MENU

Schrijf- en stilteweekend

Dit geliefde schrijf- en stilteweekend werkt met drie krachten: stilte, beweging en schrijven. Stilte verruimt je blik en verkent manieren van verbinding. Bewust ademen en bewegen verdiepen je aanwezigheid en ontspant. De stilte en belichaamde aanwezigheid vormen vervolgens een vruchtbare schrijfbodem.
'Schrijven is zoveel leuker én beter wanneer je er anderen bij betrekt. Want laten we eerlijk zijn, jezelf onder ogen komen is al hardcore genoeg. Je kunt alle liefde, aanmoediging en bescherming gebruiken die je kunt krijgen.'
Uit Zin: Lust in je Leven door Schrijven

Dit weekend geeft je een ander perspectief op je schrijven – en leven.
De benadering van schrijven die je dit weekend neemt is fundamenteel; het is erop gericht om een ongecensureerde verbinding te maken met je eigen wereld. Die verbinding voedt vervolgens het schrijven in welk genre dan ook. Of je nu dagboeken schrijft, wetenschappelijke publicaties, aan je memoires of roman werkt – of daaraan wilt beginnen; dit programma is voor jou.

‘Ik vond het heerlijk om te verstillen en gevoed te worden op allerlei manieren.’

‘Mooi, verbindend en inspirerend.’

Het verdient aanbeveling om kennis te maken met de schrijfmethode van dit weekend. Hier kun je Geertje’s veelgeprezen schrijfboek ‘Zin’ bestellen, of de eerste hoofdstukken gratis doornemen.

Eén op één feedback maakt geen onderdeel uit van dit programma. Geertje biedt dit wel aan buiten de programma’s en tijdens de Eetbaar schrijven 5-daagse schrijfretraite in januari 2019 (volgt later dit jaar op de website).

Dagschema
Alhoewel elk weekend dezelfde structuur heeft, zijn ze elke keer anders. Elk programma richt zich op een ander thema. Ook oefenen de seizoenen invloed uit op je ervaring – en maken niet te vergeten de deelnemers elke samenkomst uniek.

Het dagschema bestaat uit twee gezamenlijke schrijfsessies, ochtend meditatie, eenvoudige beweging- en ademhalingsoefeningen. In de middag en avond is er ruimte om aan je eigen schrijfprojecten te werken, te lezen, genieten van de kloostertuin, wandelen of rusten.

Het schema is zo opgebouwd, dat je desgewenst de diensten van het Klooster kunt bijwonen. Mocht je meer specifieke vragen hebben over het schema, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

 


Ervaringen van eerdere deelnemers:
‘Ik heb veel rust ervaren en veel energie opgedaan. Net wat ik nodig had.’

‘Zo waardevol om juist de randen van wat je niet durft op te zoeken.’

‘De stilte gaf me niet alleen rust, ook reflectie en verbinding met mezelf én anderen.’

‘Het doel, mijn boek, is net zo belangrijk als de weg ernaar toe.’

‘Ik heb genoten van de stilte en verbondenheid met andere deelnemers.’

‘Jasmijn straalt warmte uit. Haar lessen waren heerlijke rustpunten. Ze overziet alles.’

‘Geertje heeft een bijna poëtische manier van uitleggen.’

Wat is het verschil tussen een weekend of een 5-daagse retraite?
Het grote verschil tussen een weekend en een 5-daagse retraite is (los van de duur) dat een weekend adem- en bewegingsessies bevat onder leiding van Jasmijn Koelink. Veel deelnemers komen naar een weekend om kennis te maken met de methode, hun schrijfleven een nieuwe impuls te geven of eerder gemaakte schrijfvrienden terug te zien. Het weekend is een korter, ontspannend en dynamisch programma.

De 5-daagse heeft, afgezien van een ademhalingssessie ‘s ochtends, geen periodes van begeleide beweging. Hierdoor is er meer vrije tijd. In die tijd kiezen veel deelnemers om te werken aan een schrijfproject. Maar ook om uit te rusten, te wandelen, yoga te doen, te lezen of slapen – wat het ook maar is waar je meer van wilt. De 5-daagse is een verstilt, diep en persoonlijk programma.

Er zijn veel deelnemers die deze twee programma’s afwisselen. Het weekend als een terugkerend schrijf-stimulans en de 5-daagse om meters te maken in hun schrijfproject. Voor welk programma je ook kiest; ze hebben de neiging nooit hetzelfde te zijn. We zijn blij regelmatig terugkomende deelnemers te ontvangen.

Aanbevolen links
- Geertje Couwenbergh’s schrijfboek Zin: Lust in je Leven door Schrijven
Writing Down the Bones, en alle andere boeken van Geertje’s schrijfleraar en grondlegger van de schrijfmethode die we gebruiken in het weekend, Natalie Goldberg. (de genoemde titel is ook in het Nederlands verkrijgbaar)
- Jasmijn Koelink’s geleide adem- en bewegingsoefeningen op SoundCloud of blogs op Happinez.nl.

Wil je een beter idee krijgen wie Geertje als auteur is? Haar nieuwste boek Lieve Dot: 69 Dilemma’s & Radicaal Eerlijk Advies ontving lovende recensies!

Je deelname heeft een rimpeleffect: Living on the Edge
Voor elke deelnemer ondersteunen wij samen met Klooster Huissen het project Living on The Edge. Via de Vogelbescherming Nederland draag je op die manier bij aan het tot bloei brengen van de Sahel, waar veel vogels die we hier kennen, overwinteren.

Schrijven betekent – op een heel persoonlijke manier – een grotere wereld toelaten. Dit project belichaamd die grotere wereld. De vogels verbinden je met het welzijn van de overwinteringgebieden, de bewoners van de Sahel en zet je aan het denken over de manier hoe wij in Nederland het landschap inrichten. Deze animatie geeft je een idee van waar de namens jou bijgedragen steun terecht komt.

We doneren tien euro per deelnemer aan dit project. Met een vol programma betekent dit al snel dat we maar liefst 40 vogelbomen kunnen aanplanten, 500 vierkante meter jonge bomen beschermen en één lokale boer(in) kunnen trainen in boombeheer. Wie schrijft, die blijft in onze programma’s.

Hope is the thing with feathers 
That perches in the soul, 
And sings the tune without the words, 
And never stops at all

Emily Dickinson

Optioneel: start het weekend met op adem komen
Voorafgaand aan dit weekend geeft Jasmijn een Benut je adem; ontspan en verfris in het klooster. Op vrijdag neemt ze je van 11.00 tot 16.30 uur op reis door de mogelijkheden van een diepere, betere ademhaling. De toegankelijke ademhalingstechnieken en simpele bewegingen geven rechtstreeks toegang naar je lichaam, minder stress en meer levenslust.
‘De liefde en aandacht waarmee Jasmijn haar adem- en bewegingssessies begeleidt, zorgen voor veel ruimte en balans in jezelf’.
Je doorkruist stressvolle gewoontes en leert concrete tools om direct toe te passen in je dagelijks leven. Na afloop voel je je belichaamd aanwezig, ontspannen en verfrist.
We kunnen je van harte aanraden de dagworkshop te combineren met het weekend. Als je ook voor deze dag kiest, ontvang je 20% korting op deze dag.


Meer informatie

Kosten

  • € 299,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 369,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 419,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • alle maaltijden zijn vegetarisch
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Geertje Couwenbergh is columnist en auteur van vijf boeken, waaronder het populaire ‘Zin’, het boek dat HP/De Tijd een ‘bron van inspiratie voor elke auteur’ noemt. Ze publiceert in bladen als The Optimist, Happinez en Rebelle Society. Daarnaast begeleidt ze al bijna tien jaar honderden schrijvers in haar unieke schrijfprogramma’s – Schrijven Magazine noemde haar een ‘topdocent’. GeertjeCouwenbergh.com

    Jasmijn Koelink is gecertificeerd yogadocent en sociaal psychologe. Haar lesstijl kenmerkt zich door de uitgesproken aandacht op adem, lichaamsbewustzijn. Ze geeft wekelijkse lessen en uitgebreide workshops en retraites over yoga, adem en welzijn. Haar lesstijl is geschikt voor zowel beginners als ervaren yogabeoefenaars, omdat Jasmijn verschillende opties en individuele begeleiding integreert in haar groepslessen. De sessies zijn adem georiënteerd, diepgaand en ontspannend tegelijkertijd. Wil je meer weten over Jasmijn? Bekijk dan haar website JasmijnYoga.com of lees haar blogs.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld