MENU

Retraite Werken vanuit je stille bron

Verdiepingsdagen voor wie werkzaam is in zingevingszorg
Jouw werk in zingevingszorg is mooi èn veeleisend. Gevoelens als ‘niet meer van jezelf zijn’ en jezelf verliezen kunnen gaan overheersen. In deze dagen verdiepen we de stilte binnenin en oefenen we met stil zijn in contact met werk en leven.
Zingevingszorg heeft in onze maatschappij de afgelopen jaren aan belang gewonnen en is, mede daardoor, veelomvattend geworden. Of je nu in dienst bent of als zelfstandige werkt, er lijkt soms geen einde te komen aan de ellenlange takenlijst, financiële verantwoording en de claims uit de organisatie. En om dat alles binnen een beperkt aantal uur te volbrengen, is een hele tour. Ongeplande zaken, zoals een uitvaart of spoedgeval, kunnen dan opeens als een grote belasting ervaren worden. Terwijl je dit persoonlijke werk juist graag doet!

Zo ook met de diepe problematiek van je cliënten of bewoners. Je wilt er zijn voor hen en de gesprekken hebben je hart. Maar ongewild ontstaat er een spagaat met wat er verder nog op je bordje ligt. Met mentale en fysieke onrust, onzekerheid en keuzestress tot gevolg; en in het uiterste geval oververmoeidheid of een burn-out.

Accreditatie via de SKGV wordt aangevraagd.

Voor geestelijk verzorgers, (palliatieve) zorgmedewerkers, voorgangers, kerkelijk werkers, hospicemedewerkers, etc, die bezield willen leven en werken en daarom…
- de stille bron binnenin zich willen (her)vinden en bekrachtigen;
- willen oefenen met het behouden van innerlijke stilte in de veelheid van leven en werk.

Via een drietal ingangen gaan we hiermee aan de slag. We doen milde lichaamsgerichte en meditatieve oefeningen, putten uit de kloosterspiritualiteit en beoefenen contemplatieve communicatie om van elkaar te leren.

Men moet ondanks de vele mensen, de vele vragen, de veelzijdige studie, altijd een grote stilte met zich meedragen, waarin men zich steeds terugtrekken kan, ook te midden van het grootste gewoel en midden in het intensiefste gesprek. Etty Hillesum

Lichaamsgericht en meditatief
Je lichaam en de adem zijn een doorgaande bron van informatie. Als je het lichaam helpt om langzaam stiller te worden, kan je weer (adem)ruimte ervaren. Ook de fluisterstem van je ziel, die precies weet wat goed voor je is, is dan beter te beluisteren. De oefeningen die we doen, komen o.a. uit mindfulness en (yin) yoga en zorgen ervoor dat je gaat aarden, je lichaamsgevoel verdiept en weer een gevoel van thuiskomen kunt ervaren. Alles in jou mag meedoen: hart, hoofd en handen gaan weer gelijk op!
Meditatie beoefenen we zodat we in de waan van de dag kunnen leven vanuit een midden, waar je steun en kracht ervaart. Waardoor je stil kunt zijn, ondanks de ‘orkaankracht’ van onrustige gedachten en emoties en onrust buiten je. Hiervoor doen we stilte- en ademoefeningen. Verblijven in innerlijke stilte wordt gewoner en gemakkelijker.

Inspiratie uit kloosterspiritualiteit
Monniken en monialen oefenen dagelijks om stil bij zichzelf te zijn tijdens het werk. Zij verlangen naar een onafgebroken gerichtheid op de essentie, het mysterie van ons leven. Om hiervan te leren doen we eeuwenoude monastieke oefeningen, die ik overgedragen heb gekregen van een Cisterciënzer abt, zoals een tekstmeditatie met een mystieke tekst. De oefeningen hebben een eigentijdse, toegankelijke vorm.

Contemplatieve communicatie
Geestelijk verzorgers zijn opgeleid om echt te horen wat mensen vertellen. Ook in vergaderingen met collega’s en een manager zal je luistervaardigheden inzetten. Maar waar blijf jíj in dit contact? Ben je je gewaar van je lichaam, gevoelens en intuïtie? Kort gezegd: Ben je echt aanwezig? In deze dagen reik ik je een aantal verdiepende communicatievormen die je helpen in verbinding met jezelf te blijven, geen onnodige energie te verliezen en je prikkelverwerking te ondersteunen. Bij ‘Deep listening’ en ‘Focusing’ gaat het over communiceren met behoud van het contact met je lichaamsgevoel en zelfcompassie. ‘Gesprek vanuit stilte’ en ‘Contemplatieve dialoog’ zijn ontwikkeld om te communiceren met elkaar vanuit innerlijke verstilling. We zullen enkele oefeningen hiermee doen waardoor ook onderling ervaringen gedeeld worden.

En verder…
In het programma is er voldoende ruimte om lichaam en geest te laten ‘uitrollen’ en tot jezelf te komen, bv. door een wandeling in de kloostertuin of op een van de stilteplekken van het klooster. De schrijfopdracht voor tussendoor geeft je een handvat om jezelf nog beter te leren kennen door de dagen heen. Vanaf de avond van de eerste dag tot en met het ontbijt op de laatste dag zullen we tussen de blokken door in stilte zijn. Dat betekent dat we eten in stilte en geen sociale communicatie onderhouden. Uit ervaring blijkt dat als je even los van aanpassing mag zijn, je geest kalmer wordt en je beter kunt luisteren naar de stille stem van jouw hart. Je leiding komt dan van binnenuit. Puur en helder.

Als ik heel stil ben
kan ik vanuit mijn bed
de zee horen ruisen
maar stilzijn is niet genoeg
ik moet mijn gedachten ook losmaken van het land….


uit gedicht ‘Als ik heel stil ben’ van Dorothee Sölle

Programma
Het programmaoverzicht geeft je een indruk van het verloop van de retraite (wijzigingen voorbehouden). Wie een extra bezinningsmoment wil ervaren, kan de drie gebedsvieringen bijwonen.

Woensdag

10.00 – 12.00  Welkom, Kennismaken en Innerlijk ruimte maken
15.00 – 17.15  Inleiding over de stilte met focusoefening
19.30 – 21.00  Tekstmeditatie met een mystieke tekst

Donderdag
09:45 – 12.00  Lichaamsgerichte oefeningen, visualisatie, expressie
15.00 – 17.15  Gesprek vanuit stilte
19.30 – 21.00  Woestijnvadermeditatie, ritueel

Vrijdag
09:45 – 12.00  Lichaamsgerichte oefeningen,contemplatieve dialoog
13.30 – 16.00  Oogsten en met nieuwe blik kijken naar leven en werk kijken

Neem gerust contact op met Joyce als je twijfelt of dit programma passend is voor jou (info@joycelakwijk.nl of 06-12219897).

Ervaringen van deelnemers:
- Een fijne balans tussen retraite en ‘training’ die tot uitdrukking komt in de diversiteit van werkvormen.
- Ik ga naar huis met rust in lichaam en geest. Leuk was het om fijne, lieve collega’s te ontmoeten.
- Joyce heeft een prettige stem, is toegewijd, heeft kennis van zaken en is benaderbaar. Dankjewel!
- De retraite heeft het contact hersteld met wat er verborgen lag in mijn hart: plezier en aardse spiritualiteit.
- Rust en ontspanning gevonden tijdens deze dagen. En daarnaast concrete voorbeelden om te gebruiken in werk/leven.
- Mijn eigen innerlijke stem hoor ik weer meer!
- Joyce is een kundig en gepassioneerde vrouw, oordeelloos.
- Ik heb mooi inzicht in mezelf gekregen en methoden om niet leeg te raken.
- Doorvoelde zelfliefde, ruimte en contact met mijn Bron neem ik mee naar huis.
- Ik heb de positieve kant van stilte, meditatie en lichaamsgericht werk ontdekt en dat was heerlijk.
- Een belangrijke innerlijke stap heb ik kunnen zetten. Daarnaast aanknopingspunten mij te herinneren aan mijn bron en inspiratie in leven en werk.


Meer informatie

Datum

 • Woensdag 13 november 10.00 uur t/m vrijdag 15 november 2024 16.00 uur
  Code: 24068

Kosten

Meer info over tarieven

 • € 364,- Tarief A
 • € 464,- Tarief B
 • € 524,- Tarief C
 • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Joyce Lakwijk begeleidt stilteretraites met mindful lichaamswerk, meditatie, natuurbeleving en expressie. Daarnaast heeft ze een coachpraktijk waar je individueel met vragen over keuzes, kwesties en communicatie terecht kunt. Ze laat je je essentie ervaren en helpt je om die verdieping concreet vorm te geven in dagelijks leven en werk. Ze gelooft dat gehoor geven aan de eigen inspiratie vervullend werkt en zo betekenis heeft voor de ander en de maatschappij. Verder begeleidt ze geestelijk verzorgers en predikanten met belichaamde spiritualiteit in supervisie en meditatieve intervisie. Voor meer informatie: www.joycelakwijk.nl en
  info@joycelakwijk.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld