MENU

Joke J. Hermsen stilt de tijd in Dominicanenklooster Huissen

Door: Greco Idema

Je boek Stil de tijd is een bestseller geworden. Waarom denk je?
“Tijd is een heel fascinerend onderwerp, het vormt het fundament onder ons bestaan. Tijd bepaalt voor een belangrijk deel hoe wij in de wereld staan. Alleen is er met dit fundament iets eigenaardigs aan de hand. Door tijdgebrek en tijdstress lijkt dit fundament steeds meer af te brokkelen. We worden door de klok op de hielen gezeten, en vinden amper tijd om ergens wat langer bij stil te staan. Toch zijn mensen op zoek naar bezinning, naar rust en reflectie. Daar gaat mijn boek over.”

Binnenkort verzorg je samen met Henk van der Waal in Huissen de filosofische workshop 'Stil de tijd'. Is deze workshop ook geschikt voor mensen die je boek níet hebben gelezen?
“Zeker, want wij hebben maar liefst zes dagen om de thematiek vanuit verschillende gezichtspunten toe te lichten. Bovendien zorg ik er altijd voor dat mijn workshops ook voor belangstellenden goed te volgen is. Iedereen die in de vraagstukken van de tijd en de ziel geïnteresseerd is, kan deze workshop volgen.”

Heb je iets met religie, geloof, kloosters?
“Ik ben voortdurend op zoek naar plekken waar rust en stilte heersen, maar waar ook verbondenheid en saamhorigheid mogelijk zijn. Juist tijdens zo'n workshop in een klooster kun je zowel rust als reflectie vinden, en gezamenlijk nadenken over belangrijke vraagstukken. Ik vat religie op in de oorspronkelijke betekenis van het woord op: religare: dat was ons met anderen maar ook met onze ziel kan verbinden.”

Wat is voor jou momenteel de belangrijkste vraag?
“Ik heb niet één vraag maar meerdere: hoe kunnen we geïnspireerd raken om het goede te doen? Wat kan ons hedentendage nog werkelijk bezielen? Wat maakt het nieuwe mogelijk?”

In september verschijnt je nieuwe boek (N)iets ontbreekt ons. Waar gaat dit boek over?
"Mijn nieuwe boek probeert antwoorden te geven op bovenstaande vragen, maar ook een weg uit het nihilisme en consumentisme te zoeken. Met behulp van het gedachtegoed van Hannah Arendt en Ernst Bloch probeer ik een nieuwe horizon voor ons denken, maar ook voor onze creativiteit en verbondenheid te schetsen, die niet cynisch en nihilistisch is, maar inspirerend en hoopvol. Tijd is hoop, schreef Ernst Bloch en Arendt benadrukte onze 'geboortelijkheid'. Daarmee probeer ik een nieuw vergezicht voor ogen te toveren.”


Filosofische Workshop Stil de Tijd
Zaterdag 15 juni t/m donderdag 20 juni 2013
Meer informatie en aanmelding>>

Literaire avond De ziel en de tijd
Woensdag 19 juni 20.00 uur
Meer informatie en aanmelding>>

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld