MENU

Meerdaagse schrijfretraite Leven vanuit mijn ziel

Dit programma is geannuleerd. Er is nog wel plek  bij de Meerdaagse schrijfretraite De zoektocht van mijn ziel van 16 augustus.

Je voelt al langer dat je leven op een of meer vlakken niet meer zo bij je past. Hoe zou je leven eruit zien als je meer in overeenstemming leeft met wie je werkelijk bent? Hoe kun je meer van betekenis zijn, wat heb je nog meer in huis, wat is jouw plek? In deze schrijfretraite onderzoek je jouw ware aard, wat je tegenhoudt daarnaar te leven en hoe je een stap zet om meer tot bloei te komen.

In de maanden juli en augustus is het niet mogelijk een extra voor- en/of na-overnachting bij te boeken.
Dit is een spannende retraite, want er zou zomaar uit kunnen komen dat je op een of meer levensterreinen kiest voor een andere invulling, meer vanuit jouw ziel. Stiekem ben je daar misschien al aan toe en heb je net dat ene duwtje nodig. Je hebt waarschijnlijk al behoorlijk wat geanalyseerd en gereflecteerd op je leven en bent toe aan een volgende stap, je wilt bijvoorbeeld meer voldoening en plezier, meer van betekenis zijn voor anderen, voor de wereld misschien. Je staat op het punt van uitbotten.

Voor de helderheid, dit is geen loopbaantraject maar een retraite. Jouw vraag kan breder of anders zijn dan werk. Denk aan relatie, gezondheid, geloof, wonen, familie, vriendschap, maatschappij en hoe je je vrije tijd invult.

We gaan niet voor het (snelle) resultaat maar voor bezinning. De contemplatieve omgeving van het klooster biedt ruimte voor afremmen, vertragen, stilstaan. Tussen de schrijfoefeningen door zoeken we de stilte en de natuur op. We nemen de tijd die diepe roep in je ziel op het spoor te komen. Wat is jouw weg, jouw plek? Wat maakt dat je jezelf daarin zo in de weg kan zitten, wat houdt je tegen, hoe breek je daar doorheen? Hoe spendeer je meer tijd aan dat wat werkelijk bij je past dan aan zaken die je van jezelf afhouden?

In jouw levensverhaal zitten al verrassend veel aanwijzingen voor jouw weg verborgen. Ze zijn vaak slechts naar de achtergrond geraakt. Met creatieve oefeningen halen we ze naar voren en onderzoek je wat ze je te vertellen hebben. Ter inspiratie pluizen we de levensverhalen door van denkers, pioniers en kunstenaars die vaak tegen de stroom in kozen voor hun ware aard, zoals de Zweedse kunstenares Hilma Af Klint, socioloog Martha Beck en de Perzische dichter Rumi.

Zoekend schrijven naar wie je werkelijk bent, is een ontdekkingsavontuur én een kwetsbaar proces. Dat vereist moed.. Het geruststellende is: je leven vertelt het jou zelf en je reist niet alleen. In de veilige omgeving van het klooster beschrijf je onder begeleiding en stapsgewijs jouw proces. Je bespreekt dat met elkaar zodat je zicht krijgt op een volgende stap in je leven.

De retraite Leven vanuit mijn ziel – met een nieuwe, andere methodiek - kan los of als vervolg op de andere schrijfretraites van Pauline Weseman in Huissen worden gevolgd. Pauline geeft in het klooster ook de veelbezochte retraite De zoektocht van mijn ziel. Hierin diep je vanuit jouw levensverhaal momenten en ervaringen op die tekenend zijn voor jouw levensweg. Deze is bedoeld voor wie op zoek is naar reflectie en die zin en betekenis wil vinden in wat je hebt meegemaakt. De retraite Op drift is bedoeld voor mensen die kort na een verlies of bepalende levensgebeurtenis meer grip willen krijgen op hun leven met behulp van het beschrijven van hun levensverhaal.

Het programma telt een aantal meditatiemomenten. Deze zijn optioneel, net als de vieringen in de kloosterkapel. Ze kunnen je ondersteunen om tot verstilling en reflectie te komen, voel je vrij hieraan deel te nemen. Tussendoor is ruimte voor rust, reflectie en ontmoeting.

Op de eerste avond beginnen we met een kennismaking en enkele schrijfoefeningen. De gehele week zijn er gezamenlijke lessen waarin we fases doorlopen om de diepe roep van je ziel op het spoor te komen en daar meer vorm aan te geven. Je krijgt ook les in hoe je daar beeldend over kunt schrijven, gevolgd door schrijfoefeningen. Hierbij betrekken we waar mogelijk de natuur en contemplatieve omgeving van het klooster. In de avonden is er een gevarieerd aanbod, zoals een avond met creatieve schrijfoefeningen, de ‘Inspiratieavond voor de ziel’ (zie Wat heb je nodig?) en een vrije avond. Gemiddeld een dagdeel per dag kun je vrij invullen. Daarin kun je bijvoorbeeld zelfstandig (verder) schrijven aan je verhaal, je scènes verder uitwerken en een individuele handreiking krijgen van de docent. Je kunt ook kiezen voor ontspanning, een duik in de nabijgelegen recreatieplas of een wandeling.

Wat heb je nodig?
Neem voor deze schrijfretraite het volgende mee:
- een schrijfblok of notitieboek, formaat A4 of A5, voor de schrijfoefeningen
- een paar pennen
- Voor de ‘Inspiratieavond voor de ziel’: neem een verhaal, gedicht, kort film- of muziekfragment, kunstwerk of iets anders beeldends mee dat je inspireert bij je ware aard te komen en/of te blijven. Dit kun je ook digitaal 'meenemen'. Op de avond toont ieder zijn eigen bijdrage en licht de keuze hiervoor toe in maximaal vijf minuten.
- makkelijk zittende kleding en (warme) sokken voor de meditaties
- als je het fijn vindt een duik te nemen in het nabijgelegen natuurwater, neem dan zwemkleding en een badlaken mee

Reacties van deelnemers van De zoektocht van mijn ziel:

,,Er zijn stukken aangeraakt die vast zaten, ik kan verder.’’

,,De leuke schrijfoefeningen gaven inspiratie, inzicht en handvatten.’’

,,Persoonlijke begeleiding, bekwaam, enthousiast en empathisch.’’

,,De openheid van Pauline zette de groep in beweging.’’

,,Mooie opbouw, goede afwisseling tussen diepgang en plezier. Luchtige benadering ondanks de zware kost.’’


Meer informatie

Kosten

Meer info over tarieven

  • € 599,- Tarief A
  • € 799,- Tarief B
  • € 899,- Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. Je kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geef dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Pauline Weseman is journalist, religiewetenschapper, docent en biografisch coach. Ze geeft schrijfretraites, lezingen en workshops rond het levensverhaal. Eind 2022 verscheen haar boek 'Ziel zoekt zin. Hoe verder als je geloof het niet meer doet' over de zoektocht van haarzelf en tientallen anderen naar nieuwe ideeën en vormen van zingeving na een existentiële crisis. Ze doceert onder meer creatief schrijven, interculturele communicatie en zingeving aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Meer info op www.paulineweseman.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld