MENU

Meerdaagse retraite Neem de afslag

Er staat iets te gebeuren in je leven. Er moet een besluit genomen worden, of je moet iets met dat onbestemde gevoel. Je voelt dat het tijd is. Retraite Neem de Afslag is specifiek bedoeld voor mensen met een actuele (levens)vraag of een dilemma.
Misschien weet je gewoon niet wat je moet doen. Of je weet het wel, maar durft het niet onder ogen te zien. Het kan ook zijn dat je tot nu toe geen tijd had om te luisteren naar de stem van je hart. Of misschien was het wel comfortabel om het besluit een tijdje voor je uit te schuiven. Maar nu is het tijd om te gaan luisteren naar je innerlijke wijsheid, zodat je weer voluit en vrij kunt gaan leven. Daarvoor moet je de huidige weg verlaten en gaan zoeken naar de afslag die je terugbrengt naar de weg van jouw waarheid.

Haal adem, vat moed
Neem de Afslag is een succesvol programma van Heb Het Hart, een initiatief van Marcus Belle en Maria van Mierlo. Heb Het Hart biedt korte, krachtige retraites aan voor mensen die de moed hebben om bij zichzelf naar binnen te kijken en onder ogen te zien wat er van ze gevraagd wordt. Drie benedictijnse leefregels liggen ten grondslag aan het programma: obedientia, stabilitas en conversio morum. Dat wil zeggen: gehoor geven aan wat er van je gevraagd wordt, bestendigheid en een verbetering van je innerlijke houding. Eeuwenoude grondbeginselen, waar een sterkte van uit gaat die zich niet zomaar gewonnen geeft. Het vraagt diepe aandacht om ze door te laten dringen. Maar als je bereid en in staat bent om ze toe te laten in je wezen, kan het weer gaan stromen in jouw persoonlijke en spirituele groei.

Retraite Neem de Afslag is een krachtige vierdaagse, gebaseerd op de oude benedictijnse wijsheid en inzichten uit de moderne westerse psychologie. Je vindt helderheid en je eigen weg komt weer in beeld.

Er kunnen maximaal twaalf mensen meedoen aan een editie van Neem de Afslag. Er komen verschillende werkvormen aan bod, zodat er een gezond evenwicht is tussen inkeer (stil worden en naar binnen kijken) en expressie (spreken en naar buiten treden). We richten ons naar een monastiek ritme. We hebben met onze groep drie eigen meditaties per dag en daarnaast doen we mee aan het getijdengebed van het klooster. Let op: tussen de groepssessies door zijn we in stilte.

Dagorde

07:00 uur: Ochtendmeditatie
08:00 uur: Lauden
08:30 uur: Ontbijt
Stille tijd
Ochtendprogramma
12:10 uur: Middagmeditatie
12:30 uur: Lunch
Stille tijd
Middagprogramma
17:30 uur: warme maaltijd
18:30 uur: vespers
Avondprogramma

Over Heb Het Hart

Neem de Afslag wordt georganiseerd door Heb Het Hart, een initiatief van Marcus Belle en Maria van Mierlo. Beiden leven al bijna twintig jaar met de Regel van Benedictus en bieden vanuit deze ervaring en hun beroepsmatige expertise een veilige bedding voor deze dagen. Neem de Afslag is een weldoordacht programma, waarover meer te zeggen is dan op deze pagina past. Voor meer informatie over programma en begeleiders lees je daarom verder op de website van Heb Het Hart. Je vindt daar ook meer reacties van deelnemers.


Om een indruk te krijgen van retraite Neem de Afslag: in deze video vertellen de begeleiders zelf wat je kunt verwachten

Wat deelnemers zeggen…

"De verschillende werkvormen en de combinatie met lauden en vespers vond ik heel sterk."
"Ik had er graag nog een paar dagen in stilte aan vastgeplakt."
"Het programma heeft me inzicht en acceptatie opgeleverd."
"Wat de begeleiding betreft: professioneel, empathisch; veel kennis en kunde. Voor herhaling vatbaar!"
"Het programma is consequent doorwrocht, goed doordacht, geen smoesjes accepterend."
"Ik voel me sterk en krachtig."
"Ik voel opluchting en heb inzicht gekregen. Heb weer zin in de toekomst."
"Ik heb een keuze gemaakt en er is duidelijkheid nu."
"De leiding is sterk en er is een goede afwisseling tussen theorie, werkvormen, meditatie en stilte."


Meer informatie

Datum

 • Donderdag 26 september 19.30 uur t/m zondag 29 september 2024 16.00 uur
  Code: 24018

Kosten

Meer info over tarieven

 • € 499,- Tarief A
 • € 649,- Tarief B
 • € 729,- Tarief C
 • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Marcus Belle is psycholoog en geeft sinds 1984 psychosociale en systemische therapie, supervisie en opstellingendagen. Hij verzorgde veel trainingen voor bedrijfsleven, overheid en gezondheidszorg. Daarnaast heeft hij ervaring als leraar en bestuurder. De laatste jaren zijn levensloop en zinvinding aandachtsgebieden. De groepssessies en de psychologische processen tijdens de retraites vallen onder zijn begeleiding. Daarin wisselen ernst en humor zich af. 
  Info: www.athare.nl  en www.hebhethart.nu


  Maria van Mierlo is cisterciënzer leek, coach en geestelijk begeleider. Ze leeft en werkt vanuit benedictijnse spiritualiteit. Ze ontwikkelt en begeleidt retraiteprogramma's en schrijft voor het Nederlands Dagblad en KRO-NCRV.

  Beiden zijn overtuigd van de kracht van liefdevolle confrontatie en voelen zich verbonden in eenzelfde spiritueel besef.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld