MENU

Meerdaagse retraite Brieven aan Benedictus

Meerdaagse retraite waarin je via zelfgeschreven brieven ontdekt wat je te leren hebt van dingen (situaties, mensen, emoties) waar je je aan ergert.
In de kloostertraditie wordt wel gezegd: ‘Als er in het klooster niemand is waar je een hekel aan hebt, zoek hem er dan bij.’ De onderliggende gedachte hier is dat we iets te leren hebben van de mensen en dingen die ons irriteren. Dat we iemand lastig vinden, zegt vaak meer over onszelf dan over die ander.

Tijdens de meerdaagse retraite Brieven aan Benedictus ga je zonder vrees op zoek naar de irritaties, ergernissen en weerstanden in jezelf. Vaak worden die onder de oppervlakte gehouden en verborgen. Omdat je dat zo geleerd hebt, of omdat het makkelijker is, of omdat je het niet kunt maken om bepaalde dingen hardop te zeggen. Al dat soort dingen zet je tijdens deze dagen in het licht.

De oude Regel van Benedictus is onze leidraad. Aan de hand van thema’s uit deze kloosterregel, vind je vanzelf jouw aandachtspunten – je hoeft alleen maar je allergieën te volgen, dan kom je er vanzelf. Bij deze retraite zijn je weerstanden niet het struikelblok, maar juist het doel van je zoektocht. Of beter gezegd: de poort om doorheen te gaan.

Jouw weerstanden leg je naast de wijsheid uit de Regel van Benedictus. In een brief ‘aan Benedictus’ verwoord je wat er voor jou speelt. Het antwoord komt via tekstfragmenten uit de kloosterregel. Begeleider Maria van Mierlo helpt je kijken met benedictijnse blik en bij het interpreteren van de oude teksten. Zo ontdek je al schrijvend, brief na brief, de nieuwe wereld die al schuilt in jou.

We werken met schrijfoefeningen, ademwerk en stiltemeditaties. De dagen worden gedragen door de gebedstijden van het klooster. Het is een groepsretraite, maar je gaat een individueel proces in.

Dit programma is geaccrediteerd met 7 punten in de categorie Levensbeschouwing en spiritualiteit.

Meenemen:
Makkelijke kleding
Laptop of smartphone
Notitieboek of schrijfblok, pen

LET OP!
Als je met een concreet dilemma worstelt, kun je beter niet meedoen aan deze retraite. Kies dan voor Retraite Neem de Afslag.


Meer informatie

Datum

  • Zondag 3 juli 19.30 uur t/m woensdag 6 juli 2022 16.00 uur
    Code: 22120

Kosten

  • € 389,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 439,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 499,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Maria van Mierlo is cisterciënzer leek, lid van de kloostergroep behorend bij de monniken van Schiermonnikoog (voorheen Abdij Sion). Binnen de Cisterciënzergroep Sion werd ze opgeleid tot geestelijk begeleider. Ze is gecertificeerd Vertrouwenspersoon. Ze heeft een communicatiebureau dat zich richt op monastieke opdrachtgevers. Meer info: mariavanmierlo.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld