MENU

Vierdaagse retraite Zen Zien Tekenen

Dit programma is volgeboekt. Na aanmelding kom je op een wachtlijst.

Tijdens deze dagen oefenen we ons in onbevangen waarnemen van de dingen om ons heen en verwonderen we ons opnieuw over dat wat er is. Tekenen - met een eenvoudig potlood - is daarbij ons hulpmiddel.
Elke seconde van ons wakkere leven zijn we bezig met kijken. We kijken naar bomen, dieren, mensen, het gezicht van onze geliefde. Maar zien we de dingen ook werkelijk? Hebben we gezien hoe dat blaadje zich ontvouwt? Hoe het gras zich buigt in de wind? Hoe het kind de wereld omarmt? Waarin jouw gezicht verschilt van het mijne?

Het Zen Zien Tekenen leert je niet-oordelend waarnemen en met volle aandacht betrokken te zijn bij de dingen om je heen. Meer dan een potloodje en papier heb je daarvoor niet nodig…

Deze kloosterdagen oefenen we ons in stil zijn, in onbevangen waarnemen, in de dingen om ons heen werkelijk zien. Ons verwonderen over dat wat er is.
Tekenen is het middel om onze aandacht te richten.
Afhankelijk van wat zich in zo’n weekend aandient tekenen we de ruimte, de mens, de tuin of de dingen direct om ons heen. Dat doen we stap voor stap: het tekenen wordt zo een reis van binnen naar buiten, of van buiten naar binnen.

Deze retraite/workshop is voor iedereen die graag tekent – of dat wil leren. Die zijn of haar manier van kijken wil verdiepen. Het is voor iedereen die met meer aandacht in het leven wil staan, of een actieve vorm van meditatie zoekt…
Tekenervaring is niet nodig. Maar ook voor geoefende tekenaars biedt het Zen Zien Tekenen een hele nieuwe en diepgaande ervaring.

Een fijn, lang weekend voor als je je een paar dagen terug wil trekken, veel in stilte wil zijn, maar tegelijk ook graag samen met anderen de dingen en de mensen om je heen werkelijk wil ervaren.

Verdere informatie
Tijdens deze retraite volgen we het ritme van het klooster: je kunt op zaterdag en zondag - als je wil - meedoen aan de vieringen in de kapel.
De eerste introductie is op donderdagavond. Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt er ‘s morgens een aantal uren les gegeven. De middag is vrij: 'om zelf op pad te gaan' of zelfstandig te tekenen. ’s avonds is er een (facultatief) afwisselend programma met oefeningen, uitwisseling en het bekijken van een film. Het weekend wordt zondag met een gezamenijke lunch afgesloten.

Het accent ligt, tijdens en naast het tekenen, op stilte en meditatie, maar er is ook gelegenheid om een persoonlijk gesprek te hebben bij een van de begeleiders - of met elkaar in gesprek te gaan rondom een thema.

Benodigd materiaal: geen (alle tekenmateriaal is aanwezig). Een mapje of koker om tekeningen in op te bergen is wel handig en evt. een vouwkrukje.

Meer informatie over het Zen Zien Tekenen en de begeleiders is te vinden op de site: www.zenzientekenen.nl. En via onze blog: https://blog.kloosterhuissen.nl/kijken-met-je-hele-lichaam/ en Alles-wat-ik-niet-heb-getekend-heb-ik-niet-werkelijk-gezien

Zen Zien Tekenen wordt ook aangeboden als Midweek retraite.

Om in deze eeuw
eens even op te houden met rondrennen,
rustig in het gras te gaan zitten,
de wereld af te draaien
en de aarde weer te voelen,
het oog toe te staan een wilg te zien,
een wolk, een blad:
dat is een onvergetelijke ervaring…


Frederic Franck


Meer informatie

Datum

 • Donderdag 12 oktober 19.30 uur t/m zondag 15 oktober 2023 15.00 uur
  Code: 23163

Kosten

 • € 339,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
 • € 419,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
 • € 499,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
 • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding

 • Begeleiding in mei:


  Leo van Vegchel, ‘gids’ in de traditie van het Zen Zien Tekenen zoals dat ontwikkeld is door de kunstenaar Frederick Franck.


  Met assistentie van Martine van der Laan, docent beeldende vorming en opgeleid in het Zen Zien Tekenen'.

  Begeleiding in oktober:

  Nelleke Metselaar is dialoogbegeleider en gids in de traditie van het Zen Zien Tekenen, een westerse zenkunst die zich richt op de ervaring van het Zien van de wereld om ons heen met behulp van eenvoudig tekenen.


  Met assistentie van Arnold Vermeeren, beoefenaar van tai-chi en haiku, en opgeleid als gids in het Zen Zien Tekenen. '

  Meer informatie over de begeleiders vind je op de website www.zenzientekenen.nl 

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld