MENU

Retraite Meester Eckhart over onthechten

Deze retraite is volgeboekt. Na aanmelding komt u op een wachtlijst.

De middeleeuwse mysticus Meester Eckhart schrijft vaak over onthechting – of afgescheidenheid, zoals hij het noemt. In deze retraite lezen en overwegen we enkele van zijn teksten daarover.


Je onthechten of loslaten – ieder die zoekt naar innerlijke groei zal dit woord in de praktijk willen brengen, hoe moeilijk dat soms ook is. De Dominicaan Meester Eckhart schrijft er vaak over. Voor hem is een innerlijke houding van onthechtheid zo wezenlijk, dat hij er een eigen term voor gebruikt: afgescheidenheid. Het is noodzakelijk dit te oefenen op weg naar worden wie je ten diepste bent.

In deze retraite lezen we enkele delen van preken en traktaten van Eckhart over dit onderwerp. We lezen en herlezen ze en laten de woorden tot onze ziel spreken. Op welke manier resoneren ze bij jou?

Meester Eckhart leefde rond het jaar 1300. Hij combineert een vurige liefde voor God met een scherp inzicht in de menselijke ziel. Zijn woorden zijn zo open dat hij velen aanspreekt, hoe verschillend hun achtergrond ook is. Marga Haas is thuis in het werk van deze middeleeuwse mysticus.

Stiltemeditatie maakt deel uit van dit programma. Wie wil, kan een bewijs van deelname ontvangen (13,5 studiebelastingsuur).

Opbouw van de dagen

08.00 uur: lauden
08.30 uur: ontbijt
10.00-12.30 uur: programma
12.30 uur: maaltijd
15.00-17.30 uur: programma
17.30 uur: maaltijd
18.30 uur: vespers
19.30-21.00 uur: programma

Reacties van deelnemers:

‘Marga werkt van binnenuit en dat is voelbaar.’

‘Goede balans tussen stilte en reflectie enerzijds en uitwisseling en gesprek anderzijds.’

‘Thuiskomen.’


Meer informatie

Kosten

  • € 289,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 349,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 399,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Marga Haas is theologe en verdiept zich in de mystiek. Ze (s)preekt en schrijft er inspirerend over. Ze publiceerde ‘God en ik, wij zijn één. Veertig dagen met Meester Eckhart’. Zie www.margahaas.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld