MENU

Meerdaagse Meester Eckhart over lijden en troost

De belangstelling voor de middeleeuwse mysticus Meester Eckhart is groot en dat is niet verwonderlijk. Zijn werk biedt ruimte en perspectief als het gaat om God en geloof. In deze retraite verdiepen we ons in het thema ‘Lijden en troost’.
De meeste mensenlevens gaan niet zonder kleerscheuren voorbij. Onze reactie op en omgang met lijden bepalen hoe we dat lijden ervaren. In geloof, theologie en mystiek is dit een belangrijk onderwerp; ook bij Meester Eckhart. Wat houdt hij ons voor als het gaat om de manier waarop je met lijden zou kunnen omgaan en de vraag hoe je het vruchtbaar zou kunnen maken in je leven? En hoe beweeg je van lijden naar troost?

Lijden is een thema dat persoonlijk raakt. Als we met elkaar lezen wat Meester Eckhart hierover schrijft, doen we dat met vragen als: wat gebeurt er in mij als ik deze teksten tot me neem? Wat roepen ze op aan weerstand, aan vragen? Bieden ze me perspectief? Wat zegt Eckhart tot mijn ziel?

Gebruik deze dagen om jezelf en het werk van Meester Eckhart beter te leren kennen. Om te lezen en te mediteren over lijden, troost vinden en troost bieden. De tweede avond kijken we met elkaar naar werk van beeldend kunstenaar Janpeter Muilwijk over dit thema. Stiltemeditatie maakt deel uit van dit programma.

Wie wil, kan een bewijs van deelname ontvangen (13,5 studiebelastingsuur).

Opbouw van de dagen:

08.00 uur: lauden
08.30 uur: ontbijt
10.00-12.30 uur: programma
12.30 uur: maaltijd
15.00-17.30 uur: programma
17.30 uur: maaltijd
18.30 uur: vespers
19.30-21.00 uur: programma

Reacties van deelnemers:

‘Marga werkt van binnenuit en dat is voelbaar.’
‘Goede balans tussen stilte en reflectie enerzijds en uitwisseling en gesprek anderzijds.’
‘Thuiskomen.


Meer informatie

Kosten

  • € 299,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 369,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 429,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Marga Haas
     is theologe en verdiept zich in de mystiek. Ze (s)preekt en schrijft er inspirerend over. Ze publiceerde ‘God en ik, wij zijn één. Veertig dagen met Meester Eckhart’. Zie voor meer informatie haar website: www.margahaas.nl.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld