MENU

Weekend Lentesesshin - Verlangen

Sesshin is de van oorsprong Japanse benaming voor een zenretraite. Dit betekent: in je hart geraakt worden door wat je hier en nu gewaarwordt, je leven, altijd weer, op dit moment. Met dit zenweekend maken we deze ontroering met elkaar mogelijk. We ondersteunen elkaar in de stilte. Zo kunnen we meer zicht krijgen op onze diepste drijfveren en hoe we van daaruit in de wereld staan.


Als je uit je drukke leven stapt om op retraite te gaan heeft de stilte tijdens zo’n meerdaagse de tijd om echt tot ons door te dringen. Het retraiteprogramma is gebaseerd op eeuwenoude klooster-ritmes en biedt mede daarmee een stevige oefening in meditatie en aandacht. De dagen rusten als het ware op de regelmatige meditatie-perioden waarin zazen (zitmeditatie) wordt beoefend. Tegelijkertijd zijn er voldoende pauzes die we naar eigen inzicht kunnen invullen.

Thema van deze lenteretraite
De natuur staat nu overal op het punt om uit te barsten in vele kleuren, vormen, geuren en geluiden. Waarop is al die beweging gericht? En welke neigingen treffen we in onszelf aan? Hoe vinden we die op ons levenspad? Wat willen we zo maar even vluchtig, en wat willen we deep down werkelijk? Tijdens de interactieve teisho's (praatjes) gaan we o.l.v. Dick en Misha met deze vragen aan de gang.

Deelnemers
Heb je zin om op die manier je eigen leven met liefde onder ogen te komen en zo met aandacht en compassie in de wereld te staan? En heb je enige meditatie-ervaring? Dan is deze retraite de perfecte gelegenheid om je hierin te oefenen. Je kunt je overgeven aan het door de eeuwen heen beproefde ritme van de sesshin. Met uitzondering van enkele uitwisselingsmomenten rondom praktische zaken en de teisho's (interactieve praatjes) brengen we de dagen in stilte samen door. Zo kun je focussen op wat er in en om je leeft, terwijl je toch sterk het gevoel kan krijgen dat je er niet alleen voor staat. Dit wordt ondersteund door de begeleiding van de ervaren zenleraren Dick en Misha. Daarbij is het ook mogelijk om met hen in een persoonlijk gesprek voor jou relevante thema's nader onder de loep te nemen.

Samenwerking
Deze zenretraite komt tot stand dankzij een mooie en passende samenwerking tussen Klooster Huissen en Zen Centrum Nijmegen. In zowel het klooster als in het zencentrum bestaat er grote openheid en nieuwsgierigheid naar diverse zienswijzen. Tegelijkertijd leeft ook het besef dat traditie en overgeleverde wijsheid heel behulpzaam kunnen zijn bij het onderzoeken van het mysterie waarbinnen we ons leven leven. Op deze voet hebben katholieke monniken en paters de zenbeoefening medio vorige eeuw een belangrijke rol gespeeld in de introductie van zen in het Westen. Het is mooi om te zien dat we daar vervolg aan kunnen geven. Ook in dit opzicht is deze retraite een mooi voorbeeld van hartsverbinding. Precies waar sesshin over gaat.

Dick Verstegen
De werkelijkheid die zijn leven elk moment aanbiedt, is voor Dick de grote inspiratiebron. Hij herkent dit als een mysterie waar we onze vinger niet achter kunnen krijgen. Maar we kunnen het wel benaderen en steeds beter ‘zien’ via de vraag: wat is er gaande? Dan kan het opeens gebeuren dat we ons opgenomen weten in dat mysterie. Dick laat zich in zijn onderricht leiden door oude teksten en actuele gebeurtenissen. De grote en oeroude zen-traditie biedt hem een overtuigende bedding om het mysterie te omcirkelen. Hij schat die traditie hoog, maar is ervan doordrongen dat ook zen slechts een vorm is om het ‘re-ligare’ (weer in verbinding brengen) uit te dragen. Hij werkt graag in een interactieve setting en biedt ook koan-studie aan.
De werkelijkheid die zijn leven elk moment aanbiedt, is voor Dick de grote inspiratiebron.

Misha Beliën
Ervaringen van verbinding in dit moment, dat is waar om draait. De motivatie voor Misha's zenleraarschap is dan ook ‘het oefenen van onze innerlijke ervaring van verbinding’. Dit staat bovendien centraal in zijn leven met Lotte en hun zoontje Yura. Ook in zijn werk als boeddhistisch documentairemaker draait het hier ergens altijd om. In de zenactiviteiten die Misha begeleidt, is de rol van de sangha (groep van mede-beoefenaren) erg belangrijk, alsmede experiment, onderzoek en betrokkenheid bij de wereld. Daarbij legt hij graag de nadruk op het oefenen en een gezellig, intiem gezamenlijk onderzoek. Hij wordt graag verrast door nieuwe zienswijzen en gebruiken waarin de essentie van zen voelbaar tot leven komt. Zo maakt hij gebruik van oefeningen uit andere tradities en verschillende gespreksvormen, zoals een Socratisch gesprek.
Misha’s motivatie: Het oefenen van onze ervaring van verbinding in dit moment.

PROGRAMMA WEEKEND - LENTE-SESSHIN

Het programma begint op vrijdag rond 19:30u en eindigt op zondag om 16:00u. Hieronder vind je het programma van de zaterdag:

06.00  wekken/opstaan/koffie/thee
06.30  zazen en kinhin (loopmeditatie)
07.35  soetra recitatie, service, kinhin
07.55  pauzeren
08.20  ontbijt
08.30  samu (werkmeditatie)
09.45  koffie/thee
10.30  zazen
11.00  teisho (Dharma-inleiding)
12.00  zazen en kinhin
12.30  lunch
14.30  zazen en kinhin – daisan
16.00  koffie/thee
16.30  zazen en kinhin – daisan
17.25  warme maaltijd
17.50  pauzeren
19.30-19.55  Soetra's zingen en bodhisattvageloften
20.00  zazen en kinhin en evening call
21.05  Gelofte aan de mensheid
21.10  theeceremonie
21.20  bodhisattvagelofte en 3 buigingen
21.30  yaza (buiten zazen 1 x 20 min.)
22.00  thee – slapen


Meer informatie

Kosten

Meer info over tarieven

 • € 299,- Tarief A
 • € 349,- Tarief B
 • € 399,- Tarief C
 • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Dick Verstegen
  stichtte na zijn leven als journalist in 2000 een zencentrum in de regio Eindhoven. In 2010 richtte hij Zen Centrum Nijmegen op. Hij was leerling van Rients Ritskes van1995-2011. Sinds 2013 is hij leerling van Nico Tydeman (Niko Tenko roshi), geestelijk voorman van Zen Centrum Amsterdam. Deze wijdde hem in 2016 tot zenmonnik en gaf hem in 2017 Dharmatransmisie. Bij die gelegenheid kreeg Dick de naam Butsugen (Boeddha-oog) en werd hij opgenomen in de White Plum Lineage als opvolger in de 83ste generatie van de Boeddha. Hij schreef zes zen-boeken. Het laatste verscheen in 2023: Welkom in de werkelijkheid.


  Misha Beliën (1986) studeerde filosofie aan de RU Nijmegen waar hij zich verdiepte in Oosterse filosofie. Hij trainde en werkte van 2009 tot 2017 bij zenleraar Rients Ritskes. Hij nam in deze periode o.a. deel aan 2 intensieve trainingsperioden in een Zuid-Koreaans zenklooster. Sinds 2017 vervolgt hij zijn zentraining bij Zen Centrum Nijmegen en werd in 2019 leerling van Dick Verstegen Sensei. In 2021 is Misha tot zenmonnik gewijd en sinds die tijd werkt hij ook als coördinator van Zen Centrum Nijmegen.

   

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld