MENU

Retraiteweekend Kloosterspiritualiteit ervaren

Dit retraiteweekeinde is een unieke kans om kennis te maken met de belangrijkste aspecten van het klooster: aandacht hebben, aandachtig aanwezig zijn, stilte en verstilling, leven vanuit je hart en je bron. Eenvoudige oefeningen zullen je helpen deze aspecten zelf te ervaren en te integreren in je eigen, dagelijkse leven.Kloosters zijn plaatsen waar geoefend wordt in aandacht. Kloosterlingen leren ons wat écht belangrijk is in het leven en wat blijvende aandacht verdient. In deze retraite stel je aan jezelf de vraag wat voor jou belangrijk is en wat aandacht verdient. Niet zomaar aandacht omdat je iets als een plicht voelt, maar liefdevolle aandacht. Want ook dat is een bekende praktijk in het klooster. Men beoefent de cardiognosis, de kunst om het hart te laten spreken en mildheid te ontwikkelen.

Het geven van aandacht wordt mogelijk als je niet te veel wordt afgeleid of gaat multitasken. Verstillen is daarbij een voorwaarde en ook dat hoort bij het klooster. Stilte brengt rust en kan helpen helderheid in jezelf te scheppen over jouw levensvragen. Het brengt je ook weer in contact met de bron in jezelf, de bron van je leven. In kloosters kun je oefenen ontvankelijk te worden en je door die bron te laten voeden, dan kan bijvoorbeeld via meditatie. Ook dat is onderdeel van deze retraite.

Laat je inspireren door deze retraite op een bijzondere locatie en omarm de wijsheden van het klooster. Naast de groepsbijeenkomsten ben je van harte uitgenodigd deel te nemen aan de gebedsmomenten van het klooster; een mooie manier om mee te deinen op het kloosterritme (maar niet verplicht). Er is ook tijd voor jezelf, om te lezen, te wandelen, te rusten. Laat je ook verwennen door de heerlijke kloostermaaltijden.

Deze weekendretraite bestaat uit vijf groepsbijeenkomsten (van telkens ongeveer vijf kwartier), die je laten kennismaken met de belangrijkste aspecten van het klooster: aandacht hebben, aandachtig aanwezig zijn, stilte en verstilling, leven vanuit het hart en je bron. Eenvoudige oefeningen zullen je helpen deze aspecten zelf te ervaren en te integreren in je eigen leven. 

Naast een paar korte inleidingen op het thema en de deelthema’s bestaan de bijeenkomsten uit: meditaties, reflectie-opdrachten, uitwisseling via korte gesprekjes, meditatieve beweging en verstilling. In de avonden ronden we de dag af en brengen deze tot rust. De retraite is verstillend, dat wil zeggen met momenten van stilte (niet de gehele retraite is in stilte).

Programma
Vrijdag
19:00   Aankomst, inchecken, ontvangst
19:30   Koffie, thee
19:45 – 21:15 Welkom, inleiding, kennismaking, meditatieve dagsluiting (Groepsbijeenkomst)
22:45   Nachtstilte

Zaterdag
08:00 Ochtendgebed (Lauden) *
08:30 Ontbijt in stilte
09.30-10:45 Ritme en aandacht (Groepsbijeenkomst)
10:45 Koffie, thee
11:00 Tijd voor jezelf
12:30 Warme maaltijd
13:30 Tijd voor jezelf
15:30 Koffie, thee
15:45-17:00 De ladder naar het licht (Groepsbijeenkomst):
17:30 Broodmaaltijd
18:30 Avondgebed (Vespers) Vespers *
19:30 Koffie, thee
19:45-21:00 De waarde van verstilling, aansluitend: meditatieve dagsluiting (Groepsbijeenkomst)
22:45   Nachtstilte

Zondag
08:00 Ochtendgebed (Lauden) *
08:30 Ontbijt in stilte
10:00 Viering in de kloosterkapel * 
11:00 Koffie, thee   
12:15 Warme maaltijd
13:30 Je hart volgen en afsluitende reflectie (Groepsbijeenkomst):
15:00 Einde weekendretraite
* Voor de gebedsmomenten in de kerk ben je van harte uitgenodigd; ze zijn echter niet verplicht.

Programma's in Dominicanenklooster Huissen in tijden van Corona

We hebben extra maatregelen genomen en een protocol opgesteld om te zorgen dat uw verblijf veilig en verantwoord is voor u én ook voor de bewoners en voor onze medewerkers. Alleen samen met u kunnen we zorgen dat hygiëne en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft.
Lees de laatste update van ons coronaprotocol op onze homepage. We verzoeken u het protocol vóór uw vertrek naar Huissen door te nemen.


Meer informatie

Datum

  • Vrijdag 18 december 19.30 uur t/m zondag 20 december 2020 15.00 uur
    Code: 20031

Kosten

  • € 268,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 318,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 358,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Ivm corona maatregelen zijn alle overnachtingen inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Ton Roumen is een ervaren coach, retraiteleider en spreker. Hij publiceert boeken en artikelen over spirituele thema’s. Zijn laatste boek: Omarm jezelf. Meer informatie: www.bezinnen.com

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld