MENU

Weekend schrijfretraite Op drift

Je bent in een fase waarin je nieuwe wegen verkent. Het oude voldoet niet meer en je bent nieuwsgierig naar jouw nieuwe pad. In de schrijfretraite Op drift verken je vanuit jouw levensverhaal wat voor jou belangrijk is, hoe je de weg (terug)vindt naar je ziel.


Vrijwel iedereen kent een periode waarin je je koers opnieuw moet bepalen. Zo’n fase kan aanvoelen als dat je verkeert in niemandsland. Jouw levensverhaal blijkt verrassend veel aanknopingspunten in zich (verstopt) te hebben voor het bepalen van die nieuwe koers.
In deze schrijfretraite sta je allereerst stil bij waar je je nu bevindt op je reis. Al schrijvende zet je op een rij wat er voorviel, waardoor je op drift raakte. Vanuit je levensverhaal ontdek je wat voor jou belangrijk is, wat goed is voor jouw ziel. Zo kun je je kompas scherpstellen en je weg vervolgen.

We kijken daarbij af bij het leven van elkaar en anderen. Tal van mystici en kunstenaars kennen zo’n zoekende fase, zoals de schilder Piet Mondriaan (1872-1944). We kennen hem vooral van zijn horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, maar voordat hij daarop uitkwam, moest hij zichzelf opnieuw uitvinden. Hij schilderde figuratief, maar in schetsen van de zee en golfbrekers in Domburg en Scheveningen, liet hij de vorm los, zonder te weten waar hij uitkwam.  Op basis daarvan ontstond zijn eerste abstracte werk, de serie Pier en Oceaan waarvan hier te zien Compositie 10 in zwart wit (1915). Ze bleken de opmaat naar zijn beroemde werk.

Voor deze schrijfretraite maakt het niet uit of je schrijfervaring hebt en uit welke levensbeschouwelijke traditie je komt. Je zoektocht verkennen is een kwetsbaar proces en vereist moed. Het geruststellende is: je leven vertelt het jou zelf en je reist niet alleen. In de veilige, contemplatieve omgeving van het klooster beschrijf je begeleid en stapsgewijs jouw reis. Je bespreekt jouw schrijfsels in duo’s om samen tot meer inzicht te komen.

Het programma telt twee korte meditatiemomenten: aan het begin van het dagprogramma op dag 2 en van het middagprogramma op dag 3. Deze zijn optioneel, net als de vieringen in de kloosterkapel. Ze kunnen je ondersteunen om tot verstilling en reflectie te komen, voel je vrij hieraan deel te nemen. Tussendoor is ruimte voor rust, reflectie en ontmoeting.

Pauline Weseman geeft in Huissen meerdere schrijfretraites zoals de schrijfretraite De zoektocht van mijn ziel. Deze is meer gericht op mensen die toe zijn aan reflectie en terugblikken, om te ontdekken wat er werkelijk toe doet, er zin en betekenis aan te geven. In welke schrijfvorm dan ook, van blogs en korte verhalen tot een autobiografisch roman. Voor wie meer wil vertragen en door wil schrijven, is er ook een midweek in de zomer.

Programma

Dag 1
19.00 uur aankomst, kamerindeling
19.15 uur ontvangst met koffie en thee
19.30-22.00 uur avondprogramma. Kennismaking, introductie, eerste schrijfoefeningen.

Dag 2
9.30-10.00 uur korte meditatie (optioneel)
10.00-12.00 uur ochtendprogramma. Op drift.
14.00-17.00 uur middagprogramma. Op zoek naar houvast.
19.30-22.00 uur avondprogramma. Inspiratieavond: verhalen als anker. Bereid je op deze avond voor door een verhaal (in welke vorm dan ook) mee te nemen. Zie Wat heb je nodig? 

Dag 3
10.00-12.00 uur vrij schrijven met korte individuele handreiking van de docent
13.30-14.00 uur korte meditatie (optioneel)
14.00-16.00 uur middagprogramma. Vaste grond.

 Wat heb je nodig?
Neem voor deze schrijfretraite het volgende mee:
- een schrijfblok of notitieboek, formaat A4 of A5, voor de schrijfoefeningen
- een paar pennen
- Voor de ‘Inspiratieavond: verhalen als anker’ op dag 2: neem een verhaal, gedicht, kort film- of muziekfragment, kunstwerk of iets anders beeldends mee dat je inspireert, wellicht als een anker dient op je innerlijke reis. Dit kun je ook digitaal 'meenemen'. Op de avond toont ieder zijn eigen bijdrage en licht de keuze hiervoor toe in maximaal vijf minuten.
- makkelijk zittende kleding en (warme) sokken voor de meditaties
- als je het fijn vindt een duik te nemen in het nabijgelegen natuurwater, neem dan zwemkleding en een badlaken mee

Reacties van deelnemers van de schrijfretraite De zoektocht van mijn ziel:

,,Er zijn stukken aangeraakt die vast zaten, ik kan verder.’’

,,De leuke schrijfoefeningen gaven inspiratie, inzicht en handvatten.’’

,,Persoonlijke begeleiding, bekwaam, enthousiast en empathisch.’’

,,De openheid van Pauline zette de groep in beweging.’’

,,Mooie opbouw, goede afwisseling tussen diepgang en plezier. Luchtige benadering ondanks de zware kost.’’


Meer informatie

Datum

  • Vrijdag 11 oktober 19.30 uur t/m zondag 13 oktober 2024 16.00 uur
    Code: 24169

Kosten

  • € 339,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 429,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 499,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. Je kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geef dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Pauline Weseman is journalist, religiewetenschapper, docent en biografisch coach. Ze geeft schrijfretraites, lezingen en workshops rond het levensverhaal. Eind 2022 verscheen haar boek 'Ziel zoekt zin. Hoe verder als je geloof het niet meer doet' over de zoektocht van haarzelf en tientallen anderen naar nieuwe ideeën en vormen van zingeving na een existentiële crisis. Ze doceert onder meer creatief schrijven, interculturele communicatie en zingeving aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Meer info op www.paulineweseman.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld