MENU

Verdiepingsretraite Het Compassie-Kompas

Vanuit meditatie opmerkzaam gewaar leven is: Herinneren waar het om gaat, terugkeren naar je thuisbasis, de moed vinden om met compassie door het leven te gaan en je gewoonten zo nodig te veranderen, zodat je vol vertrouwen je vleugels kan uitslaan.


Hoe houden we ons hoofd koel,
ons hart warm
en wordt onze stem gehoord
wanneer we onze handen vol hebben?

Het Compassie-Kompas schept een context om onszelf en hoe we in de wereld staan te onderzoeken. Wat is je intentie? Kun je je aandacht richten? Hoe is je innerlijke houding? Wat is je reactie als het tegenzit? Iedereen doet, denkt, voelt, spreekt en iets in ons is daar gewaar van. Soms gaat het goed met ons en soms is allemaal een beetje te veel.
Hoe vindt je in deze drukke wereld die rust en helderheid waar we allemaal naar verlangen?
Door training in aandacht ontdek je innerlijke ruimte en ontspan je.
Rust in het hoofd schept helderheid in denken en emoties.
Inzicht in onderlinge verbondenheid opent je hart.
Geïnspireerd door compassie vindt je betekenis en diep welbevinden.

In vijf stappen leren we onze intentie, aandacht, houding en actie op elkaar af te stemmen en komen zo weer meer in balans met onszelf, anderen en de wereld waarin we leven:

- Herinneren waar het echt over gaat
- Terugkeren naar de thuisbasis
- Moed vinden
- De cocon breken
- Je vleugels uitslaan

In deze retraite worden verschillende methoden van meditatie en compassie uitgelegd en beoefend. Ook doen we reflecties en zijn er uitwisselingsoefeningen. De nadruk ligt op zelf-ervaren en je eigen geest leren begrijpen. Geluk en lijden hangen uiteindelijk af van je eigen staat van geest. Wanneer je met je eigen geest kan werken wordt iedere situatie werkbaar.

De thema’s van de weekendworkshops komen in de retraiteweek opnieuw aan bod, maar worden uitgebreid met andere aspecten en meer verdieping en ruimte voor beoefening. Er is daarom ruimschoots gelegenheid om de stilte en kwaliteit van gewaarzijn in meditatie nog meer te ervaren, en te onderzoeken wat de contemplaties op compassie met ons doen.

De beroepsgroep SKGV heeft dit programma geaccrediteerd met 11,5 punten in de categorie Levensbeschouwing en Spiritualiteit.

Er zullen twaalf sessies zijn:

Sessie 1 – middag 14.30 – 17.30
Introductie retraite. Kaart van vier dimensies van bestaan (fysiek, sociaal, psychisch, spiritueel), reisroute en compassiekompas. Reflectie op welzijn en waarden.

Sessie 2 – avond 19.30 – 21.00
Introductie en beoefening van mindfulness en meditatie

Sessie 3 – ochtend 9.30 – 12.30
Verdieping meditatiebeoefening
Contemplatie op vergankelijkheid, interdependentie en gelijkmoedigheid

Sessie 4 – middag 14.30 – 17.30
Introductie chi kung, werken met emoties, metta-meditatie

Sessie 5 – avond 19.30 – 21.00
Wetenschappelijk onderzoek naar meditatie, meditatie met klank

Sessie 6 – ochtend 9.30 – 12.30
Verdieping meditatie, compassie, zelf-compassie, werken met innerlijke criticus

Sessie 7 – middag 14.30 – 17.30
Verdieping chi kung, reflectieoefening balans vinden in de vier dimensies van bestaan

Sessie 8 – avond 19.30 – 21.00
Meditatie en kunst, verdieping meditatie met klank en chanting

Sessie 9 – ochtend 9.30 – 12.30
Verdieping gewaarzijn-meditatie, kwetsbaarheid, compassie-beoefening

Sessie 10 – middag 14.30 – 17.30
Verdieping chi kung, compassievolle communicatie, vinden van eigen kracht, gewoonteverandering

Sessie 11 – avond 19.30 – 21.00
Vergelijking met medicijnwiel, chanten, meditatie met klank

Sessie 12 – ochtend 9.30 – 12.30
Integratie, het volgen van een pad, wat neem je mee naar huis.


Zie voor meer informatie over de filosofie achter de methoden: www.sky-heart.org

Het is ook mogelijk om een Meditatieweekend Compassie-kompas of Meerdaagse retraite Compassie-kompas te volgen.

Programma's in Dominicanenklooster Huissen in tijden van Corona

We hebben extra maatregelen genomen en een protocol opgesteld om te zorgen dat uw verblijf veilig en verantwoord is voor u én ook voor de bewoners en voor onze medewerkers. Alleen samen met u kunnen we zorgen dat hygiëne en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft.
Lees de laatste update van ons coronaprotocol op onze homepage. We verzoeken u het protocol vóór uw vertrek naar Huissen door te nemen.

Ervaringen van deelnemers aan weekenden van het Compassie-Kompas:

Frank
Bert beschikt over enorm veel kennis over en jarenlange ervaring met meditatievormen en - praktijken. Hij biedt de deelnemer talrijke oefeningen aan en licht ze toe. Hij geeft volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Ook biedt Bert de deelnemer alle ruimte om zelf te kiezen of hij/zij er wel of niet wat mee wil.

Froukje
Het weekend heeft mij uit mijn comfort-zone gehaald en dat is nodig om te kunnen veranderen. Ik heb geleerd dat ik niet de enige ben die gelukkig wil zijn. Iedereen heeft zijn rugzak en zijn redenen om te doen/zeggen wat ze doen. Hier hoef ik niet over te oordelen.

Iris
De uitwisseling was goed, moet ook geen ‘therapie’ worden. Heel fijn was de rust die Bert uitstraalde en daarmee de onbevangenheid waarmee ik de oefeningen kon doen. De kennis en ervaring die hij deelde – heel inspirerend.

Lidy
Meditatie is helemaal niet zweverig. Het brengt me veel dichter bij mezelf. Ik dacht dat ik altijd vrij dicht bij mezelf was, maar dat was kennelijk niet zo. Er is een wereld voor me opengegaan.

Monique
Alles zit al in me, ik moet het alleen zelf ontdekken door verbindingen met anderen… Bedankt Bert, voor jouw bijdrage hieraan. Het is een groot genoegen om naar je te luisteren.


Meer informatie

Kosten

  • € 449,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 549,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 599,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Ivm corona maatregelen zijn alle overnachtingen inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Bert van Baar is cultureel antropoloog, life-coach, existentieel welzijn counselor en schrijver. Hij is oprichter van Sky-Heart  en geeft reeds meer dan twintig jaar les in meditatie en compassietraining. Hij schreef o.a. Boeddhisme in een notendop(2006) en Dalai Lama, wijze van deze tijd (2009). www.sky-heart.org

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld