MENU

Sprong in het diepe

Door Welmoed Vlieger

Het is altijd een stap, een sprong in het diepe die niet vanzelf gaat maar om een zekere overgave en moed vraagt. Een weekend in klooster Huissen doe je er niet ‘eventjes bij’ maar betekent, voor de duur van het gebeuren, het oude en vertrouwde achter je laten zonder precies te weten wat er  komen gaat.
Niet alleen voor de deelnemers maar ook voor de begeleiders – voor mijzelf – blijkt een kloosterweekend steeds weer een groot en zeer verrijkend avontuur. Het gezamenlijk zoeken, spreken en stilstaan bij een denker of thematiek die aan een meer existentiële laag van het menselijk bestaan raakt doet nu eenmaal wat met je. Niet alleen met het oog op je eigen leven maar ook met betrekking tot de omringende wereld, de actualiteiten en gebeurtenissen dichtbij en ver weg waar we mee te maken hebben. Het is iets dat we, in het onrustige en gejaagde leven van alledag, mijns inziens best wel wat vaker zouden mogen doen. De kloosteromgeving, de vieringen en de gezamenlijke maaltijden vormen een perfect kader voor de verdieping die ik tijdens de weekenden met de deelnemers opzoek en dragen bij aan een goede en ontspannen sfeer.

Om weer even terug te komen bij mijn eerste woorden: Meister Eckhart – en vele denkers, dichters en artiesten met hem – begreep maar al te goed de waarde van die ‘sprong in het diepe’. Het maakt je ontvankelijk voor het nieuwe en onvoorziene, voor dat wat misschien wel groter is dan je zelf bent. Dat lijkt mij een goede zaak.

Welmoed Vlieger studeerde Wetenschap van Godsdienst & Levensbeschouwing en Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds haar studies houdt zij zich intensief bezig met het werk en denken van de Dominicaanse filosoof/mysticus Meister Eckhart, de Deense schrijver Sören Kierkegaard en de Zweedse diplomaat en schrijver Dag Hammarskjöld. Welmoed is actief als procesbegeleider, docent en publicist. Zij geeft regelmatig lezingen en workshops en begeleidt retraites en studieweekenden. Meer informatie: www.welmoedvlieger.nl

Enkele programma's van Welmoed Vlieger: 
Weekend Het feest van het licht (met Hein van Dongen)
Vrijdag 9 december 19.30 uur t/m zondag 11 december 2016 13.30 uur
Meer info en inschrijving>>

Weekend Reiziger er is geen weg (met wereldreiziger Henk de Velde)
Vrijdag 13 januari 19.30 uur t/m zondag 15 januari 2017 13.30 uur
Meer info en inschrijving>>

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld