MENU

Stilteretraite Je innerlijke advent

Door donkerte en drukte verlang je naar het lichte en hoopvolle. In deze adventsretraite kan je allereerst uitrusten en op adem komen. We keren ons naar binnen naar het eigen innerlijke licht. Zo ontstaat er weer ruimte in je hart voor vertrouwen en liefde.
Gelukkig dat
het licht bestaat
en dat het met
me doet en praat
en dat ik weet
dat ik er vandaan
kom, van licht
of hoe dat heet           Hans Andreus

In de laatste periode van het jaar neemt het licht buiten steeds meer af. Een natuurlijke reactie hierop zou het houden van een winterslaap zijn. Het tegenovergestelde is echter waar. Als je niet oplet, laat je je meeslepen door de rush van bezigheid en beland je uitgeput bij de feestdagen. Deze korte retraite wil als een herberg zijn waar je mag uitrusten, bezinnen, opladen en de kracht van het innerlijk licht weer mag toelaten. Dat geeft ontspanning en focus op wat er werkelijk toe doet in het dagelijks leven.

Licht is sterker
De advent, in de christelijke traditie de aanloopperiode tot Kerst, kan je helpen balans te houden tussen donkerte en drukte enerzijds en licht en innerlijke rust anderzijds. De advent herinnert ons aan het toeleven naar de geboorte van Jezus. Zij staat symbool voor het vertrouwen dat het licht sterker is dan het donker. De verwachtingsvolle en ingekeerde houding van Maria kan helpen als voorbeeld voor onze eigen intenties in leven en werk. Zij is een voorbeeld in het omgaan met ‘niet-weten’.

Inhoud
In deze retraite openen we ons hart voor het donkere, lichte en stille in ons. Door middel van eenvoudige mindfulness-bewegingsoefeningen en een hartmeditatie keer je diep naar binnen en maak je verbinding met rust en vrede. Vanuit deze basis helpen een visualisatie en laagdrempelige creatieve oefeningen om je gevoelens en gedachten toe te laten en je ervan te onthechten. Dat geeft een gevoel van ruimte. Met behulp van een lichtmeditatie verdiepen we daarna het leven in ons hart zodat je momenten van liefde en geluk (weer) vol kunt ontvangen.

In het programma is een balans gezocht tussen groepsbijeenkomsten en voldoende individuele tijd. Ook is er rekening gehouden met het bijwonen van de gebedsvieringen van het klooster (facultatief).

Verstilde sfeer
Eenmaal daags is er een kort moment waarop we ervaringen kunnen delen. Verder zullen we met elkaar een stille bedding creëren door buiten de groepsbijeenkomsten geen sociale communicatie te onderhouden. We nuttigen de maaltijden in een stille sfeer (geïnspireerd op het contemplatieve kloosterleven). De ervaring leert dat dit bijdraagt aan het precies beluisteren van je eigen innerlijke stem. Joyce begeleidt je naar en in deze verstilde sfeer.

(Dominicanenklooster Huissen faciliteert diverse stilteprogramma’s, waaronder dit weekend. Het klooster zelf is echter geen stilteklooster. Mogelijk hoor je daardoor iets van deelnemers uit andere groepen. Normaliter zorgt dat niet voor problemen.)

Voor jou?
- Heb je behoefte aan een bezinningsweekend als tegenhanger van de decemberdrukte?
- Verlang je naar innerlijke verstilling en ruimte?
- Wil je je je hart (weer) openen voor momenten van licht en liefde;
- Wil je werken aan geluk op een verdiepende, ervaringsgerichte wijze?
Dan biedt dit retraiteweekend een invulling waardoor je verder komt.
Ervaring met de werkvormen zoals meditatie, is niet nodig, wel een open en benieuwde houding naar bezinning en verdieping van jezelf.

Accreditaite via de SKGV wordt aangevraagd.

Programma (wijzigingen voorbehouden)
Vrijdag

- 11.00 - 12.30 uur welkom, kennismaken, introductie
- 14.00 - 16.30 uur ‘inchecken bij jezelf’ met lichaamsgerichte focusoefening 
- 19.30 - 21.00 uur ademmeditatie, de weg naar binnen gaan, innerlijk ruimte maken

Zaterdag
- 10.00 - 12.30 uur bewegings-mindfulness met expressie in tekst, kleur of vorm
- 15.00 - 17.00 uur aandachtsmeditatie met beeld (geïnspireerd op de eeuwenoude meditatievorm visio-divina) afh. van het weer: binnen of buiten in de natuur
- 19.30 - 21.00 uur hartmeditatie (rusten in het licht van je diepe hart)

Zondag
- 10.00 - 12.30 uur visualisatie met expressie in tekst, kleur of vorm
- 15.00 - 17.00 uur aandachtsmeditatie met beeld (verdieping, zie zaterdag)
- 19.30 - 21.00 uur licht ritueel 

Maandag
- 10.00 - 12.30 uur bewegings-mindfulness, oefening: het innerlijk licht in verbinding brengen met eigen leven/werk
- 13.30 - 15.00 uur oogsten en afronden

Reviews van deelnemers
- De dagen hebben me weer naar mezelf gebracht. Fijne begeleiding met afwisselende werkvormen: lichaamswerk, creativiteit, bezinning en lekker bladeren in mooie boeken.
- Niet te veel uitleg, maar voel maar wat het met je doet. Ik ben losgekomen van mijn gedachten, heerlijk…
- De combinatie stilte, meditatie en expressie is erg prettig en gaf mij ruimte in zijn (bij mezelf).
- Bedankt voor je openheid en het volgen van je hart en gevoel, Joyce.


Meer informatie

Datum

  • Vrijdag 13 december 11.00 uur t/m maandag 16 december 2024 15.00 uur
    Code: 24069

Kosten

Meer info over tarieven

  • € 444,- Tarief A
  • € 544,- Tarief B
  • € 594,- Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Joyce Lakwijk begeleidt stilteretraites met mindful lichaamswerk, meditatie, natuurbeleving en expressie. Daarnaast heeft ze een coachpraktijk waar je individueel met vragen over keuzes, kwesties en communicatie terecht kunt. Ze laat je je essentie ervaren en helpt je om die verdieping concreet vorm te geven in dagelijks leven en werk. Ze gelooft dat gehoor geven aan de eigen inspiratie vervullend werkt en zo betekenis heeft voor de ander en de maatschappij. Verder begeleidt ze geestelijk verzorgers en predikanten met belichaamde spiritualiteit in supervisie en meditatieve intervisie. Voor meer informatie: www.joycelakwijk.nl en info@joycelakwijk.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld