MENU

Zomermidweek retraite Zen Zien Tekenen

In deze midweek oefenen we ons in onbevangen waarnemen van de dingen om ons heen en verwonderen we ons opnieuw over dat wat er is. Tekenen - met een eenvoudig potlood - is daarbij ons hulpmiddel.
(Let op: In juli en augustus is het niet mogelijk om een voor- of na-overnachting bij te boeken.)
Elke seconde van ons wakkere leven zijn we bezig met kijken. We kijken naar bomen, dieren, mensen, het gezicht van onze geliefde. Maar zien we de dingen ook werkelijk? Hebben we gezien hoe dat blaadje zich ontvouwt? Hoe het gras zich buigt in de wind? Hoe het kind de wereld omarmt? Waarin jouw gezicht verschilt van het mijne?

Het Zen Zien Tekenen leert je niet-oordelend waarnemen en met volle aandacht betrokken te zijn bij de dingen om je heen. Meer dan een potloodje en papier heb je daarvoor niet nodig…

In deze midweek oefenen we ons in stil zijn, in onbevangen waarnemen, in de dingen om ons heen werkelijk zien. Ons verwonderen over dat wat er is.
Tekenen is het middel om onze aandacht te richten.
Afhankelijk van wat zich in zo’n weekend aandient tekenen we de ruimte, de mens, de tuin of de dingen direct om ons heen. Dat doen we stap voor stap: het tekenen wordt zo een reis van binnen naar buiten, of van buiten naar binnen.

Deze retraite/workshop is zowel voor mensen die kennis willen maken met het Zen Zien Tekenen als voor mensen die deze tekenmeditatie al wat langer beoefenen. Omdat we met twee begeleiders zijn zullen we oefeningen aanbieden op verschillend niveau. Het is voor iedereen die met meer aandacht in het leven wil staan, die zijn of haar manier van kijken wil verdiepen. 

Een fijne midweek voor als je je een paar dagen terug wil trekken, veel in stilte wil zijn, maar tegelijk ook graag samen met anderen de dingen en de mensen om je heen werkelijk wil ervaren.

Verdere informatie
Tijdens deze midweek volgen we het ritme van het klooster; je kunt als je wilt meedoen aan de dagelijkse vieringen in de kapel.
Op maandagmiddag is de eerste introductie. Elke ochtend wordt er een aantal uren les gegeven. s Avonds is er een (facultatief) afwisselend programma met oefeningen, uitwisseling of het bekijken van een film. De middagen zijn dus vrij om zelf op pad te gaan, te wandelen of fietsen in de omgeving, zwemmen in de nabijgelegen plas. Of natuurlijk: op eigen gelegenheid te gaan tekenen.

Het accent ligt, tijdens en naast het tekenen, op stilte en meditatie, maar er is ook gelegenheid om een persoonlijk gesprek te hebben bij een van de begeleiders of - ’s avonds - met elkaar in gesprek te gaan rondom een thema. 

Benodigd materiaal: geen (alle tekenmateriaal is aanwezig). Een mapje of koker om tekeningen in op te bergen is wel handig en evt. een vouwkrukje.

Meer informatie over het Zen Zien Tekenen en de begeleiders is te vinden op de site: www.zenzientekenen.nl. En via onze blog: https://blog.kloosterhuissen.nl/kijken-met-je-hele-lichaam/ en Alles-wat-ik-niet-heb-getekend-heb-ik-niet-werkelijk-gezien

Zen Zien Tekenen wordt ook aangeboden als Vierdaagse retraite.


Meer informatie

Kosten

 • € 499,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
 • € 589,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
 • € 669,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
 • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Nelleke Metselaar, en

  Leo van Vegchel, 
  beiden ‘gids’ in de traditie van het Zen Zien Tekenen zoals dat ontwikkeld is door de kunstenaar Frederick Franck

  Meer informatie over de begeleiders op de site: www.zenzientekenen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld