MENU

Driedaagse Werken vanuit je stille bron

Verdiepingsdagen voor geestelijk verzorgers
Jouw werk als geestelijk verzorger is mooi en veeleisend. Gevoelens als ‘niet meer van jezelf zijn’ en jezelf verliezen kunnen gaan overheersen. In deze dagen verdiepen we de stilte binnenin en oefenen we met stil zijn in contact met werk en leven.
De functie van geestelijk verzorger heeft in onze maatschappij de afgelopen jaren aan belang gewonnen en is, mede daardoor, veelomvattend geworden. Of je nu als zelfstandige werkt of in dienst bent, er lijkt soms geen einde te komen aan de ellenlange takenlijst, financiële verantwoording en een claimende organisatie. En om dat alles binnen een beperkt aantal uur te volbrengen, is een hele tour. Ongeplande zaken, zoals een uitvaart, kunnen dan opeens als een grote belasting ervaren worden. Terwijl je dit persoonlijke werk juist graag doet!

Zo ook met de diepe problematiek van je cliënten of bewoners. Je wilt er zijn voor hen en de gesprekken hebben je hart. Maar ongewild ontstaat er een spagaat met wat er verder nog op je bordje ligt. Met mentale en fysieke onrust, onzekerheid en keuzestress tot gevolg; en in het uiterste geval oververmoeidheid of een burn-out.

Dit programma is door de SKGV geaccrediteerd met 6,5 punt in de categorie Levensbeschouwing en spiritualiteit.

Voor geestelijk verzorgers die willen leven en werken vanuit stilte en daarom…
- de stille bron binnenin zich willen (her)vinden en bekrachtigen;
- willen oefenen met het behouden van innerlijke stilte in de veelheid van leven en werk.

Via een drietal ingangen gaan we hiermee aan de slag. We doen milde lichaamsgerichte en meditatieve oefeningen, putten uit de kloosterspiritualiteit en beoefenen contemplatieve communicatie om van elkaar te leren.

Men moet ondanks de vele mensen, de vele vragen, de veelzijdige studie, altijd een grote stilte met zich meedragen, waarin men zich steeds terugtrekken kan, ook te midden van het grootste gewoel en midden in het intensiefste gesprek. Etty Hillesum

Lichaamsgericht en meditatief
Je lichaam en de adem zijn een doorgaande bron van informatie. Als je het lichaam helpt om langzaam stiller te worden, kan je weer (adem)ruimte ervaren. Ook de fluisterstem van je ziel, die precies weet wat goed voor je is, is dan beter te beluisteren. De oefeningen die we doen, komen o.a. uit mindfulness en (yin) yoga en zorgen ervoor dat je gaat aarden, je lichaamsgevoel verdiept en weer een gevoel van thuiskomen kunt ervaren. Alles in jou mag meedoen: hart, hoofd en handen gaan weer gelijk op!
Meditatie beoefenen we zodat we in de waan van de dag kunnen leven vanuit een midden, waar je steun en kracht ervaart. Waardoor je stil kunt zijn, ondanks de ‘orkaankracht’ van onrustige gedachten en emoties en onrust buiten je. Hiervoor doen we stilte- en ademoefeningen. Verblijven in innerlijke stilte wordt gewoner en gemakkelijker.

Inspiratie uit kloosterspiritualiteit
Monniken en monialen oefenen dagelijks om stil bij zichzelf te zijn tijdens het werk. Zij verlangen naar een onafgebroken gerichtheid op de essentie, het mysterie van ons leven. Om hiervan te leren doen we eeuwenoude monastieke oefeningen, die ik overgedragen heb gekregen van een Cisterciënzer abt, zoals een tekstmeditatie met een mystieke tekst. De oefeningen hebben een eigentijdse, toegankelijke vorm.

Contemplatieve communicatie
Geestelijk verzorgers zijn opgeleid om echt te horen wat mensen vertellen. Ook in vergaderingen met collega’s en een manager zal je luistervaardigheden inzetten. Maar waar blijf jíj in dit contact? Ben je je gewaar van je lichaam, gevoelens en intuïtie? Kort gezegd: Ben je echt aanwezig? In deze dagen reik ik je een aantal verdiepende communicatievormen die je helpen in verbinding met jezelf te blijven, geen onnodige energie te verliezen en je prikkelverwerking te ondersteunen. Bij ‘Deep listening’ en ‘Focusing’ gaat het over communiceren met behoud van het contact met je lichaamsgevoel en zelfcompassie. ‘Gesprek vanuit stilte’ en ‘Contemplatieve dialoog’ zijn ontwikkeld om te communiceren met elkaar vanuit innerlijke verstilling. We zullen enkele oefeningen hiermee doen waardoor ook onderling praktijkervaringen gedeeld gaan worden.

En verder…
In het programma is er voldoende ruimte om lichaam en geest te laten ‘uitrollen’ en tot jezelf te komen, bv. door een wandeling in de kloostertuin of op een van de stilteplekken van het klooster. De schrijfopdracht voor tussendoor geeft je een handvat om jezelf nog beter te leren kennen door de dagen heen. Vanaf de avond van de eerste dag tot en met het ontbijt op de laatste dag zullen we tussen de blokken door in stilte zijn. Dat betekent dat we eten in stilte en geen sociale communicatie onderhouden. Uit ervaring blijkt dat als je even los van aanpassing mag zijn, je geest kalmer wordt en je beter kunt luisteren naar de stille stem van jouw hart. Je leiding komt dan van binnenuit. Puur en helder.

Als ik heel stil ben

kan ik vanuit mijn bed

de zee horen ruisen

maar stilzijn is niet genoeg

ik moet mijn gedachten ook losmaken van het land….

uit gedicht ‘Als ik heel stil ben’ van Dorothee Sölle

Programma

Woensdag

10.00 – 12.15             Welkom, Kennismaken en Innerlijk ruimte maken
15.00 – 17.15             Inleiding over de stilte met focusoefening
19.30 – 21.00             Tekstmeditatie met een mystieke tekst

Donderdag
10.00 – 12.15             Lichaamsgerichte oefeningen, Deep Listening
15.00 – 17.15             Gesprek vanuit stilte
19.30 – 21.00             Woestijnvadermeditatie, Ritueel

Vrijdag
10.00 – 12.15             Lichaamsgerichte oefeningen en contemplatieve dialoog
13.30 – 16.00             Oogsten en met nieuwe blik kijken naar leven en werk te kijken

Andere retraites die interessant zijn voor Geestelijk Verzorgers:

Bij-zinnen-komen 9 – 11 november 2022
Bij-zinnen-komen 12 - 14 februari 2023


Meer informatie

Datum

 • Woensdag 15 november 10.00 uur t/m vrijdag 17 november 2023 16.00 uur
  Code: 23109

Kosten

 • € 349,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
 • € 449,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
 • € 499,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
 • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Joyce Lakwijk begeleidt mensen in stilteretraites en coaching met mindful lichaamswerk, meditatie, stilte en expressie. Ze laat je je Essentie ervaren en helpt je om die concreet vorm te geven in dagelijks leven en werk. Ze gelooft dat gehoor geven aan de eigen unieke inspiratie verdiepend en vervullend werkt en zo betekenis heeft voor de ander en de maatschappij. Verder begeleidt ze intervisiegroepen van predikanten en geestelijk verzorgers met Lectio Divina en heeft ze een coachpraktijk voor mens en onderneming. www.joycelakwijk.nl 
  Voor meer informatie: info@joycelakwijk.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld