MENU

Retraite Innerlijke focus als kompas

Driedaagse met collagewerk.Na de zomer is alles weer van start gegaan. Er is veel te kiezen, veel te doen. Maar wat bezielt je echt? Een antwoord van binnenuit geeft richting en zorgt dat je met het leven kunt meebewegen, zonder jezelf te verliezen.


 “Waar wil ik me door laten leiden de komende tijd?” “Ga ik door op de weg die ik ben ingeslagen of is er iets anders aan de orde in mijn leven of werk?” “Wat bezielt me eigenlijk echt?” Het zijn vragen die na de zomer naar boven kunnen komen drijven. Dan is het tijd voor je binnenwereld. Tijd om met een milde blik je te bezinnen op een persoonlijk kompas. Met mindful bewegen, meditatie en collagewerk help ik je om je te openen voor jouw wijsheid. Als je je namelijk verbonden weet met een innerlijke focus, kan je beter meebewegen met hoe het leven komt.

Inhoud
Tijdens dit programma maken we allereerst een pas op de plaats door te vertragen en te verstillen. Zo ontstaat contact met onze basis van rust en vrede. Van daaruit kijken we naar de persoonlijke ‘vruchten’ die in deze nazomer te plukken zijn. Dat maakt ruimte voor het verlangen dat diep in ons leeft. We stellen ons open voor de spontane impulsbewegingen die dan van binnenuit ontstaan. Zo kan zich een innerlijk focusbeeld vormen dat jou gaat helpen koers te houden.

Deze dagen zet jij jezelf met jouw persoonlijke onderzoek centraal.

Dit programma is geaccrediteerd met 4 punten in de categorie Levensbeschouwing en spiritualiteit.

Voor jou, als je …..
- behoefte hebt aan bezinning op werk en leven;
- benieuwd bent naar welke focus jou kan helpen koers houden;
- een nieuwe, verdiepende collagevorm wilt leren;
- je meer wilt laten leiden van binnenuit.

Globaal programma

Woensdag
Avond: Kennismaken, aankomen en innerlijk ruimte maken

Donderdag
Ochtend: Aarden en thuiskomen
Middag: Oogsttijd van je persoonlijke ‘vruchten’
Avond: Meditatie en Visualisatie van innerlijk focusbeeld

Vrijdag
Ochtend: Innerlijke focus in beeld met collagewerk
Middag: Schrijfoefeningen ter verwerking, afronding

Tussendoor is er voldoende lege ruimte voor reflectie op eigen wijze, bv in de tuin, tijdens een wandeling of in de kapel.

Werkvormen
- Mindful bewegen mbv fijnzinnige bewegingsoefeningen uit Mindfulness, Hatha en Yin yoga en Embodiment stretching
- Aandachts- en ademmeditatie
- Visualisatie
- Collagewerk

Collagewerk: Niet het doel, maar de weg
Deze dagen werken we met collage als expressievorm. Hierbij gaat het niet over het bereiken van een mooi of perfect eindresultaat dat ergens aan voldoet. Wel gaat het over de weg, waarbij je jouw gevoelswereld stap voor stap in kleur en vorm weergeeft. Een creatief proces dus met een onbekend, maar door en door eigen resultaat dat richting geeft dit nieuwe jaar.

Joyce:
“De collagevorm die we gebruiken, is jaren geleden ontstaan tijdens een lange ziekteperiode. Iets creëren met mijn handen was toen niet mogelijk. Vanuit de diepe behoefte van binnenuit tot expressie te komen, ontstond het scheuren van papier. Dat kon ik nog, voor maximaal een half uurtje per dag. De collages ontstonden vervolgens stukje bij beetje. Het zijn eigenlijk meer scheurkunstwerkjes. Ik vergat de tijd bij het maken en het verlichtte mijn gemoed. De stappen ernaar toe heb ik zo uitgewerkt dat iedereen hierdoor geïnspireerd kan worden.”

Stille bedding
Tijdens deze tweedaagse nemen we buiten de groepsbijeenkomsten de stilte in acht. Dit betekent dat we in stilte samen eten en geen sociale communicatie onderhouden. Uit ervaring blijkt dat dit helpt om de aandacht te concentreren en te verdiepen. Als we geen sociale interactie hebben en even los van aanpassing mogen zijn, wordt je geest rustiger en kun je beter luisteren in het binnenste van jezelf. Je leiding komt dan van binnenuit. Puur en helder.

(Klooster Huissen faciliteert diverse stilteprogramma’s, waaronder dit weekend. Het klooster zelf is echter geen stilteklooster. Mogelijk hoor je daardoor iets van deelnemers uit andere groepen. Normaliter zorgt dat niet voor problemen.)

Reviews

- “Wat een mooie dagen waren dit. Er was tijd en ruimte voor mezelf. Heerlijk.”
- “Ik had hersteltijd nodig, en dat is het ook geworden.”
- “Mijn verlangen én koers zijn verdiept”
- “Ik ben normaal van de controle, maar nu voel ik me los en mild.”
- “Mooie opbouw van het programma, ontspannen begeleiding. Dank!”
- “Heel toepasselijk wat jij aandraagt, Joyce, ik kan weer vooruit.”


Meer informatie

Kosten

  • € 309,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 369,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 429,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Joyce Lakwijk begeleidt mensen in retraites en coaching met mindful lichaamswerk, meditatie en expressie. Ze laat je je essentie ervaren en helpt je om die concreet vorm te geven in leven en werk. Ze gelooft dat gehoor geven aan je eigen unieke inspiratie, vervullend werkt en Joy geeft. Verder begeleidt ze intervisiegroepen voor predikanten en geestelijk verzorgers en werkt als communicatieadviseur, -trainer en -docent. www.joycelakwijk.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld