MENU

Meerdaagse Schrijfretraite De zoektocht van mijn ziel

In deze schrijfretraite diep je vanuit jouw persoonlijke levensverhaal momenten en ervaringen op die tekenend zijn voor jouw levensweg, de zoektocht van jouw ziel. Je ontdekt daarin wat voor jou belangrijk is, enkele oerthema's en een rode lijn.'Doolhof Amstelpark', afkomstig van www.amstelpark.info 

Accreditatie via de SKGV wordt aangevraagd.

Je bent op een moment in je leven waar je behoefte hebt aan reflectie. Je wilt zin en betekenis vinden in wat je hebt meegemaakt. Wat is goed en belangrijk voor jou? Je hebt misschien een wereld vol zekerheden en vanzelfsprekendheden achter je gelaten en bent op weg gegaan, op zoek naar nieuwe richtingaanwijzers in een onherbergzaam niemandsland. Soms gloort in de verte een nieuwe dageraad, soms in de verste verte niet. Waar je je ook bevindt, je wilt een stap verder komen. Misschien overweeg je een autobiografie te schrijven waarin je wilt terugblikken op jouw zoektocht.

Voor deze schrijfretraite maakt het niet uit of je schrijfervaring hebt, uit welke levensbeschouwelijke traditie je komt en waar je naar op weg bent. Ook niet in welke fase van je reis je instapt. De overeenkomst is inzicht willen krijgen in wat van wezenlijk belang is voor jou.

Ter inspiratie putten we uit reiservaringen van elkaar, schrijvers en mystici. Velen stuitten net als wij ergens op een kruispunt of doodlopende weg. De Spaanse mysticus Johannes van het Kruis bijvoorbeeld beschreef in het gedicht ‘De donkere nacht van de ziel’ zijn gevoel door alles en iedereen, inclusief God, verlaten te zijn. Het leidde tot een existentiële crisis. Wie ben ik, wat is belangrijk voor mij, waar sta ik (nog) voor? Bij Johannes leidde de crisis tot bevrijding en een vereniging met God. Anderen raken God kwijt, of (her)vinden het goddelijke of zichzelf op een andere, eigen wijze. Je keert in ieder geval niet meer terug als dezelfde persoon.

De zoektocht van je ziel beschrijven, is een kwetsbaar proces en vereist moed. Het geruststellende is: je leven vertelt het jou zelf en je reist niet alleen. In de veilige, contemplatieve omgeving van het klooster beschrijf je begeleid en stapsgewijs jouw cruciale reismomenten in levendige scènes. Je bespreekt die met elkaar zodat je zicht krijgt op een aantal oerthema’s en een rode lijn in je leven. Zo ontdek je wat voor jou van waarde is en waar je mee verder kunt, op je reis of bij het verder schrijven aan je autobiografie over je innerlijke reis. Voor dat laatste krijg je enkele handreikingen.

Het programma telt twee korte meditatiemomenten: aan het begin van het dagprogramma op dag 2 en van het middagprogramma op dag 3. Deze zijn optioneel, net als de vieringen in de kloosterkapel. Ze kunnen je ondersteunen om tot verstilling en reflectie te komen, voel je vrij hieraan deel te nemen. Tussendoor is ruimte voor rust, reflectie en ontmoeting.

Programma

Dag 1
19.00 uur aankomst, kamerindeling
19.15 uur ontvangst met koffie en thee
19.30-21.30 uur avondprogramma. Een sluimerend verlangen. Kennismaking, introductie, eerste schrijfoefeningen.

Dag 2
10.00-10.30 uur korte meditatie
10.30-12.00 uur ochtendprogramma, Het avontuur begint, alles begint te schuiven
14.00-16.30 uur middagprogramma. Vertrek uit het paradijs, de donkere nacht van de ziel
19.30-21.30 uur avondprogramma. Inspiratieavond voor de ziel. Bereid je op deze avond voor door een verhaal (in welke vorm dan ook) mee te nemen. Zie Wat heb je nodig? 

Dag 3
10.00-12.00 uur vrij schrijven met handreikingen.
13.30-14.00 uur korte meditatie
14.00-15.30 uur middagprogramma. De wederopstanding, de oogst, terug naar huis

Wat heb je nodig?

Neem voor deze schrijfretraite het volgende mee:
- een schrijfblok of notitieboek, formaat A4 of A5, voor de schrijfoefeningen
- een paar pennen
- Voor de ‘Inspiratieavond voor de ziel’ op dag 2: neem een verhaal, gedicht, kort film- of muziekfragment, kunstwerk of iets anders beeldends mee dat je inspireert of veelzeggend is voor waar jij je bevindt op je innerlijke reis. Dit kun je ook digitaal 'meenemen'. Op de avond toont ieder zijn eigen bijdrage en licht de keuze hiervoor toe in maximaal vijf minuten.
- makkelijk zittende kleding en (warme) sokken voor de meditaties
- als je het fijn vindt een duik te nemen in het nabijgelegen natuurwater, neem dan zwemkleding en een badlaken mee

Reacties van deelnemers:

,,Er zijn stukken aangeraakt die vast zaten, ik kan verder.’’

,,De leuke schrijfoefeningen gaven inspiratie, inzicht en handvatten.’’

,,Persoonlijke begeleiding, bekwaam, enthousiast en empathisch.’’

,,De openheid van Pauline zette de groep in beweging.’’

,,Mooie opbouw, goede afwisseling tussen diepgang en plezier. Luchtige benadering ondanks de zware kost.’’


Meer informatie

Datum

  • Woensdag 13 november 19.30 uur t/m vrijdag 15 november 2024 16.00 uur
    Code: 24170

Kosten

Meer info over tarieven

  • € 339,- Tarief A
  • € 429,- Tarief B
  • € 499,- Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. Je kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geef dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Pauline Weseman is journalist, religiewetenschapper, docent en biografisch coach. Ze geeft schrijfretraites, lezingen en workshops rond het levensverhaal. Eind 2022 verscheen haar boek 'Ziel zoekt zin. Hoe verder als je geloof het niet meer doet' over de zoektocht van haarzelf en tientallen anderen naar nieuwe ideeën en vormen van zingeving na een existentiële crisis. Ze doceert onder meer creatief schrijven, interculturele communicatie en zingeving aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Meer info op www.paulineweseman.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld