MENU

Zomerretraite Je bewegen naar de stilte

Ons lichaam wil van nature bewegen. Deze retraitedagen krijg je op verschillende manieren de gelegenheid naar de stilte binnenin te bewegen. Zo ga je je ware natuur weer ervaren en ontstaat er ruimte voor het leven dat vrij door je heen wil stromen.
In de maanden juli en augustus is het niet mogelijk een extra voor- en/of na-overnachting bij te boeken.


Ken je dat, dat je je vooral ‘een hoofd’ voelt? Dat je lichaam en geest maar doorgaan? Of dat je lichaam je juist remt, in wat je wilt doen? Dan is het tijd voor een fijnzinnige APK. Van top tot teen, van binnen en buiten, exclusieve aandacht voor jou, door jou. Om hoofd, hart en handen weer samen te laten werken in jouw leven. En dit allemaal in een gastvrije ambience waar we heerlijk verzorgd worden. Ik nodig je uit om mee te doen zodat je kunt aarden, thuiskomen, uitrusten, stil worden en weer opladen. Gun jezelf de ervaring om in deze zomerse dagen weer open te gaan.

Alles in het leven is groeien
en vormt zich,
rijpt zoals de boom,
die zijn sapstroom niet stuwt
en rustig in de lentestormen staat,
zonder de angst
dat er straks geen zomer zal komen.     
Rainer Maria Rilke

Accreditatie via de SKGV wordt aangevraagd.

Verbinding
Tijdens deze zomerretraite ontstaat er weer verbinding tussen je lichaam en geest. We proeven van verschillende vormen van lichaamswerk, zoals mindfulness, milde yin yoga, (eigen) hand- en voetmassage en vrije beweging. Het zijn fijne, eenvoudige beweegvormen waarbij je lichaam de kans krijgt haar natuurlijke ritme en tempo te vinden. Je oefent in een ontvangende houding naar jezelf. Voor je het door hebt, vindt de stilte jou.
Je eigen mogelijkheden en begrenzingen zijn uitgangspunt bij het bewegen. De beweegmeditaties zijn laagdrempelig en vinden zowel binnen als buiten plaats.

Ruimte
De oefeningen zullen je helpen te vertragen en aan te komen in het Nu-moment. Je gaat merken dat zich daar het startpunt bevindt van alle beweging. Je krijgt handvatten hoe je met je adem je lichaam uitnodigt zich te verruimen en te openen. Vanzelf groeit nieuwsgierigheid naar wat er van binnen bij jou leeft. Wat wil er vanuit dit contact vanzelf in beweging komen? En hoe klinkt daarop jouw antwoord? Zo geef je gehoor aan de zuivere stem van jouw ziel.

Voor jou?
Deze retraite is voor jou als je…
- mentaal belast bent of veel ‘in je hoofd zit’ en de balans in jezelf wilt herstellen;
- een lichaamsgerichte pas op de plaats zoekt of een moment van bezinning;
- stress te verwerken hebt (gehad) en tot jezelf wilt komen;
- lichaam te maken heeft gehad met kwetsuur of beperking en je de milde weg wilt inslaan:
- als je lichaam graag beweegt, maar je de rust niet kan vinden.

Overige ingrediënten
Het programma bestaat uit een gebalanceerde mix van groepsbijeenkomsten en open tijd. Naast de beweeg- en meditatiemomenten zullen er momenten zijn om expressie te geven aan je ervaringen in kleur, tekst of vorm. Er is een creatieve tafel waar je tussentijds gebruik van mag maken. En er is ruimte om buiten te zijn: in de zomer is de tuin van het klooster op zijn mooist! De natuurbelevingsoefeningen buiten maken je zintuigen wakker en maken je bewust van het leven in de buiten- en je binnenwereld. Ook op mijn boekentafel is veel moois te vinden ter inspiratie. Een kort een-op- een gesprekje behoort ook tot de mogelijkheid.

Stille bedding
In deze retraite gebruiken we de maaltijden in stilte en zijn we buiten de groepsbijeenkomsten stil (donderdagavond t/m maandagochtend). Je zult merken dat als je geen sociale communicatie hebt, en even los van aanpassing mag zijn, je geest kalmer wordt en je beter kunt luisteren naar de stille stem van jouw hart. Je leiding komt dan van binnenuit. Puur en helder.
Om de overgang naar deze stille bedding voor je te vergemakkelijken, zal ik e.e.a. hierover vertellen en je naar en in deze stilte begeleiden. Eenmaal daags is er een mogelijkheid om te delen. Op zondag koesteren we de stilte met een leger programma. Ook dat is bijzonder om mee te maken en zal je terug doen keren naar je ware natuur.

(Dominicanenklooster Huissen faciliteert diverse stilteprogramma’s, waaronder dit weekend. Het klooster zelf is echter geen stilteklooster. Mogelijk hoor je daardoor iets van deelnemers uit andere groepen. Normaliter zorgt dat niet voor problemen.)

Naar wens kan je de gebedsdiensten van het klooster volgen.

Programma (wijzigingen voorbehouden)

Dag 1
11.00 – 12.00 Welkom, kennismaken, inleiding over programma
14.00 – 16.00 Uitleg programma en over de stilte, start mindful lichaamswerk
19.30 – 21.00 Milde Yoga + (adem)meditatie

Dag 2
10.00 – 12.30 Vrije beweging (begeleid), met verwerking in kleur/vorm/tekst
15.30 – 17.00 Natuurbeleving en individueel gesprekje
19.30 – 21.00 Yin Yoga + ontspanningsoefening

Dag 3
10.00 - 12.30  Mindful lichaamswerk, met verwerking kleur/vorm/tekst
15.30 – 17.00 Natuurbeleving en individueel gesprekje
19.30 – 21.00 Hand- en voetmassage (van jezelf) + ontspanningsoefening

Dag 4
10.00 – 11.00 Mindful lichaamswerk en meditatie 
19.30 – 20.30 Mindful lichaamswerk en meditatie

Dag 5
10.00 – 12.00 uur Verdieping Mindful lichaamswerk met verwerking kleur/vorm/tekst
13.30 – 15.00 uur Oogsten en afronden

Ervaringen van deelnemers

“Jouw rustige, open houding werkte heel fijn, maakt rustig en relativeert verwachtingen. Ik had vanaf de eerste dag een “wat er komt, dat komt’’-gevoel.”

“De lichaamsoefeningen en stilte hielpen me erg om bij mezelf te blijven”

“Voor mij ontstond er ruimte voor een wondertje binnen in mij”

“Fijn dat je ruimte laat voor ieders weg, maar er soms ook op ingaat zonder te problematiseren”

“Ik vond de retraite mooi opgebouwd en de verschillende werkvormen waardevol. Fijn hoe je er voor me was toen ik het even moeilijk had”

Neem gerust contact op met Joyce als je erover twijfelt of dit programma passend is voor jou (info@joycelakwijk.nl of 06-122198970)


Meer informatie

Kosten

Meer info over tarieven

  • € 570,- Tarief A
  • € 660,- Tarief B
  • € 739,- Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Joyce Lakwijk begeleidt stilteretraites met mindful lichaamswerk, meditatie, natuurbeleving en expressie. Daarnaast heeft ze een coachpraktijk waar je individueel met vragen over keuzes, kwesties en communicatie terecht kunt. Ze laat je je essentie ervaren en helpt je om die verdieping concreet vorm te geven in dagelijks leven en werk. Ze gelooft dat gehoor geven aan de eigen inspiratie vervullend werkt en zo betekenis heeft voor de ander en de maatschappij. Verder begeleidt ze geestelijk verzorgers en predikanten met belichaamde spiritualiteit in supervisie en meditatieve intervisie. Voor meer informatie: www.joycelakwijk.nl en info@joycelakwijk.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld