MENU

Kloosterweekend Reiziger, er is geen weg

Geannuleerd!
‘Reiziger er is geen weg’ – kloosterweekend over onze persoonlijke zoektocht naar het miraculeuze.


Reiziger, de weg,
dat zijn jouw sporen, en niets anders.
Reiziger, er is geen weg,
de weg maak je zelf, door te gaan.
Door te gaan maak je de weg
en als je achterom kijkt,
zie je het pad dat je nooit meer zult betreden.
Reiziger, er is geen weg
alleen het kielzog in de zee.
~ Antonio Machado ( 1875 – 1939)

Reizigers zijn we allemaal, ook al staan we er in het dagelijkse leven niet altijd bij stil. De reis kan ook leiden naar een verlangen -of noodzaak- tot onthechting, een afstand nemen van gezin, werk, studie etc., of zelfs tot het aannemen van een nieuwe existentie. Noem het pelgrimeren.

Redenen voor het ondernemen van een geheIe of gedeeltelijke pelgrimage zijn bijvoorbeeld om over een hogere waarheid, God of het leven na te denken, om inspiratie te verkrijgen, om tot bezinning te komen, om afstand te nemen van het dagelijks bestaan, of eenvoudigweg om de ervaring zelf. Je toevertrouwen aan de voorzienigheid. Op weg gaan naar het einde der aarde. Maar zo gemakkelijk als het lijkt is het niet. Want we weten maar al te goed wat ons onderweg kan overkomen. Wijsheid en verstand staan hier op gespannen voet met elkaar. Maar je moet wel; op zoek naar de onbekende bestemming!

“Monnik op zee”, zo kopte Trouw eens een artikel over Henk de Velde. Zes keer zeilde hij de wereld rond. Hij overwinterde in Siberië met temperaturen tot -56 graden. Hij overleefde stormen, bevriezingen en ijsberen. Op het water ontmoet hij de grootsheid en stilte, die hij toch maar weer gewoon God is gaan noemen.

"Het was een jongensdroom. Hij zag een schip als een soort van mysterie; je wist niet waar het vandaan kwam en je wist niet waar het naar toe ging. Toen de jongen de jaren des onderscheids bereikte koos hij om kapitein te worden en toen hij de kunst van het zeemanschap machtig was besloot hij om zee-zeiler te worden. Zijn eerste reis was met zijn ex-vrouw Gini, van van 1978 tot 1985. Zijn zoon Stefan werd op Paaseiland geboren. Uiteindelijk noemde hij zich “single- hander”. Hij zwierf over de hele wereld, een, twee, zes keer omdat de wereld rond is en er is niets meer te ontdekken was dan enkel meer ervaringen."

Ieder mens is op zoek naar het miraculeuze. Iedereen geeft dit een eigen invulling of naam. Want er is geen weg. Tijdens dit kloosterweekend illustreert Henk de Velde zijn verhalen met beelden en stilte. We laten ons inspireren onze eigen reis ‘van nergens en naar niets’ te beschouwen en beleven. U bent van harte uitgenodigd voor een boeiend en verdiepend weekend op de deining van het kloosterritme!

Voor aanvullende informatie zie ook kloosterweekenden op de site van Welmoed.
 


Meer informatie

Kosten

Begeleiding


  • Henk de Velde volgde de Hogere Zeevaartschool te Amsterdam. Hij zeilde 6 keer rond de wereld, waarvan 5 keer solo en 3 keer non-stop waarbij hij éénmaal 147 dagen achtereen op zee verbleef. Henk de Velde schreef 15 boeken en geeft lezingen over het volgen van je hart.

    Welmoed Vlieger studeerde Wetenschap van Godsdienst & Levensbeschouwing en vervolgens Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Zij specialiseerde zich in het werk en denken van de Dominicaanse filosoof/mysticus Meister Eckhart en is daarnaast sterk geïnspireerd door o.a. Plato, Heidegger, Kierkegaard, Buber en Hammarskjöld. Welmoed werkt aan een promotieonderzoek over innerlijkheid en politiek aan de VU. Zij is daarnaast freelance spreker en publicist en begeleidt retraites en kloosterweekenden. Meer informatie: www.welmoedvlieger.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld