MENU

Laat van je horen! Ontdek de kracht met stemexpressie

Door Lieke Meertens, journalist & intuïtie-coach

Ik sta tegenover Pete Pronk. Ik voel me kwetsbaar. Maak ik geen rare geluiden? Klinkt het wel mooi? Van de schrik schiet ik in de lach.

Gelukkig stelt Pete me volledig op mijn gemak. “Kijk maar welke bewegingen je wil maken. En zorg vooral dat je jouw voeten blijft voelen op de grond.” Ik beweeg mijn armen, mijn lijf, begin me wat losser te voelen.

Pete heeft geen enkele gêne en doet wat er in hem opkomt en al snel voel ik me ook iets vrijer. Dit is een man zonder oordelen.

Pete Pronk verzorgt workshops in het Dominicanenklooster Huissen en geeft coaching in stemexpressie voor allerlei doelgroepen, waaronder psychiatrische patiënten. Dat dit resultaat heeft zeit hij wanneer hij ze begeleidt in het vertellen van hun levensverhaal. “Er komen stukken uit hun leven naar boven die nóóit eerder zijn verteld. Die diep zijn weggestopt. Levensverhalen waar veel schaamte en angst bij zit,” legt Pete uit. “Maar hoe verder je traumatische gebeurtenissen wegdrukt, hoe sterker ze naar boven komen. Het kan je letterlijk verzieken. Het gaat aan je vreten. De stem is het ventiel van de ziel.”

Tijd om het neuriën over te brengen in een andere klank: aaaaah.
De klank komt ielig mijn mond uit. “Laat je oordelen varen,” instrueert Pete. “Je hoofd gaat zich ermee bemoeien. O, wat een gek geluid is dit. Maar dat is juist goed! Gekke geluiden zijn juist goed! Van dááruit kan iets ontstaan.” Het helpt. Mijn oordelen drijven weg en mijn stem wordt vanzelf iets krachtiger. Maar poeh! Het zweet breekt me uit! Ik schiet weer even in mijn hoofd. Wat sta ik hier nou te doen?!

Pete weet me weer snel terug te brengen naar mezelf, naar mijn ziel. Hij vraagt me om eens stevig op de grond te staan, krachtig als een boom.
Vele klanken later voel ik het. Een kracht die door mijn hele lichaam stroomt en zo, recht mijn mond uit komt. Ik sta recht tegenover Pete en met open mond laat ik hard van mezelf horen. AAAAAAAAAH, van boven naar beneden in een onafgebroken stroom.

Het is een kracht die ik niet ken van mezelf. Het is een stem die ik niet ken van mezelf. Ben ik dit?! Maak ik dit geluid? Het gaat vanzelf. Maar het is zo sterk , dat ik me als vanzelf ook zo ga voelen.

Ik kan de hele wereld aan!!! Dat gevoel. Wat een heerlijke ervaring. En dat is wat er met stemexpressie gebeurt. Onbekende onderdelen van jezelf, die graag naar buiten willen, worden ineens zichtbaar.

De volgende dag siddert de workshop nog goed na. Ik stuur een krachtige mail naar een groot bedrijf, waar ik direct enthousiast antwoord op krijg. Ik regel freelance klussen en ik loop vervolgens dansend en zingend door mijn huis.

Speels als een kind. En tegelijk krachtig als een stevig gewortelde boom. En dat allemaal door het werken met mijn stem. Wonderlijk.

Programma's door Pete Pronk in het Dominicanenklooster Huissen
Workshops Stemexpressie
Eendaagse kennismakingsworkshop
zaterdag 9 mei
zaterdag 12 september
Meer informatie en aanmelding>>

Vijfdaagse zomerweek
Maandag 10 augustus tot vrijdag 14 augustus
Meer informatie en aanmelding>>

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld