MENU

Retraiteweekend Jongvolwassenen - Wie kies je om te zijn

Wat is voor jou een zinvol leven? Welke keuzes ga je maken? 
Rust, stilte, de reflecties van anderen en het bijzondere verblijf in een andere omgeving, laten je stilstaan bij vragen die je misschien niet eens zo bewust bent en brengen nieuwe inzichten. Retraite voor jongvolwassenen (van 18 - ca 30 jaar).
 


Hoe vinden we onze weg in een wereld die in crisis en in verwarring is? Wie kies je om te zijn in een tijd dat niets meer vanzelfsprekend is? Hoe blijf je hoopvol? Waar vinden we houvast? 

Socrates wist het al: we hebben de echte dialoog nodig om te ontdekken wie we zijn en hoe we ons tot de wereld om ons heen verhouden.

Tijdens de retraite-3 daagse gaan we met elkaar (in de groep of in tweetallen) in gesprek over essentiële levensvragen en is er voldoende ruimte voor persoonlijke overdenking, meditatie, of om samen of alleen in de natuur te zijn. Iedere deelnemer beschikt over een eigen kamer waar je je kunt terugtrekken als je daar behoefte aan hebt.

Roek Lips is in gesprek gegaan met inmiddels meer dan 170 bestuurders, wetenschappers, kunstenaars en andere mensen met een bijzonder verhaal, op zoek naar inspiratie en houvast. Al deze gesprekken zijn met camera vastgelegd. Door gebruik te maken van stijlvol gefilmde fragmenten zet Roek in deze interactieve retraite aan tot reflectie en dialoog. Aan de hand van opgedane inzichten, persoonlijke ervaringen en inspirerende verhalen neemt hij je mee en daagt je uit met prikkelende vragen. De rust, stilte, de inzichten van anderen en bijzondere omgeving van het Dominicanenklooster in Huissen brengen je zeker nieuwe inzichten.

Voor iedereen die op zoek is naar zelfkennis, inspiratie en reflectie 
op de vraagstukken van onze tijd.

‘Wie kies je om te zijn’ met medewerking van onder meer Ahmed Aboutaleb, Paul de Blot, Claudia de Breij, Louis van Gaal, Arnon Grunberg, Joke Hermsen, Glenn de Randamie, Irene van Lippe-Biesterfeld, Ivo van Hove, Gerdi Verbeet, Damiaan Denys, Kauthar Bouchalikht, Paul Verhaeghe, Jan Terlouw, Laurentien van Oranje, Zuster Janny en vele anderen. 

Het woord discipline klinkt ouderwets, maar is het niet. Discipline zorgt ervoor dat je tot een verinnerlijking kunt komen. Een bepaalde regelmaat creëert rust en zorgt dat er ruimte komt voor introspectie en reflectie. Voor goed theater is het superbe¬langrijk dat die ruimte en tijd er zijn. Discipline is dus beslist niet saai. Mijn definitie ervan is: ruimte maken om tot een proces van creatie te komen.
Ivo van Hove, theaterregisseur

Programma
Aankomstdag vrijdag 6 december: 
10.30 uur: Check in, doornemen programma en dagboekinstructie.
14.00 uur: Interactieve inspiratiesessie: Wie kies je om te zijn (1)
19.30 uur: Uitwisseling. 

Zaterdag 7 december:
09.30 uur: Interactieve inspiratiesessie: Wie kies je om te zijn (2)
13.30 uur: Vervolg inspiratiesessie met externe gast. 
19.30 uur: Stiltewandeling. 

Zondag 8 december:
09.30 uur: Interactieve inspiratiesessie: Wie kies je om te zijn (3) met persoonlijke afsluiting. 
16.00 uur: Einde programma

Kloosterritme: 
08.00 uur lauden
08.30 uur ontbijt
12:10 uur middagmeditatie (doordeweeks)
12.30 uur maaltijd
17.30 uur maaltijd
18.30 uur vespers

Nb. Iedere deelnemer ontvangt een exemplaar van het meest recente boek Wie kies je om te zijn van Roek Lips.

“Hoeveel tijd neem ik om na te denken? Dat klinkt zo vanzelfsprekend, maar ons belangrijkste kapitaal ís tijd, samen met ons vermogen om te reflecteren. Ieder heeft daarin een eigen zoektocht, een leerproces, dat je niet kunt kopiëren en je jezelf eigen moet maken. Omgaan met de dynamiek van het leven vraagt om innerlijke rust. Om helder te kunnen denken en reflecteren hebben we een rustige geest nodig. Het is goed om tussenruimte te creëren. Wandelen, mediteren, sporten, de hond uitlaten, een retraite; ruimte maken voor activiteiten die meer geaardheid en balans geven. Stilte verfrist.”
Roek Lips/Wie kies je om te zijn

Bekijk ook de video:


Quotes: 
‘Je kunt met iemand in gesprek treden om je gelijk te bewijzen, maar ook - zoals Roek Lips - om antwoorden te vinden op vragen waarop niemand het antwoord weet. Dat is vele malen interssanter.’ - Paul Verhaeghe.

‘Roek zit op de huid van de tijd’ – Willem Beekman

‘Wederom Roek Lips op ons festival met Wie kies je om te zijn, omdat deelnemers de vorige keren diep onder de indruk waren en we dus vinden dat iedereen hem eigenlijk gezien moet hebben.’ – Kornelis Wetsema

‘Niet alleen ik kijk met enthousiasme terug maar ook van amdere deelnemers krijg ik goede en positieve feedback op de bijdrage van Roek. Het heeft de groep leidinggevenden tot nadenken gebracht en geïnspireerd, precies dat wat de bedoeling was.’ – Suzan Wieringa

‘Indrukwekkend, kwetsbaar, ontroerend… om heel lang mee te nemen en te koesteren. Heel erg bedankt!’ - Gertruud Kemna


Meer informatie

Datum

 • Vrijdag 13 september 10.00 uur t/m zondag 15 september 2024 16.00 uur
  Code: 24295

Kosten

Meer info over tarieven

 • Studenten en jongvolwassenen zonder betaalde baan:  € 149,-
 • Jongvolwassenen met betaalde baan:  € 249,-
 • Inclusief maaltijden, drankjes en verblijf op een 1-persoonskamer.

Begeleiding


 • Roek Lips
  is een veelzijdig persoon: hij is journalist, schrijver, mentor, motivator, filosoof, adviseur, film en theatermaker. Toen in 2011 zijn achttienjarige zoon Job onverwacht overleed koos hij ervoor zijn leven een andere wending te geven. Gefascineerd door de vraag ‘wat werkelijk van waarde is’ besloot hij opgedane inzichten met zo veel mogelijk mensen te delen. Met zijn scherpe en realistische blik op heden, verleden en toekomst heeft hij al velen weten te inspireren.
  Meer informatie: info@roeklips.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld