MENU

Natuurtekenen en de kunst van het zien

Dit weekend staat in het teken van ‘vertragen’ en ‘aandacht’. Je komt daardoor in alle rust dicht bij de natuur en wordt opmerkzaam; je leert bewust kijken. Dat is dé voorwaarde om te kunnen tekenen naar de waarneming.Het weekend Natuurtekenen neemt je mee de serene kloostertuin in. Daar waar bloemen en planten echte kunstwerkjes zijn.

"De ware ontdekkingsreis is geen zoektocht naar nieuwe landschappen, maar het waarnemen met nieuwe ogen."
Marcel Proust


Dit weekend staat in het tekenen van ‘vertragen’ en ‘aandacht’. Je komt daardoor in alle rust dicht bij de natuur en wordt opmerkzaam; je leert bewust kijken. Dat is dé voorwaarde om te kunnen tekenen naar de waarneming. Al het moois is er al, het denken staat stil, je hoeft alleen maar te kijken naar wat er is.
Om vertrouwd te raken met potloden, oefenen we ook in oog-hand-coördinatie. Tekenervaring is dus  niet nodig. Vrees om het te kunnen ook niet!

Ontspanning en plezier bij het tekenen gunnen we iedereen. Daarom ontspannen we door middel van ervaringstekenen en bewegen op papier, vanuit de beweging van het lichaam, maar ook vanuit de beweging van het voorwerp dat je gaat tekenen. Dit alles zonder oordeel, want iedere beweging van binnenuit is goed zoals-ie is. Deze oefeningen kunnen helpen om te ontspannen en te ontladen, voordat we daadwerkelijk aan het tekenen gaan vanuit de vertraging en de aandacht, of zelfs tussendoor, wanneer je merkt dat dat even nodig is.

Vervolgens leer je een tekening opzetten, stapsgewijs. Je zult na een paar uurtjes al resultaat zien en ontdekken dat je wél kan tekenen en hoeveel plezier en voldoening je dat geeft.

“Wat een verrijking om wat langer stil te staan bij de pracht van de natuur”

Samengevat nemen we de tijd voor de volgende onderwerpen:
- Uitleg over de werking van ons brein als we waarnemen
- Oog-hand coördinatie - vertrouwd raken met het potlood
- Oefeningen in waarnemen
- Natuurtekenen
- Werken met pen, compositie, licht en donker, etc.

Het programma laat voldoende ruimte over voor zelf in te vullen tijd en om aanwezig te zijn bij de vieringen. Wil je alle tijd benutten voor het natuurtekenen, dan doe je alle programma onderdelen mee.


Meer informatie

Data

 • Vrijdag 26 juli 19.30 uur t/m maandag 29 juli 2019 16.00 uur
  Code: 19110
 • Donderdag 17 oktober 19.30 uur t/m zondag 20 oktober 2019 16.00 uur
  Code: 19109

Kosten

Begeleiding


 • Eveline de Kock
  , is afgestudeerd aan de kunstacademie (ArtEZ). Ze geeft op verschillende plekken in Nederland les in natuurtekenen vanuit een meditatieve houding. In haar dagelijks werk is ze landschapsarchitect.
  www.nieuwemeander.nl 

  Rinie van der Leer, gediplomeerd tekentherapeut, heeft een tekenpraktijk (Tekenen van Binnenuit). Zij geeft diverse cursussen en workshops en tekent en schildert o.a. mandala’s en portretten. Voor meer informatie over Rinie en haar visie op tekenen, zie haar website: www.tekenenvanbinnenuit.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld