MENU

Camini: Vertrouwen. Vertrouwen in jezelf, de groep en je levensroute

CAMINI   (mini pelgrimstocht) - Henk Zieleman, deelnemer aan Camini-wandeling van 18 juli 2015.

'Wat een chagrijnige mensen',  zullen Adri van der Poel (oud Wereld- en Nederlands kampioen wielrennen) en zijn fietsmaat gedacht hebben, toen ze onze wandelgroep opgewekt en enthousiast groetend passeerden!

Want wij, zeventien vrouwen en vier mannen, groeten niet terug, maar blijven zwijgen. Best wel pijnlijk eigenlijk en het laat overduidelijk iets van ons afwijkend gedrag zien. Want dat tonen we.

Vandaag zonderen we ons namelijk voor één dag af van de wereld. En wandelen vele uren in stilte door het landschap. Daarbij nadenkend over het dagthema: Vertrouwen. Vertrouwen in jezelf, de groep en je levensroute.  

Met het hoofd nog vol met inleidende woorden en gedachten zoeken we onze weg vanuit 't verstilde klooster, al wandelend en pratend, (gelukkig mag 't nu nog), naar het pontveer. Geruisloos brengt 't ons naar de overkant en zet zo als het ware de toon voor het vervolg. Bij het verlaten van het pontveer beginnen plots de klokken in het naburige dorp te luiden...

Meteen vallen we als het ware in de stilte. Een andere wereld waarin we niet meer primair onszelf horen, maar 't andere ontdekken. De natuur in al zijn variatie.

Lopende, onder Gods hemel, zie ik ondermeer een rode roos, blauwe korenbloemen, vele klaprozen en honderden pispotjes (haagwinde). Opeens horen we het schor krassen van een kraai en het jubelen van een winterkoninkje als nooit tevoren. Twee fazanten zijn druk doende in het lange gras. Vele brandnetels nodigen ons prikkelend uit, een koppel koeien meldt zich, als altijd nieuwsgierig, aan het hek. Velden met graan wuiven ons vriendelijk gedag, een maïsakker bekijkt ons met strakke blik, niet verbaasd over onze onbeleefdheid tot groeten.

Woorden van Guido Gezelle worden werkelijkheid: 'de bloemen spreken een taal en het kruid is beleefd tegen haar passanten, en laten zo in al hun schoonheid zien wat God geschapen heeft'. Wat een bewondering voor de natuur spreekt uit deze woorden, de schepping van God als een leesbaar object van de liefde van God voor deze wereld.

Vandaag, op die andere dag waargenomen, en in vertrouwen dat alles goed komt. Het levert de conclusie op dat de wereld mooi is, maar je moet 't wel zien én horen...!!

Ieder persoonlijk ontdekt op deze momenten zijn levensroute. Een route die nu even bloot komt te liggen, omdat de herrie stilvalt en de werkelijkheid zich laat zien. Vertrouwen tanken is positief. Daarmee gaan we straks weer het 'normale' leven in, de gedachten en de vele impressies liften mee...!! Op weg dus, want 'The way is your destination: zei Confusius ooit. 

Camini

Eén dag
wandelen
in stilte.
Toegeven
aan 't vlammetje.
Alleen of samen
wat weerbarstige
steen
wegtikken.
Ademen,
in vertrouwen
leeg worden
in een zee
van rust.

Zachtjes
landen.


Klein gedichtje van Belinda Postma:

The Way finds
Het dommelt, het daast
Het soest en het raast
The Way finds

Komende Camini's vanuit het Dominicanenklooster:
Camini: een weekend-pelgrimage te voet, in beeld, stilte en gesprek: 23 t/m 25 oktober 2015

Overige Camini's: www.camini.nl
 

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld