MENU

Weekendretraite Thuiskomen in de stilte

Terwijl het leven met al haar drukte doorgaat, vergeten we soms ons eigen innerlijke leven. Deze dagen helpen jou herinneren aan je pure zelf. We richten onze aandacht naar binnen en je ervaart welke positieve invloed stilte op jouw welzijn heeft.
Innerlijke signalen

Vaak zijn ze er wel, de innerlijke signalen die jou iets te zeggen hebben, maar het ‘teveel’ en de ‘to do lijstjes’ overheersen. Misschien neemt je zin af of loop je op je tenen? Deze retraite geeft je allereerst de gelegenheid om te ontprikkelen en te ontspannen. Drukte en afleiding maken plaats voor rust en eenvoud. Als het aantal prikkels van buitenaf vermindert, krijgt je innerlijke wereld de gelegenheid zich aan je te tonen. Wat er dan ontstaat, heb je vooraf niet kunnen bedenken. Je ervaart een thuiskomen bij jezelf, puur en zuiver. Kom ervaren wat er gebeurt als jij stil wordt en je hart en ziel laat spreken.

Accreditatie via de SKGV wordt aangevraagd.

De retraite is er voor jou als je:
- Behoefte hebt aan een pas op de plaats
- Benieuwd bent naar wat stilte voor jouw welzijn kan betekenen
- Verlangt naar contact met wie je in wezen bent, authentiek en puur
- Even niet zelf aan het stuur wilt staan, maar gastvrij verzorgd (heerlijke maaltijden!) en begeleid wilt worden
- Verdieping zoekt in leven en werk

Inhoud retraite
De retraite bestaat uit twee onderdelen:

- Aarden en tot rust komen: ontprikkelen, ruimte maken in lijf en geest;
- Opengaan en luisteren naar wat zich van binnenuit wil ontvouwen.

We werken dagelijks met mindful lichaamswerk. De oefeningen komen uit Mindfulness, Hatha en Yin yoga, dansexpressie, embodiment stretching. Met behulp van (adem)meditaties en natuurbeleving verdiepen we met elkaar de stilte, de bron van het leven. Indien het weer dat toestaat, doen we dat in de middag ook buiten. De natuur deze dagen is zowel je inspiratiebron als je spiegel.

Je krijgt expressievormen, als schrijven of tekenen, aangereikt om dat wat je opmerkt en voelt weer te geven. Hierbij gaat het niet over of je mooi of niet mooi werkt. Wel gaat het over het verdiepen van en vertrouwen op de zuivere stroom van binnenuit.
Uitwisseling vindt eenmaal daags plaats.

Opbrengst voor jou
- Er is ruimte in je hoofd ontstaan, je piekert of denkt minder, het voelt lichter; Je leeft meer in het moment Nu;
- Je hebt toegang tot je innerlijk weten;
- Je hebt (weer) contact met wie je ten diepste bent. Dat geeft vertrouwen en een innerlijke focus.

Stille bedding
In deze retraite nemen we buiten de groepsbijeenkomsten de stilte in acht. Dit betekent dat we in stilte samen eten en geen sociale communicatie onderhouden. Uit ervaring blijkt dat dit helpt om je aandacht te concentreren en te verdiepen. Als we geen sociale interactie hebben en even los van aanpassing mogen zijn, wordt je geest rustiger en kun je beter luisteren in het binnenste van jezelf. Je leiding komt dan van binnenuit. Puur en helder. De onderlinge stilte gaat in na het middagprogramma op vrijdag. Om de overgang naar deze stille bedding voor je te vergemakkelijken, zal ik e.e.a. hierover vertellen en je naar en in deze stilte begeleiden. Eenmaal daags is er mogelijkheid tot delen.

(Klooster Huissen faciliteert diverse stilteprogramma’s waaronder dit weekend. Het klooster zelf is echter geen stilteklooster. Mogelijk hoor je daardoor iets van deelnemers uit andere groepen. Normaliter zorgt dat niet voor problemen.)

Inspiratie opdoen
Gedurende de retraite liggen er in de zaal inspirerende boeken en artikelen. Ook zijn er creatieve materialen aanwezig waar je tussentijds gebruik van mag maken.

Kloostersfeer
De sfeervolle en op verdieping gerichte ambience van klooster Huissen geeft een extra dimensie aan deze retraite. Net als de aandachtsvolle verzorging (heerlijke maaltijden!) en, doordeweeks, de regelmaat van het koorgebed van de Dominicaanse kloostergemeenschap.

Programma
Het programmaoverzicht geeft je een indruk van het verloop van de retraite (wijzigingen voorbehouden). Met de gebedsvieringen in ochtend en avond wordt rekening gehouden (facultatief). Elke ‘Thuiskomen in de stilte—retraite’ heeft weer andere oefeningen, waardoor het goed mogelijk is opnieuw deel te nemen.

Vrijdag
11.00 - 12.30 uur: Kennismaken en introductie retraite
15.00 - 17.00 uur: Mindful lichaamswerk, expressie en uitleg Stilte
19.30 – 21.00 uur: Introductie Meditatie

Zaterdag
10.00 – 12.30 uur: Mindful lichaamswerk en expressie
15.00 – 17.00 uur: Natuurbelevingsoefeningen. Buiten indien mogelijk
19.30 – 21.00 uur: Verdieping meditatie en mogelijkheid tot delen

Zondag
10.00 – 12.30 uur: Mindful lichaamswerk, visualisatie en expressie
15.00 – 17.00 uur: Natuurbelevingsoefeningen. Buiten indien mogelijk
19.30 – 21.00 uur: Verdieping meditatie en mogelijkheid tot delen

Maandag
10.00 – 12.30 uur: Mindful lichaamswerk, expressie
14.00 – 16.00 uur: Oogsten en Afronden

Deelnemers over wat de retraite hun heeft opgeleverd:
“Ik ben weer in contact gekomen met mezelf, mijn lijf en mijn gevoel”
“Ontzettend veel; voor mij is er een wonder gebeurd”
“Innerlijke rust”
“Verstilling in mezelf”
“Ik kan weer bij het kind in mezelf; voel me vrijer, luchtiger”

Sterke kanten van het programma volgens de deelnemers:
“De afwisseling van werkvormen met veel ruimte en tijd voor stilte”
“Mooi programma, erg goede opbouw, alles tot in de details georganiseerd”
“Iedereen wordt in zijn waarde te laten”
“Joyce is een aangenaam mens; ze is er als je haar nodig hebt”
“De inzet en liefde is voelbaar van Joyce”

Neem gerust contact op met Joyce als je erover twijfelt of dit programma passend is voor jou (info@joycelakwijk.nl of 06-122198970)


Meer informatie

Kosten

Meer info over tarieven

  • € 444,- Tarief A
  • € 544,- Tarief B
  • € 594,- Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Joyce Lakwijk begeleidt mensen in retraites, supervisie en coaching. Ze laat je je essentie ervaren en helpt om die concreet en afgestemd vorm te geven in leven en werk. Ze gelooft dat gehoor geven aan de eigen unieke inspiratie, vervullend werkt en bijdraagt aan het goede in de wereld. Ze werkt met mindful lichaamswerk, meditatie, expressie en communicatie in veel uitnodigende werkvormen. Daarnaast begeleidt ze intervisiegroepen van geestelijk verzorgers en predikanten/pastores met Lectio Divina. Mensen voelen zich snel bij haar op hun gemak en voelen ruimte zich te ontwikkelen. Zie ook: www.joycelakwijk.nl
    Voor meer informatie: info@joycelakwijk.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld