MENU

Meerdaagse Kennismaken met Meester Eckhart

De middeleeuwse mysticus Meester Eckhart staat de laatste jaren volop in de belangstelling. Mensen ervaren ruimte in zijn woorden. Ruimte in het geloof, de omgang met God, het denken over jezelf. Ga mee op een ontdekkingsreis door zijn werk.
De Dominicaan Meester Eckhart leefde rond het jaar 1300. Je zou zeggen dat zijn werk inmiddels wel verjaard is, maar niets is minder waar. Sterker nog: zijn populariteit is de afgelopen decennia alleen maar toegenomen. Wat hij schreef over God en mens is nog steeds actueel. Eckhart combineert een grote liefde voor God met een scherp inzicht in de menselijke ziel. Mensen herkennen in zijn woorden iets van zichzelf, iets van God, iets waarnaar zij verlangen. Zijn woorden zijn zo open dat hij velen aanspreekt, hoe verschillend hun achtergrond en kerkelijke betrokkenheid ook is.

Over zeven eeuwen heen spreekt Meester Eckhart dus tot ons hart. Maar zijn woorden zijn geen eenvoudige kost. Integendeel. Je moet je tanden erin zetten en ze herkauwen, maar dan blijken ze zeer voedzaam. Dat wil niet zeggen dat je heel intelligent moet zijn om zijn woorden te ‘begrijpen’. Het verstand zit ons eerder in de weg. We proberen dus ook niet na te denken over de teksten van Eckhart; de insteek van deze dagen is eerder: wat gebeurt er in mij als ik deze teksten tot me neem? Wat zegt Eckhart tot mijn ziel? Waag je de sprong: je denken loslaten en gaan ervaren?

Marga Haas is thuis in het werk van deze middeleeuwse mysticus. In twee dagen laat ze de deelnemers aan deze retraite kennismaken met zijn werk. Thema’s die aan bod komen zijn God en mens, contemplatie en actie, onthechting en loslaten. We lezen delen van zijn werk uit de prekenbundel ‘Over God wil ik zwijgen’. Bij aanvang van de retraite ontvangen de deelnemers een exemplaar daarvan.

Opbouw van de dagen:
08.00 uur: lauden
08.30 uur: ontbijt (in stilte)
9.30-12.00 uur: programma
12.10 uur: middagdienst
12.30 uur: maaltijd (in stilte)
15.00-17.30 uur: programma
17.30 uur: maaltijd (in stilte)
18.30 uur: vespers
19.30-20.30 uur: programma
20.30 uur: stiltemeditatie


Meer informatie

Data

  • Woensdag 29 januari 14.00 uur t/m vrijdag 31 januari 2020 13.30 uur
    Code: 20096
  • Woensdag 24 juni 14.00 uur t/m vrijdag 26 juni 2020 13.30 uur
    Code: 20097

Kosten

Begeleiding


  • Marga Haas is theologe en verdiept zich in de mystiek. Ze (s)preekt en schrijft er inspirerend over. Ze publiceerde ‘God en ik, wij zijn één. Veertig dagen met Meester Eckhart’. Zie www.margahaas.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld