MENU

Symposium: De weg, de waarheid en het leven

Een boeiende lezing in de ochtend door voormalig Theoloog des Vaderlands Claartje Kruijff. In de middag: kroeggesprekken! Aan tafel met experts die elk hun eigen visie op waarheid hebben. 


Dit symposium verdiept en verbreedt je visie op waarheid. Theoloog Claartje Kruijff duikt in het thema op een manier die past bij de context van klooster en leven. Ze stelt die beroemde woorden van Jezus - ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven’ in het licht van het hele jaarprogramma in het algemeen en deze dag in het bijzonder. Hoe staat het met jóuw weg? Loopt die langs waarheid? En hoe leef je dan? Deze lezing verbindt de eerste twee meerdaagse programma’s (De waarheid verloochenen en De ongemakkelijke waarheid) met de laatste twee (God: een waarheid als een koe en Geboorte van de waarheid in jou). Een beweging van buiten naar binnen.

Het dagprogramma duurt van 10:00 tot 17:00 uur
09:30 Inloop met koffie en thee
10:00 Opening door dagvoorzitter Maria van Mierlo
10:00 Welkom door directeur Aalt Bakker 
10:15 Lezing door Claartje Kruijff. Aansluitend volgt er een gesprek met de zaal
12:10 Middaggebed
12:30 Lunch
13:20 Kroeggesprekken. We beginnen met een plenaire toelichting in de kapel
17:00 Afsluiting dagprogramma

De kroegtafels
Het hele kroegtafelidee dat we deze middag gaan beleven is domweg de schuld van Dominicus. Hij zat ooit in een herberg en raakte met de herbergier in discussie over God. Hij was zo overtuigend dat de herbergier overstapte naar de visie van Dominicus en daarmee een andere gelovige werd. Onbedoeld werd zo de dominicaanse orde gesticht. In een herberg dus. Met die geschiedenis in gedachten gaan ook wij vanmiddag gezellig om vele tafels in gesprek. Niet met Dominicus zelf, maar met anderen die op hun manier geloven verbinden met het thema van hun levens. 

We beginnen de middag met een plenaire voorstelronde in de kapel, waarbij de gespreksleiders zichzelf presenteren. Daarna kun je kiezen bij wie je aanschuift. De middag verloopt zoals het leven in een kroeg of herberg verloopt. Veel beweging, veel heen en weer, nu eens hier en dan weer daar een gesprek. Je bent vrij om waar dan ook te gaan of te staan. En even blijven hangen als het je raakt, als het interessant is, of als je het gevoel hebt: ‘Ja, hier moet ik nu zijn.’ En natuurlijk een drankje en iets lekkers.

De gespreksleiders aan de tafels
Claartje Kruijff - over haar lezing en wat verder ter tafel komt
Jakob van Wielink - Waarheid in leiderschap
Roy Clermons - Waarheid en ouderdom
Raf Stevens - Waarheid van de woestijn
Nadia Maria Kroon OP - Waarheid rondom intreden
Margot van Veen - Sterven en de waarheid
Erik Borgman - Kerk en waarheid (of iets anders, met Borgman weet je het maar nooit)

In meerdere programma's laten we het licht schijnen over een dominicaans kernbegrip: veritas. Dat thema, Latijn voor waarheid, wordt op diverse manieren uitgediept. Zie hier ons complete programma-aanbod.


Meer informatie

Datum

  • Zaterdag 7 september 2024 van 10.00 - 18.00 uur
    Code: 24041

Kosten

Begeleiding


  • Maria van Mierlo is cisterciënzer leek, coach en geestelijk begeleider. Ze leeft en werkt vanuit benedictijnse spiritualiteit. Ze ontwikkelt en begeleidt retraiteprogramma’s en schrijft voor het Nederlands Dagblad en KRO-NCRV. www.mariavanmierlo.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld