MENU

Meerdaagse retraite Genieten van zomerse stilte

Deze retraite is geannuleerd
In deze retraite mag je even stilvallen en genieten van de schoonheid van het leven in de natuur èn in jezelf. Je komt dichterbij de stilte en in contact met je essentie. Dat geeft ruimte voor vernieuwing van binnenuit. Met heerlijke lichaamsoefeningen, laagdrempelige meditatie en schilderexpressie.
Aan de zonbeschenen straat, in de
holle halve boomstam, die lang geleden
al een trog was, traag een laagje water
in zichzelf vernieuwend, stil ik mijn dorst.                                                                                  

Rilke, fragment uit titelloos gedicht

Ruimte voor je ziel
Vele dingen zijn aantrekkelijk en vaak ook nodig om te doen. Je put jezelf echter uit als je niet af en toe een pauze neemt en aandacht geeft aan je ziel. Deze retraite biedt je zo’n pauze. Een pas op de plaats zodat je kan mijmeren, voelen, verwerken, ontspannen, inzichten toelaten en nieuwe gebieden ontdekken. Wat in deze retraite onder handbereik ligt, is dat je door het uiterlijke heen gaat kijken en de essentie van jezelf gaat ervaren.

Stromen, bloeien, uitdrukken
De verzorging van jouw fysieke, je mentale en je gevoels-staat van zijn zal dagelijks centraal staan. Hoe meer ruimte en bewustzijn in jou ontstaat, hoe meer je aanvaardt hoe het nu is. Dan ga je voorbij aan eigen oordelen en kom je in contact met het natuurlijke gebied van je hart. Dat wil openbloeien en zich uitdrukken. Met behulp van mijn handreikingen vind je je eigen weg hierin. De zomerse bloei buiten nodigt je hart uit zich (weer, voorzichtig) te openen en genieten toe te laten.

Ingrediënten
De ingrediënten van deze retraite zijn:

- Mindful Bewegen: vertragen, aarden en weer gaan leven in contact met je lichaam, in plaats van uit je hoofd;
- Eenvoudige meditatie- en ademoefeningen: mindful leren omgaan met gedachten en gevoelens om je geest tot rust brengen;
- Natuurbeleving: we zullen de natuur op onze zintuigen laten inwerken: de prachtige bomen en bloeiende bloemen in de kloostertuin, de verstilde sfeer daar en het water in het nabijgelegen Zwanewater, etc.
- Expressie, waaronder vrij schilderen en schrijven: expressie gaat over het op gang brengen van een stroom bij jou van binnen naar buiten die niet via het hoofd gaat. Je zult je verwonderen over wat er ontstaat als jij jezelf ‘in zijn vrij zet’.
- Korte inleidingen met doorleefde kennis over stilte, meditatie, expressie
- Uitwisseling: eenmaal daags is er gelegenheid om in de groep uit te wisselen

Voor iedereen
De oefeningen zijn laagdrempelig, waardoor ze geschikt zijn voor iedereen. Je leert hierin ook om ze te doen binnen je mogelijkheden. Indien nodig, pas ik de oefeningen natuurlijk aan. We zullen zowel binnen als buiten werken als het weer het toelaat.
We volgen zoveel mogelijk het kloosterritme van dagelijks twee gebedsmomenten en een korte middagviering. Je bent vrij om hieraan mee te doen, net als aan de viering op zondag.

Genieten
Klooster Huissen biedt een ontspannen verblijf in een open en gastvrije sfeer. De verzorging door de dag heen is prima, net als de heerlijke maaltijden. Verder kun je genieten van voldoende oningevulde tijd voor je eigen verlangens, voor lummelen of dagdromen. Er is een boekentafel en een tafel met creatieve middelen waar je de hele dag door gebruik van mag maken. Er zijn banken binnen en buiten waar je je even op kunt uitstrekken.

Programma
Het programmaoverzicht geeft je een indruk van het verloop van de retraite. Wijzigingen voorbehouden. 

Vrijdag
Middag: Kennismaken, introductie mindful bewegen, gedicht (Rilke)
Avond: Introductie meditatie

Zaterdag, zondag, maandag
Ochtend Mindful bewegen, creatieve/expressieve verwerking
Middag: Natuurbeleving, mogelijkheid tot reflectief gesprek met de begeleider
Avond: Verschillende meditaties, uitwisseling

Dinsdag
Ochtend: Afronding en Oogsten
Na de warme lunch is de retraite afgerond

Stille bedding
In deze retraite gebruiken we de maaltijden samen in stilte. Daarnaast zullen we de middelste drie dagen, tussen de programmaonderdelen in, geen sociale communicatie onderhouden. Uit ervaring blijkt dat dit helpt om je aandacht naar binnen te brengen en te verdiepen. Je geest wordt rustiger en je kunt beter luisteren naar je innerlijke stem.

Programma's in Dominicanenklooster Huissen in tijden van Corona

We zijn enorm blij vanaf juni weer gasten te kunnen ontvangen in het klooster. We heten u van harte welkom en hopen dat u weer een inspirerende tijd in ons klooster heeft.

We hebben extra maatregelen genomen en een protocol opgesteld om te zorgen dat uw verblijf veilig en verantwoord is voor u én ook voor de bewoners en voor onze medewerkers. Alleen samen met u kunnen we zorgen dat hygiëne en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft.

Lees hier een samenvatting van de maatregelen en aangepaste regels omtrent inschrijven en annuleren>>

Lees hier het corona-protocol voor gasten>> We verzoeken u het protocol vóór uw vertrek naar Huissen door te nemen.
 

Reviews deelnemers
- Joyce haar werkvormen hebben ervoor gezorgd dat ik op een rustige, zachte manier in contact gekomen ben met mezelf en met name met mijn gevoel.
- Zonder het lichaamswerk en creatieve expressie was ik niet bij mijn gevoel gekomen.
Ik vond de sfeer in de groep bijzonder en daar sloot jij met je rustige stijl op aan. Je drong niet op, maar was er wel. Kortom: prettig, betrokken en ruimtegevend.
Dank Joyce voor de rust en het vertrouwen dat je uitstraalde. Het gevoel krijgen jezelf te mogen zijn is een mooi gebaar.
De diversiteit aan werkvormen maakt dat er allerlei mogelijkheden zijn om tot bezinning en bloei te komen.


Meer informatie

Kosten

  • € 457,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 507,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 557,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Ivm corona maatregelen zijn alle overnachtingen inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Joyce Lakwijk
    begeleidt mensen in retraites en coaching met mindful lichaamswerk, meditatie, stilte en expressie. Ze laat je je Essentie ervaren en helpt je om die concreet vorm te geven in dagelijks leven en werk. Ze gelooft dat gehoor geven aan de eigen unieke inspiratie verdiepend en vervullend werkt en zo betekenis heeft voor de ander en de maatschappij. Verder begeleidt ze intervisiegroepen van predikanten en geestelijk verzorgers en werkt als communicatieadviseur, trainer en docent. www.joycelakwijk.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld