MENU

Tweedaagse Geef vorm aan je eigen rituelen

Tijdens deze tweedaagse ervaar je de kracht van rituelen. We maken tijd voor verwondering, creativiteit, spel en experiment.Er zijn veel manieren om te reageren op de grote en kleine veranderingen van het leven. Zo kan je rationaliseren, psychologiseren, theologiseren of er op los filosoferen, maar wat dacht je van ritualiseren? Wat als we op persoonlijke en maatschappelijke veranderingen reageren met een ritueel? Dit maakt een wereld van verschil voor onze maatschappelijke acties en ons activisme. Tijdens deze tweedaagse leer je de basisbeginselen van het ritualiseren.

Ritualiseren is het vermogen om tot essentie te komen via een symbolische handeling. Rituelen helpen om aandacht te hebben wat is. Of het gaat om feest, vieren en markeren of verdriet, afscheid en rouw. Rituelen helpen je om stil te staan, verbinding te ervaren en vorm te geven aan wat vormeloos is. Rituelen troosten, wakkeren creativiteit aan en geven houvast.  

Deze tweedaagse is gevuld met oefeningen, rituelen en experimenten die je uitnodigen tot creativiteit en je leren hoe je zelf rituelen kunt maken.

Je gaat naar huis met inspiratie en (zelfgemaakte)rituelen die je kunt inzetten voor je werk, leesclub, activisme, school, persoonlijke thema’s, buurt of gezin.

De begeleiding voor deze spelen met rituelen tweedaagse is in handen van Elisabeth de Bruijn en Rik Zutphen.

Deze tweedaagse is geïnitieerd door theologen en kunstenaars die zijn verbonden aan Stichting PopUpWerk. PopUpWerk reageert op maatschappelijke en sociale kwesties door te ritualiseren. Voorbeelden zijn ‘Rouwen en vieren’, ‘Mind The Gap’ en de ‘Anderhalvemeter Tafel’. De artistieke leiding van Stichting PopUpWerk ligt in handen van theoloog Rikko Voorberg.

Programma
Dag 1

09.30 uur: Ontvangst en welkom
10.00 uur: Introductie rondom rituelen
12.30 uur: Lunch
13.30 uur: Ritueel experiment
17.30 uur: Avondmaaltijd
18.30 uur: Vespers (voor wie wil)
19.00 uur: Avondwandeling, reflectie en toast

Dag 2
08.00 uur: Lauden (voor wie wil)
08.30 uur: Ontbijt
09.30 uur: Op zoek naar jouw eigen ritueel
12.30 uur: Lunch
13.30 uur: Rituelen fysiek maken
15.00 uur: Afsluiting


Meer informatie

Kosten

Meer info over tarieven

  • € 149,- Tarief A
  • € 199,- Tarief B
  • € 279,- Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Rik Zutphen, ook wel bekend als de Droominee is een spoken word performer. Tussen kwetsbaarheid, kunst en rituelen weeft hij geluiden en bezielde woorden die ruimte geven. 
    Hij helpt oefenen met woorden, handelingen en beelden om een moment bewuster te beleven. Je spier-rituelen trainen. Zeggingskracht, verbeelding en delen.


    Elisabeth de Bruijn is zelfstandig ondernemer met De Rituelenmaker. Ze ontwerpt en begeleidt rituelen voor mensen en organisaties die aandacht willen geven aan grote en kleine veranderingen. Een ritueel van haar hand is altijd maatwerk. Ze beluistert de mens of organisatie, schrijft een rituelenscript en ontwerpt een ritueel dat raakt. Haar begeleiding is zacht en scherp, betrokken en gedreven.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld