden en onze levenslust vergroten. In deze retraite werken we met lichaamsoefeningen, opstellingen, meditatie en meer.

Wie wil, kan een bewijs van deelname ontvangen (13,5 studiebelastingsuur).

Opbouw van de dagen
08.00 uur: lauden
08.30 uur: ontbijt
10.00-12.30 uur: programma
12.30 uur: maaltijd
15.00-17.30 uur: programma
17.30 uur: maaltijd
18.30 uur: vespers
19.30-21.00 uur: programma

Reacties van deelnemers:
“Ik ga blij en met inzichten naar huis.”
“Rust, ruimte en warmte.”
“Begeleiding is zorgvuldig, betrokken en aandachtig .”


Meer informatie

Datum

 • Woensdag 8 november 14.00 uur t/m vrijdag 10 november 2023 13.30 uur
  Code: 23061

Kosten

 • € 314,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
 • € 384,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
 • € 444,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
 • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Marga Haas is theologe en werkzaam als geestelijk verzorger in een hospice. Ook begeleidt ze retraites in het Dominicanenklooster en publiceert ze over mystiek. Zie www.margahaas.nl

  Filip Haas werkt als specialist ouderengeneeskunde voor een zorginstelling in en buiten het verpleeghuis. Hij is ook opleider voor artsen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld