MENU

Verdiepingsretraite Het Compassie-Kompas

Vanuit meditatie opmerkzaam gewaar leven is: Herinneren waar het om gaat, terugkeren naar je thuisbasis, de moed vinden om met compassie door het leven te gaan en je gewoonten zo nodig te veranderen, zodat je vol vertrouwen je vleugels kan uitslaan.


Hoe houden we ons hoofd koel,
ons hart warm
en wordt onze stem gehoord
wanneer we onze handen vol hebben?

Het Compassie-Kompas schept een context om onszelf en hoe we in de wereld staan te onderzoeken. Wat is je intentie? Kun je je aandacht richten? Hoe is je innerlijke houding? Wat is je reactie als het tegenzit? Iedereen doet, denkt, voelt, spreekt en iets in ons is daar gewaar van. Soms gaat het goed met ons en soms is allemaal een beetje te veel.
Hoe vindt je in deze drukke wereld die rust en helderheid waar we allemaal naar verlangen?
Door training in aandacht ontdek je innerlijke ruimte en ontspan je.
Rust in het hoofd schept helderheid in denken en emoties.
Inzicht in onderlinge verbondenheid opent je hart.
Geïnspireerd door compassie vindt je betekenis en diep welbevinden.

In vijf stappen leren we onze intentie, aandacht, houding en actie op elkaar af te stemmen en komen zo weer meer in balans met onszelf, anderen en de wereld waarin we leven:

- Herinneren waar het echt over gaat
- Terugkeren naar de thuisbasis
- Moed vinden
- De cocon breken
- Je vleugels uitslaan

In deze retraite worden verschillende methoden van meditatie en compassie uitgelegd en beoefend. Ook doen we reflecties en zijn er uitwisselingsoefeningen. De nadruk ligt op zelf-ervaren en je eigen geest leren begrijpen. Geluk en lijden hangen uiteindelijk af van je eigen staat van geest. Wanneer je met je eigen geest kan werken wordt iedere situatie werkbaar.

De thema’s van de weekendworkshops komen in de retraiteweek opnieuw aan bod, maar worden uitgebreid met andere aspecten en meer verdieping en ruimte voor beoefening. Er is daarom ruimschoots gelegenheid om de stilte en kwaliteit van gewaarzijn in meditatie nog meer te ervaren, en te onderzoeken wat de contemplaties op compassie met ons doen.

Er zullen twaalf sessies zijn van gemiddeld 2 tot 3 uur lang: op maandag 2x, dinsdag 3x, woensdag 3x, donderdag 3x, en vrijdag 1x.

De inhoud zal onder meer bestaan uit:
- Waarom het belangrijk is je geest te leren kennen
- Het beoefenen van verschillende vormen van meditatie
- Compassiebeoefening voor jezelf en anderen
- Reflecties op wat ons helpt en in de weg zit
- Werken met destructieve en constructieve emoties
- Meditatie op muziek en klank
- Integratie van inzichten in het dagelijks leven
- En er zal een basis gelegd worden voor een dagelijkse beoefening die voor jou werkt

Zie voor meer informatie over de filosofie achter de methoden: www.sky-heart.org

Het is ook mogelijk om een Meditatieweekend Compassie-kompas te volgen.

Ervaringen van deelnemers aan weekenden van het Compassie-Kompas:

Frank
Bert beschikt over enorm veel kennis over en jarenlange ervaring met meditatievormen en - praktijken. Hij biedt de deelnemer talrijke oefeningen aan en licht ze toe. Hij geeft volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Ook biedt Bert de deelnemer alle ruimte om zelf te kiezen of hij/zij er wel of niet wat mee wil.

Froukje
Het weekend heeft mij uit mijn comfort-zone gehaald en dat is nodig om te kunnen veranderen. Ik heb geleerd dat ik niet de enige ben die gelukkig wil zijn. Iedereen heeft zijn rugzak en zijn redenen om te doen/zeggen wat ze doen. Hier hoef ik niet over te oordelen.

Iris
De uitwisseling was goed, moet ook geen ‘therapie’ worden. Heel fijn was de rust die Bert uitstraalde en daarmee de onbevangenheid waarmee ik de oefeningen kon doen. De kennis en ervaring die hij deelde – heel inspirerend.

Lidy
Meditatie is helemaal niet zweverig. Het brengt me veel dichter bij mezelf. Ik dacht dat ik altijd vrij dicht bij mezelf was, maar dat was kennelijk niet zo. Er is een wereld voor me opengegaan.

Monique
Alles zit al in me, ik moet het alleen zelf ontdekken door verbindingen met anderen… Bedankt Bert, voor jouw bijdrage hieraan. Het is een groot genoegen om naar je te luisteren.


Meer informatie

Data

  • Maandag 17 februari 14.00 uur t/m vrijdag 21 februari 2020 13.30 uur
    Code: 20149
  • Maandag 20 juli 14.00 uur t/m vrijdag 24 juli 2020 13.30 uur
    Code: 20150
  • Maandag 19 oktober 14.00 uur t/m vrijdag 23 oktober 2020 13.30 uur
    Code: 20151

Kosten

Begeleiding


  • Bert van Baar is cultureel antropoloog, life-coach en schrijver. Hij is oprichter van Sky-Heart  en geeft reeds meer dan twintig jaar les in meditatie en compassietraining. Hij schreef o.a. Boeddhisme in een notendop(2006) en Dalai Lama, wijze van deze tijd (2009). www.sky-heart.org

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld