MENU

Driedaagse Bij-Zinnen-komen

Dit programma is geannuleerd. Je kunt je hier niet meer voor aanmelden.

Bijspijkerdagen voor geestelijk verzorgers. 
Drie inspirerende dagen voor geestelijk verzorgers en  belangstellenden. In deze 3e editie van bij-Zinnen-komen kunt u de belangrijkste recente ontwikkelingen in zingeving, spiritualiteit en geestelijke verzorging opsnuiven, spreeksters leren kennen en met collega's van gedachten wisselen.
Accreditatie door SKGV is in aanvraag.

Kijk ook bij de Driedaagse Bij-zinnen-komen van 12-14 februari 2023

Programma

Woensdagavond:
Vindplaats zingeving: routekaart naar bronnen van zin - Beatrijs Hofland
Zingeving zichtbaar maken in je organisatie. Voor geestelijk verzorgers in instellingen een passende opdracht. Maar: hoe doe je dat? Beatrijs neemt je mee op weg. We werken aan de hand van het agoramodel van René Gude (hij onderscheidt 4 soorten van zin: zinrijk, zinvol, zintuiglijk en zinnelijk). Hierdoor krijg je tools om zingeving en levensvragen meer zichtbaar te maken in de organisatie en te bestendigen.

Beatrijs Hofland is geestelijk verzorger en heeft haar eigen praktijk Zingeving op de kaart en werkt daarnaast voor Mijzo, een ouderenzorgorganisatie in Noord-Brabant. Daarnaast promoveert ze op het onderwerp ruimte voor zingeving en ervaringen van zinloosheid in het leven van ouderen in een verpleeghuis, aan de UvH.

Donderdagmorgen:
Oog voor verscholen waarden - Dr. Deirdre Beneken genaamd Kolmer

Zorgverleners worden in en door hun werk geraakt. In iedere ontmoeting met een medemens liggen waarden verscholen die de zorgverlening kleuren en beïnvloeden. Deirdre Beneken gaat in op waardenverlegenheid en geeft aandacht aan verscholen waarden. In deze sessie gaan we door middel van slow thinking verscholen waarden verhelderen en bekijken hoe dit kan bijdragen aan het proces van ethische besluitvorming.

Dr. Deirdre Beneken genaamd Kolmer is onderzoeker bij het lectoraat Contextueel Veranderen van Hogeschool Leiden. Ze richt zich in haar onderzoek op waardencommunicatie, wederkerigheid en waardenpluriformiteit in organisaties. Ze is negen jaar lector mantelzorg geweest en zal dit perspectief met ons delen.

We eindigen de ochtend met een wandeling vanuit het Klooster.

Donderdagmiddag:
Toepassen Richtlijn spirituele zorg in jouw praktijk - Joep van de Geer

Zorgmedewerkers die geschoold zijn in toepassing van de Richtlijn Spirituele Zorg besteden meer aandacht aan de behoeften en vragen van patiënten op dit terrein en verhogen daarmee de kwaliteit van de zorg. Joep vertelt over de conclusie van zijn promotieonderzoek en we gaan praktisch aan de slag hoe jij de richtlijn zou kunnen toepassen op jouw werkplek.

Joep van de Geer is beleidsmedewerker bij Agora en in 2017 gepromoveerd op de richtlijn spirituele zorg.

Tijd voor jezelf

Donderdagavond:
Mediteren is niet wat je denkt! - Rawie Sewnath

Volgens de hindoe filosofie is ons denken oftewel het ego (ahamkara) een obstakel om in contact te komen met dat wat je ten diepste bent. Denken is onderhand bijna de grootste verslaving geworden waar mening mens onder lijdt. Boeddhisten hebben een wat andere mening en staan meer bekend om mindfulness. Maar meditatie is van alle tijden en culturen. In deze workshop zul je naast theorie/filosofie kennismaken met meditatie in de praktijk en hoe je dat heel simpel kan inzetten in je dagelijkse werk.

Rawie Sewnath is spiritual counselor/geestelijk verzorger, meditatieleraar en numeroloog. Hij heeft een eigen meditatiesyllabus geschreven waarin op treffende wijze de ins en outs, de do's en dont's van meditatie worden uiteengezet.

Vrijdagmorgen:
Zorgethiek in de dagelijkse praktijk - Madeleine Timmermann

Bij zorgethiek gaat het over de relatie tussen zorgontvanger en zorgverlener. Madeleine vertelt geen abstracte theorieën maar vertelt over het professionele handelen in relatie met de patiënt, diens naasten, de collega's en de leiding van de instelling. Hoe kies je als GV-er bewust en openlijk positie in de zorgpraktijk van alledag, waarbij het welbevinden van de patiënt en diens autonomie belangrijke uitgangspunten zijn?

Madeleine is geestelijk verzorger en gepromoveerd op de Relationele afstemming van verpleeghuiszorg voor mensen met dementie.

Vrijdagmiddag:
Meer dan een single story, creatief schrijven - Pauline Weseman

Hoe vaak vertellen we onszelf en de ander niet dezelfde verhalen, over ons leven en wie we zijn. Verhalen die ons bepaald hebben maar ons niet veel nieuws vertellen. Het risico van deze zogeheten single story’s is dat ze onze identiteit kunnen reduceren tot een enkel verhaal. Ons leven vertelt ons zoveel meer. We zijn meer dan een ziekte, verlies, achtergrond of levensfase. In deze workshop reikt Pauline Weseman creatieve werkvormen aan om daaruit te breken en bij onbekendere herinneringen te komen, die je ook makkelijk bij je client kunt inzetten. Wat vertellen zij ons over wie we óók zijn en hoe helpen ze ons verder?

Pauline Weseman (1972) is journalist, docent en narratief coach. Ze verzorgt onder meer de schrijfretraite De zoektocht naar mijn ziel in het Dominicanenklooster in Huissen.

Einde 16 uur.

Andere retraites die interessant zijn voor Geestelijk Verzorgers:

Driedaagse retraite Werken vanuit je stille bron
Februari en november 2023


Meer informatie

Kosten

 • Deelname particulieren  € 409,-
 • Deelname organisaties  € 675,-
 • Inclusief 9% BTW en verblijf op een 1pk.

Begeleiding


 • Beatrijs Hofland


  Deirdre Beneken genaamd Kolmer  Anne Stael


  Joep van de Geer


  Rawie Sewnath


  Madeleine Timmermann


  Pauline Weseman

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld