MENU

Retraiteweekend Uit je hoofd naar je hart

Wegens de uitbraak van het coronavirus wordt dit programma uitgesteld. Zodra het mogelijk is, wordt er een nieuwe datum ingepland. 
We lijken soms wel een pakezel! Ken je dat gevoel? In deze retraite mag je jezelf allereerst ontlasten. Er hoeft niets begrepen, gedaan of opgelost te worden. De verbinding met je gevoel kan herstellen zodat je kan luisteren naar jouw diepe hart.
In samenwerking met Martijn Nanninga die parallel het weekend ‘Zingen vanuit je hart’ geeft.
“Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven” (Spreukendichter)

Ruimte voor je gevoel
Ons hart is niet altijd open en vrij. We doen de deur ernaartoe soms dicht, beschermen onszelf. Daarom is het hart een gebied dat behoedzaam en met kleine passen benaderd wil worden. In het ‘lawaai’ van alledag nodig ik je daarom uit jezelf en je hoofd een pauze te gunnen. Daarvoor werken we met fijnzinnig lichaamswerk, meditatie, natuurbeleving en expressievormen. Je mag je buigen naar je hart en je openstellen voor wat aandacht vraagt: gevoeligheden, verlangens, ervaringen etc. Zo ontwikkel je je tot een goede luisteraar van jezelf.

Je diepe hart horen
In de veilige bedding van de retraite en mijn begeleiding vindt deze ‘voorjaarsschoonmaak’ plaats. Je hart mag gehoord worden, en verder geheeld. Er ontstaat een gevoel van innerlijke bevrijding en rust. Door die verruiming kan jouw diepe hart zich laten horen. Laat je verrassen door wat zich dan aan liefde in jou ontvouwt.

“De jongeman zag nu zijn eigen hart, niet langer perfect maar mooier dan ooit tevoren omdat hij de liefde van de oude man voelde stromen in zijn hart” (auteur onbekend)

Inspirerende werkvormen
We gebruiken inspirerende en afgestemde werkvormen:
- Mindful lichaamswerk en bewegingsexpressie voor contact met je hele lichaam, de grond onder je voeten en verbinding met de ander;
- Stilte- en Hartmeditatie voor het tot rust brengen van je geest en verruimende aandacht in je hartgebied;
- Bewustzijnsoefeningen, visualisatie en natuurbeleving voor verdieping van je persoonlijke ervaringen.
- Expressie in woord, klank, kleur en beeld met uitwisseling om je ervaringen bewust te maken.

In samenwerking met ‘Zingen vanuit je hart’
Met plezier kondig ik voor deze retraite de samenwerking aan met Martijn Nanninga. Hij leidt parallel het weekend ‘Zingen vanuit je hart’. Enkele momenten zullen onze groepen samenkomen. Wij leren van Martijn hoe klanken in ons hart doortrillen en hoe je die beleving via je stem naar buiten kunt brengen.

Voor wie
- Je hebt behoefte aan een pas op de plaats: wat voel ik, waar verlang ik naar, wat is er aan de orde in mijn leven;
- Je bent benieuwd naar wat er meer in je leeft dan je verstand en gedachten;
- Je hart of lichaam vragen om aandacht en contact;
- Je wilt de verbinding met je gevoel en je lichaam verdiepen;
- Je bent nieuwsgierig naar wat mindful lichaamswerk, meditatie en/of expressie met je doen.

Wat het je oplevert
- Een opgeruimd gemoed;
- Contact met de levendigheid van je lichaam en je gevoelsleven;
- Inzicht in de ruimte die je in essentie bent;
- Meer (zelf)erkenning, liefde en verbinding.

Je stille stem
In deze retraite gebruiken we alle maaltijden in een eigen ruimte en in stilte. Vanaf zaterdagavond tot en met zondag zijn we, buiten de groepsbijeenkomsten om, in stilte. Je zult merken dat als je geen sociale interactie hebt en even los van aanpassing mag zijn, je geest rustiger wordt en je beter kunt luisteren naar de stille stem in jou. Je leiding komt dan van binnenuit. Puur en helder. Ik zal je hierin begeleiden. Klooster Huissen is geen stilteklooster, maar geeft graag ruimte aan stille programma’s.

Inspiratie opdoen
Gedurende de retraite liggen er in de zaal inspirerende boeken en artikelen. Ook zijn er creatieve materialen aanwezig waar je tussentijds gebruik van mag maken.

Kloostersfeer
De sfeervolle en op verdieping gerichte ambience van klooster Huissen geeft een extra dimensie aan deze retraite. Net als de aandachtsvolle verzorging (heerlijke maaltijden!) en de regelmaat van het koorgebed van de Dominicaanse kloostergemeenschap (facultatief).

Programma
Vrijdag

-Kennismaken en Visualisatie
-Avond: Meditatie, de geest tot rust brengen.

Zaterdag
- Voor het ontbijt: Ochtendyoga (facultatief)
- Ochtend: Lichaamswerk en bewegingsexpressie: Uit je hoofd in je lijf
- Middag: Natuurbeleving en/of Expressie
- Mantra avond: een uitnodiging om naar binnen te keren en al luisterend en zingend mee te bewegen met de krachten die in deze vaak oeroude gezangen schuilen. En hoe verbinden we dat met ons eigen hartsgevoel.

Zondag
- Voor het ontbijt: Ochtendyoga (facultatief)
- Eucharistieviering (facultatief)
- Verstillend en openend lichaamswerk: Als we vertragen en met aandacht bewegen gaat er een wereld voor je open. Je lichaam mag thuiskomen in het moment Nu. Als je gegrond bent, kan je je gemakkelijker openen voor het contact met je hart en de verbinding met de ander.
- Middag: Natuurbeleving en/of expressie
- Avond: Hartmeditatie

Maandag
-Voor het ontbijt: Ochtendyoga (facultatief)
-Ochtend: Oogsten en Vooruitkijken
-Gezamenlijke afsluiting

Let op, voor dit programma zijn alleen 2-persoonskamers beschikbaar!

Feedback van vorige retraite

“Je rust en vertrouwen die je uitstraalt, zijn aangenaam. ‘Alles er laten zijn’ breng jij fijn in de praktijk. Er hoeft van niemand iets opgelost te worden.” Irma

“De lessen bij Joyce laten je vooral voelen en je zintuigen weer gebruiken. Niet te veel uitleg, maar ‘voel maar wat het met je doet’. Heel bijzonder.” Peter

“Ik vond de retraite erg fijn! Ongemakkelijk, soms, maar dat ging altijd weer over. Ik heb geleerd stil te staan bij mijn behoeften, verlangens en voor mezelf te zorgen, en dat ik dingen makkelijker mag maken voor mezelf. Ik doe nl veel dingen voor anderen, om te plezieren. Ik hoop dat het mij na de retraite lukt om hier vaker bij stil te staan, zodat ik keuzes kan maken om gelukkig te zijn. Heel erg dank je wel Joyce” (Astrid)

“Je bent prettig aanwezig, betrokken en ruimtegevend. Dankjewel!” Liselotte


Meer informatie

Kosten

  • € 299,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 369,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 419,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Alleen 2-persoonskamers beschikbaar
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Joyce Lakwijk begeleidt mensen in retraites en coaching met mindful lichaamswerk, meditatie, stilte en expressie. Ze laat je je Essentie ervaren en helpt je om die concreet vorm te geven in dagelijks leven en werk. Ze gelooft dat gehoor geven aan de eigen unieke inspiratie verdiepend en vervullend werkt en zo betekenis heeft voor de ander en de maatschappij. Verder begeleidt ze intervisiegroepen van predikanten en geestelijk verzorgers en werkt als communicatieadviseur, trainer en docent. Zie ook: www.joycelakwijk.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld