MENU

Tweedaagse Monastieke waarden in leven en werk

Geannuleerd
Spiritualiteit van monniken m/v is niet alleen van waarde in kloosters. Ook in je eigen leven en werk kan deze inspiratie houvast en stabiliteit geven. In deze tweedaagse ga je ervaren, hoe jij hieraan professioneel, persoonlijk en concreet vorm kunt geven.
Onder kloosterbezoekers is er een groot verlangen aan meer stilte, kwaliteit van aandacht en overgave aan hun diepste zelf. Binnen de kloostermuren kom je tot rust, laad je op en met hernieuwde focus kan je verder. Maar weer aanbeland in het eigen bestaan, blijkt dáar niets veranderd en trekt drukte je, voor je het weet, weer in bestaande patronen. Met deze tweedaagse wil ik een brug slaan tussen eeuwenoude kloosterwijsheid en de weerbarstige praktijk van alledag. Zo kan een verdiept spoor ontstaan in eigen leven en werk.

Wat gaan we doen?
Twee monastieke waarden* gaan we op een ervaringsgerichte wijze langs. Je krijgt:
1. Beknopte uitleg
2. Ervaringsgerichte oefening
3. Intervisie oefening waarbij er ruimte is voor jouw verhaal en vraag

Deze aanpak wordt ingeleid en omlijst met:
- lichaamsgerichte oefeningen voor aarding en om ‘uit je hoofd’ te komen;
- meditatie voor verdieping en rust in je geest
- expressie voor verwerking van je ervaringen en het creëren van vorm.

*Voorbeelden van ‘traditionele’ kloosterwaarden zijn: Stabilitas (Bestendigheid, vrij vertaald: erbij blijven, niet weglopen) – Obedientia (Gehoorzaamheid, vrij vertaald: bereidheid tot aandachtig luisteren en gehoor geven) en Humilitas (Nederigheid, vrij vertaald: onder ogen zien wat in je leeft). Er zijn ook meer ‘eigentijdse’ kloosterwaarden, als Niet-weten, Liefde, Radicale openheid, etc. Voorafgaand maak ik de keuze voor twee waarden.

Deze tweedaagse is er voor jou….
-
Als je terugkerende, beperkende patronen wilt bezien in het licht van enkele kloosterwaarden;
- Als je je open wilt stellen voor vernieuwing van binnenuit;
- Als je toe bent aan spirituele verdieping van leven en werk
- Of als je behoefte hebt aan inspiratie vanuit de kloosterleefwijze.

Ritme en rust
Alles in het klooster, is erop gericht om je te herinneren aan je innerlijke weg. Zo zijn kloostergangen vaak aangelegd rondom een open plek met een bron. Zo’n put werkt dan als een uitnodiging je aandacht naar binnen te richten, op de éigen bron. Om aan den lijve te ondervinden wat monastieke waarden voor jou kunnen betekenen, volgen we het ritme van de kloostergemeenschap. Daarnaast betrachten we de stilte buiten de groepssessies, dus ook tijdens de maaltijden.

Mijn inspiratie
Ter voorbereiding op deze tweedaagse heb ik aan een vijftal Benedictijnen (v/m) de vraag voorgelegd wat voor henzelf een top drie is van monastieke waarden. Onder andere daaruit put ik mijn inspiratie. Daarnaast lees ik altijd graag in ‘Een levensregel voor beginners; Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijkse leven’ van Wil Derkse.
Vanaf 2007 heb ik van een Benedictijnse abt tien jaar onderricht gekregen in het geestelijke begeleiden van groepen. Deze spiritualiteit van contemplatie, stilte en innerlijke dialoog geef ik graag door.

Reviews

“Gezamenlijk gesprek over eigen praxis is stimulerend en leerzaam. Van de ander iets terugkrijgen opent de ogen voor eigen valkuilen en geeft de mogelijkheid te delen.”

“De groep vindt elkaar in de innerlijke weg die ieder van ons gaat. Herkenning doet delen. De hobbels en kuilen worden benoemd en zijn er veilig. Joyce helpt mij hierin verder op weg.”

Meditatie, getijdengebed, uitwisseling, hebben we nodig om zelf gevoed te worden”


Meer informatie

Kosten

Begeleiding


  • Joyce Lakwijk, begeleidt mensen in retraites en coaching met mindful lichaamswerk, meditatie en expressie. Ze laat je je essentie ervaren en helpt je om die concreet vorm te geven in leven en werk. Ze gelooft dat gehoor geven aan je eigen unieke inspiratie, vervullend werkt en Joy geeft. Verder begeleidt ze intervisiegroepen en werkt als communicatieadviseur, trainer en docent. Zie ook: www.joycelakwijk.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld