MENU

Meerdaagse retraite Brieven aan Benedictus

Die ene irritante collega. Je moeder die zo zeurt. De altijd zo lange rij in de winkel. Dagelijkse ergernissen wijzen vaak de weg naar oude pijn in jezelf. Tijdens deze retraite ontdek je wat je weerstand je te zeggen heeft.


In de kloostertraditie wordt wel gezegd: ‘Als er onder de monniken niemand is waar je een hekel aan hebt, zoek hem er dan bij.’ De onderliggende gedachte hier is dat we iets te leren hebben van de mensen en dingen die ons irriteren. Want dat we iemand lastig vinden, zegt vaak meer over onszelf dan over die ander.

Tijdens de meerdaagse retraite Brieven aan Benedictus ga je zonder vrees op zoek naar die irritaties, ergernissen en weerstanden in jezelf. Vaak worden ze onder de oppervlakte gehouden en verborgen. Omdat je dat zo geleerd hebt, omdat het makkelijker is, of omdat je het niet kunt maken om bepaalde dingen hardop te zeggen. Al dat soort dingen zet je tijdens deze dagen in het licht.

De oude Regel van Benedictus is hierbij de leidraad. Aan de hand van thema’s uit deze eeuwenoude kloosterregel, vind je vanzelf jouw aandachtspunten – je hoeft alleen maar je allergieën te volgen, dan kom je er vanzelf. Bij deze retraite zijn je weerstanden niet het struikelblok, maar juist het doel van je zoektocht. Of beter gezegd: de poort om doorheen te gaan.

Jouw weerstanden leg je naast de wijsheid uit de Regel van Benedictus. In twee brieven aan Benedictus verwoord je wat er voor jou speelt. Het antwoord komt via tekstfragmenten uit zijn kloosterregel zelf. Tijdens de retraite heb je online toegang tot de tekst.

Let op. Die tekst van Benedictus komt uit 500 na Christus. Het is weerbarstige materie, zogezegd. Maar begeleider Maria van Mierlo helpt je kijken met benedictijnse blik en bij het interpreteren van de oude woorden. Ze geeft je inzicht in leven en denken van de heilige Benedictus en biedt je bruikbare adviezen voor een vertaalslag van zijn oude wijsheid naar jouw eigen leven van vandaag. Zo ontdek je al schrijvend de nieuwe wereld die al schuilt in jou.

We werken met verschillende schrijfoefeningen, ademsessies en gesprekken. De dagen worden gedragen door de gebedstijden van het klooster en de structuur van dit retraiteprogramma. Het is een groepsretraite, maar je gaat natuurlijk een individueel proces in. Als je wilt, ben je tijdens de hele retraite in stilte tussen de sessies door. Dat mag je zelf bepalen.

Meenemen:
- Makkelijke kleding
- Laptop of smartphone
- Notitieboek of schrijfblok, pen
- Wekker

Accreditatie via de SKGV wordt aangevraagd.

LET OP!
Als je met een concreet dilemma worstelt, kun je beter niet meedoen aan deze retraite. Kies dan voor Retraite Neem de Afslag.


Meer informatie

Datum

 • Zondag 15 september 19.30 uur t/m woensdag 18 september 2024 16.00 uur
  Code: 24020

Kosten

Meer info over tarieven

 • € 429,- Tarief A
 • € 499,- Tarief B
 • € 569,- Tarief C
 • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Maria van Mierlo (cisterciënzer leek) begeleidt in Huissen meerdere programma's. Zij is geestelijk begeleider, gecertificeerd Vertrouwenspersoon en coach. In lezingen, artikelen en haar preken maakt ze kloosterlijke spiritualiteit verstaanbaar in onze tijd.
  Info: www.mariavanmierlo.nl en 
  www.hebhethart.nu

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld