MENU

Retraiteweekend Zen Zien Tekenen

Wegens de uitbraak van het coronavirus is dit programma geannuleerd. Zo mogelijk is/wordt er een nieuwe datum ingepland. Iedereen die zich reeds heeft aangemeld, ontvangt hierover bericht.
In dit weekend oefenen we ons in onbevangen waarnemen van de dingen om ons heen en verwonderen we ons opnieuw over dat wat er is. Tekenen - met een eenvoudig potlood - is daarbij ons hulpmiddel.
Elke seconde van ons wakkere leven zijn we bezig met kijken. We kijken naar bomen, dieren, mensen, het gezicht van onze geliefde. Maar zien we de dingen ook werkelijk? Hebben we gezien hoe dat blaadje zich ontvouwt? Hoe het gras zich buigt in de wind? Hoe het kind de wereld omarmt? Waarin jouw gezicht verschilt van het mijne?

Het Zen Zien Tekenen leert je niet-oordelend waarnemen en met volle aandacht betrokken te zijn bij de dingen om je heen. Meer dan een potloodje en papier heb je daarvoor niet nodig…

In dit kloosterweekend oefenen we ons in stil zijn, in onbevangen waarnemen, in de dingen om ons heen werkelijk zien. Ons verwonderen over dat wat er is.
Tekenen is het middel om onze aandacht te richten.
Afhankelijk van wat zich in zo’n weekend aandient tekenen we de ruimte, de mens, de tuin of de dingen direct om ons heen. Dat doen we stap voor stap: het tekenen wordt zo een reis van binnen naar buiten, of van buiten naar binnen.

Deze retraite/workshop is voor iedereen die graag tekent – of dat wil leren. Die zijn of haar manier van kijken wil verdiepen. Het is voor iedereen die met meer aandacht in het leven wil staan, of een actieve vorm van meditatie zoekt…
Tekenervaring is niet nodig. Maar ook voor geoefende tekenaars biedt het Zen Zien Tekenen een hele nieuwe en diepgaande ervaring.

Een fijn weekend voor als je je een paar dagen terug wil trekken, veel in stilte wil zijn, maar tegelijk ook graag samen met anderen de dingen en de mensen om je heen werkelijk wil ervaren.

Verdere informatie
Tijdens deze retraite volgen we het ritme van het klooster: je kunt op zaterdag en zondag - als je wil - meedoen aan de vieringen in de kapel.
De eerste introductie is op donderdagavond. Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt er ‘s morgens een aantal uren les gegeven. De middag is vrij: 'om zelf op pad te gaan' of zelfstandig te tekenen. ’s avonds is er een (facultatief) afwisselend programma met oefeningen, uitwisseling en het bekijken van een film. Het weekend wordt zondag met een gezamenijke lunch afgesloten.

Het accent ligt, tijdens en naast het tekenen, op stilte en meditatie, maar er is ook gelegenheid om een persoonlijk gesprek te hebben bij een van de begeleiders - of met elkaar in gesprek te gaan rondom een thema.

Benodigd materiaal: geen (alle tekenmateriaal is aanwezig). Een mapje of koker om tekeningen in op te bergen is wel handig en evt. een vouwkrukje.

Meer informatie over het Zen Zien Tekenen en de begeleiders is te vinden op de site: www.zenzientekenen.nl

Om in deze eeuw
eens even op te houden met rondrennen,
rustig in het gras te gaan zitten,
de wereld af te draaien
en de aarde weer te voelen,
het oog toe te staan een wilg te zien,
een wolk, een blad:
dat is een onvergetelijke ervaring…


Frederic Franck


Meer informatie

Kosten

Begeleiding


  • Nelleke Metselaar, en 

    Leo van Vegchel, 
    beiden ‘gids’ in de traditie van het Zen Zien Tekenen zoals dat ontwikkeld is door de kunstenaar Frederick Franck

    Meer informatie over de begeleiders op de site: www.zenzientekenen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld