MENU

Meerdaagse retraite Moderne pelgrims

Dit programma is geannuleerd. Je kunt je hier niet meer voor aanmelden.

Als het vertrouwde niet meer past. 
Deze dagen word je geïnspireerd om bij je eigen weg stil te staan. Wat houdt jou gaande, welke weg ligt voor je? Via diverse werkvormen word je uitgenodigd om via drie fasen (het besluit/vertrek, de tussenfase en de thuiskomst) je weg in een veilige en ontspannen setting te verkennen.
 


Herken je je erin dat het bestaan plotseling kan worden opgeschud? Soms door een gebeurtenis of verandering, soms klopt het gewoon niet meer zoals het altijd is geweest. Het vertrouwde lijkt niet langer meer te passen.

Herken je je erin dat je wordt aangetrokken door een ongekend verlangen? Je weet niet wat het je brengen gaat. Het loslaten van het bekende gaat je niet eenvoudig af.

Hoe nu verder?
We kunnen constateren dat ons leven niet maakbaar is. Maar wat kunnen we dan wel, in deze, hopelijk, tussenfase? We bungelen, voor onbepaalde tijd, tussen twee werelden, in een soort niemandsland, op de grens. Welk besluit heb ik te nemen? Welke koers wil ik lopen? Wat laat ik los? Waar is houvast? Hoe vind ik mijn weg in een verwarrende en nog onbekende toekomst?  

Gedurende drie dagen verkennen we dat ‘leven ergens tussenin’.

Moderne pelgrims
In 2022 verscheen het boek Moderne Pelgrims. Deze dagen worden georganiseerd rondom dat boek en met dat thema. ‘Heel veel pelgrims willen in deze soms hectische samenleving ook alles op een rijtje zetten, achteruit- en vooruitkijken, onderzoeken wat belangrijk is in hun eigen leven, in het samenleven met de anderen, en/of in hun relatie met – of de zoektocht naar – de Andere. Veel pelgrims dragen in hun rugzak ook wat mee om te verwerken: rouwprocessen, relatieproblemen, etc. Door afstand te nemen van de dagelijkse situatie hopen ze op een vernieuwde blik op het leven.’

Tijdens deze dagen gaan we aan de slag met het ‘schetsen van’ je eigen pelgrimsweg. Waar sta je nu? Welke belemmeringen ervaar je? Welk gemis of verlangen is actueel? Waar zie je als een berg tegenop en welke focus drijft je verder? Met elkaar zoeken we naar houvast en bakens en met elkaar verkennen we de kleine stappen die je verder brengen op jouw weg.

Wat kun je verwachten?
Via de drie fasen van de pelgrimsweg, het besluit/het vertrek, de tussenfase en de thuiskomst, gaan we aan de slag. Over elke fase word een korte inleiding gegeven, daarna ga je ontspannen aan de slag. Via diverse werkvormen maak je speels en in rust kennis met je eigen  pelgrimsweg: ook de lectio divina en het lopen van het labyrint zijn vormen van pelgrimeren.

Jeanet Hamstra, uitgeefster van het boek en Irene Kapinga, pelgrim/coach en retraitebegeleider inspireren en begeleiden je tijdens deze reis. Aan de hand van de metafoor van een pelgrimage word je uitgenodigd je vertrekpunt, je verlangen/focus en je weg in een veilige setting te verkennen. Ruimte krijg je om je eigen routekaart in beeld te brengen.

Tijdens deze reis worden we mede geïnspireerd door theatermaker/storyteller Tjerk Ridder. Hij is een van de mensen die in het boek Moderne Pelgrims zijn ervaringen deelt. In de ochtend van de tweede dag neemt hij ons via verhalen over de door hem gelopen weg  verder mee ‘de diepte’ in.

Het programma:
Woensdag 27 september 2023

15.00 uur Ontvangst, koffie/thee en verdelen van de kamers
Middagprogramma: Kennismaken, inleiding op het programma
17.30 uur Maaltijd
18.30 uur Vespers
Avondprogramma: Het vertrek/het besluit, een verkenning..
Informeel samenzijn
22.30 uur Avondstilte

Donderdag 28 september
8.00 uur Lauden
8.30 uur Ontbijt
9.15 uur: Ochtendprogramma over de tussenfase met een inleiding door en een gesprek met levenskunstenaar/pelgrim Tjerk Ridder
12.10 uur: Middagmeditatie
12.30 uur: Lunch
Middagprogramma: de tussenfase, lectio divina en je routekaart
1730 uur Maaltijd
18.30 uur: Vespers
Avondprogramma: Het verkennen van de tussenfase
Informeel samenzijn
22.30 uur Avondstilte

Vrijdag 29 september
08.00 uur Lauden
08.30 uur Ontbijt
Ochtendprogramma: voorbereiding op de thuiskomst, het labyrint en nog zoveel meer
12:10 uur Middagmeditatie
12.30 uur Lunch
Middag: Voorbereiden op de thuiskomst: een verwarrende fase, wat is jouw houvast?
15.00 uur Afronding en afscheid.

En verder: Deze pelgrimsreis vindt grotendeels plaats in het klooster zelf en deels in de grote omliggende tuin van het klooster. In het programma zitten 2 korte wandelingen door de tuin. De Pelgrimage is daarmee ook toegankelijk voor mensen die niet in staat zijn om (ver) te lopen.

Inspiratie voor onderweg en thuis is inbegrepen: Tijdens deze driedaagse retraite ontvang je het boek ‘Moderne Pelgrims’ en het boek ‘Bonne route’. Deze zijn in de prijs inbegrepen


Meer informatie

Kosten

  • € 299,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 379,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 439,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Irene Kapinga is van huis uit HR-manager. In deze rol heeft ze goed- en slechtlopende teams begeleidt in een gemeenschappelijke richting. In 2000 heeft zij tijdens een lange reis kennis gemaakt met pelgrimeren. Diverse Camino’s heeft zij sindsdien gelopen. Het heeft haar geïnspireerd om het roer om te gooien. Tegenwoordig organiseert en begeleidt zij als coach en reisbegeleider individuen en groepen op hun eigen pelgrimsweg.

    Jeanet Hamstra is theoloog, uitgeefster en journalist. Haar werk en leven draait om de woorden ‘mens, leven en verbinding’. 2021 heeft zij uitgeverij Zilt opgezet. Onder meer publiceerde zij het boek Moderne Pelgrims. Tijdens de kloosterdagen is dat een van onze inspiratiebronnen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld