MENU

Weekend Dat onverwoestbare in mij - omgaan met angst en levensvragen

Hoe om te gaan met angst, stress en levensvragen? Tijdens dit weekend gaan we te rade bij denkers uit de existentialistische en mystieke traditie die ons de weg wijzen naar innerlijke kracht en weerbaarheid, of zoals Etty Hillesum het noemt: ‘Dat onverwoestbare in mij’.
‘Dat onverwoestbare in mij’, zo noemde de joodse schrijfster Etty Hillesum de kracht en liefde die ze, ondanks de moeilijkheden die haar overkwamen, in zich voelde. De Deense denker Kierkegaard spreekt in zijn dagboeken van een ‘diepste grond’ die hij in zichzelf ontmoet.
Ieder mens loopt tijdens zijn of haar leven tegen periodes van angst, stress en moeilijkheden aan. Dit kan, zeker ook in tijden van (corona)crisis, leiden tot levensvragen waar niet zomaar een antwoord op te vinden is. Het gaat dan niet om ernstige psychische problematiek maar om existentiële vragen en problemen die bij het bestaan horen. Hoe gaan we hiermee om?

Tijdens dit weekend gaan we te rade bij denkers uit de existentialistische en mystieke traditie die juist op het gebied van angst, stress en levensvragen – en bij het ontwikkelen van innerlijke weerbaarheid - van grote waarde kunnen zijn. Hoewel zij in vele opzichten van elkaar verschillen leggen ze allen de nadruk op het belang van innerlijkheid en (zelf)reflectie. Niet weglopen voor de angst en stress maar er doorheen gaan, daar komt het op aan. Zo komt dat onverwoestbare in zicht, die diepste grond waar je op kunt terugvallen en die oriëntatie en richting aan je leven schenkt.
Naast Hillesum en Kierkegaard komen o.a. Meister Eckhart en Victor Frankl aan bod. De diverse inleidingen over genoemde denkers worden afgewisseld met dialoog, meditatie en film.
Je bent van harte welkom!


Meer informatie

Datum

  • Vrijdag 11 september 19.30 uur t/m zondag 13 september 2020 15.00 uur
    Code: 20227

Kosten

Begeleiding


  • Welmoed Vlieger
    studeerde Wetenschap van Godsdienst & Levensbeschouwing en vervolgens Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Zij werkt momenteel aan een promotieonderzoek over innerlijkheid en politiek aan de VU en is columnist bij dagblad Trouw. Meer informatie: www.welmoedvlieger.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld