MENU

Ritme als remedie tegen werkdruk

Door Ton Roumen

Regelmatig berichten de media over hoge werkdruk. Ongeveer veertig procent van de werkende Nederlanders ervaart werkdruk en een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door aan werk gerelateerde psychische klachten. Stress gerelateerd aan werk blijkt de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland. Hoge werkdruk mag niet worden onderschat; het is echt een groot probleem.

De druk die we ervaren heeft te maken met een leefstijl van hard werken en presteren. Ons tempo van leven en de eisen die worden gesteld zijn bepaald te hoog en zo wordt de druk steeds groter.

Een veelgehoorde oplossing ter verlichting van werkdruk is het stellen van prioriteiten en het aangeven van grenzen door ‘nee’ te zeggen. Hoge werkdruk heeft daarnaast ook vaak te maken met een disbalans  tussen werk en privé. Vaak nemen we te weinig tijd voor onszelf of momenten van rust. Een goede balans betekent een ritmische leefstijl, waarin rust en activiteit elkaar afwisselen. En hier wringt de schoen. In onze moderne samenleving zijn we onze gezamenlijke en persoonlijke ritmes verloren. Dat komt deels door de nieuwe sociale media. Daardoor zijn de grenzen tussen werk, vrije tijd en andere bezigheden vloeiend geworden. Ritmes vinden we wel nog in kloosters. Daar is een ritmische afwisseling van contemplatie en werk. Zo’n kloosterritme kan helpen om werk- en leefdruk te verminderen.

Je kunt je terugtrekken voor een retraite in een klooster om zo’n ritme te ervaren. Niet alleen kun je het afwisselende ritme van actief en meditatief bezig zijn dan zelf ervaren, maar de meditatieve stilte zelf biedt jou de mogelijkheid in contact te komen met jouw heldere bronnen, bijvoorbeeld je vreugde, je vitaliteit, je vertrouwen. Deze bronnen zijn voedend en kunnen heldere antwoorden geven op jouw levensvragen. Bovendien zorgen ze voor vitaliteit en zijn daarmee een effectieve remedie tegen werk- en leefdruk.

Retraitedag Thuiskomen bij jezelf - 12 april
Midweekretraite Zomertijd, ademtijd - 18-22 augustus
Retraiteseminar Benedictijns schoolleiderschap - 20-21 maart (voor schoolleiders, aanmelding via bezinnen.com)

Ton Roumen geeft veelvuldig retraites en is spiritueel auteur.
Meer informatie is te vinden op zijn website: www.bezinnen.com

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld